Pekings luftföroreningar återigen ”off the scale”

I slutet av november skrev jag här ett inlägg om Pekings extrema luftförorening, då twitterfeeden @BeijingAir rapporterade ett högsta API-värde om 557 på sin mätare i huvudstadens ambassaddistrikt.

Det då abnormalt höga värdet fick bland annat Jonathan Watts på The Guardian att sparka bakut.

API mäts vanligen i 0-500. Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att man med hänsyn till hälsan bör vistas i ett API-värde som över ett dygn snittar under 50, och relaterar nivåer som närmar sig 500 med hjärnskador, hjärtattacker och nervsjukdomar.

I dag då jag lämnade Peking för att åka skidor några mil utanför staden så märktes det att luften var riktigt dålig igen. I morgonrusningen på vägen ut var det svårt att läsa vägskyltarna på avstånd, och då jag stod på berget för att åka nerför såg jag ingen stad i fjärran – bara en stor brun boll av förorening och smuts.

Kollade nyss dagens mätningar från @BeijingAir. Värst var det klockan 21 då API-indexet nådde imponerande 615, en siffra vilken klassas som ”Beyond index”. Genomsnittet för dagen var 447, klassat som ”Hazardous”.

Ska bli intressant att se om denna nya rekorddag uppmärksammas i morgondagens nyheter.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

1 Trackback / Pingback

  1. Peking slår rekord i skitig, livsfarlig luft | Finansliv

Kommentera