Kina har evakuerat 29 000 medborgare från Libyen

Vill bara snabbt påpeka något ganska intressant. Medan svenska UD fortfarande kämpar med att få ut de dussintals svenskar som befann sig i Libyen vid oroligheternas början, kunde statliga China Daily natten mot måndag rapportera att 29 000 kineser evakuerats från Libyen.

De har bland annat skeppats ut med fartyg hyrda från Grekland, eller flygits ut med passagerarplan som lämnat Kina endast i syfte att hämta tillbaka sina medborgare.

Föregående vecka i Sveriges radio undrade en svensk på plats i Libyen ”hur kineser och turkar kan vara först på plats vid Europas bakgård”. SVD uppmärksammar i dag samma situation, och intervjuar en svensk företagare som fortfarande är kvar i Libyen.

”Kineserna och turkarna låg på första plats. Just när jag såg hur båt efter båt kom in i förra veckan var jag väldigt upprörd över hur långsamma vi är. Vi är ju mycket närmare än kineserna”, säger företagaren, och fortsätter: ”En del länder gör väldigt stora koordinerade insatser, som Kina till exempel. Jag tror inte att de frågar efter tillstånd eller någonting, de bara kommer in och hämtar”.

Kineser evakuerade från Libyen med hjälp av ett skepp inhyrt från Grekland

EU-medborgare har i stället fått försöka få plats på de kinesiska fartygen, och företagaren berättar att sammanlagt 80 européer fick plats på de kinesiska fartygen genom grekiska kontaker och efter ”mycket bråk och tjafs”.

Enligt SVD deltar Sverige sedan i Söndags i ett internationellt evakueringssamarbete, och hittills har man lyckats skicka ner en person från ”UD:s snabbinsatsstyrka” (ironiskt namn) som i nuläget ”försöker ta sig till Tripoli”.

På Malta ska det visst stå ett svenskt Hercules-plan och vänta på att transportera sjukhusutrustning till Libyen, och eventuellt evakuera svenskar på vägen ut.

Varför har Sverige och EU varit så långsamma, frågar sig SVD:s reporter?

”Det är först när varken flygbolag eller annat fungerar som Sverige kan ställa upp med en regelrätt evakuering. Först nu är man i det läget och därför samordnar sig EU först nu”, svenska UD:s presstjänst, och lägger till att UD ”däremot löpande arbetat med att trycka på för att få ombord svenskar på andra länders flyg och fartyg.”

Jag ställer frågan igen: Varför har Sverige och EU varit så långsamma?

Kommentera gärna denna post – varför kan kineserna evakuera 29 000 medborgare från Libyen snabbare än vad vi klarar av att få ut en enda?

Relaterade artiklar: DN (2 mars)

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

3 Comments

  1. ”Jag tror inte att de frågar efter tillstånd eller någonting, de bara kommer in och hämtar”

    Ingen kommitté. Inget ”samordna med EU”. Inget tjafs. Bara fixa båtar och hämta. Se och lär, UD.

    Tanken går osökt till den fruktansvärt långsamma hanteringen av tsunami-katastrofen. Svenska UD är skitdåliga på krishantering.

  2. Maciej Zaremba på DN gjorde nyligen en artikelserie om svensk ledarskapsstil. Och det var väl ungefär detta han kom fram till. Till vardags fungerar den bra och alla är nöjda och glada men om det händer något och det är dags att utvärdera var ansvaret ligger så faller allt ihop.

Kommentera