Kinesisk ledare förkastar demokrati

Det blir inte tal om något flerpartisystem eller anammande av andra västerländska politiska reformer, sade Wu Bangguo (吴邦国) inför Nationella folkkongressen i veckan.

Wu Bangguo, är ordförande i Nationella folkkongressens ständiga utskott, och nummer två i Kinas ledarhierarki, efter preisdent Hu Jintao (胡锦涛) men före premiärminister Wen Jiabao(温家宝).

”Vi har med all tydlighet klargjort att vi inte kommer anta något system där flera olika partier byter av varandra vid makten”, sade Wu Bangguo, och varnade för att Kina kan drabbas av civil oordning om landet ger upp sitt nuvarande politiska system. Då skulle de 30 senaste årens framsteg riskera gå förlorade.

Han tillade att det heller inte kommer ske någon maktdelning mellan olika delar av regeringen, och att inga förbundsstater kommer uppstå i Kina.

Wu Bangguo, nummer två i Kinas politiska hierarki, har varit medlem i kommunistpartiet sedan 1964 och vid upprepade tillfällen sagt att ingen ändring av landets politiska system är aktuell.

Många demokratiförespråkare hoppades på förändring i Kina då Wen Jiabao förra året upprepade gånger talade om ”nödvändigheten av reformer” i Kina, bland annat i en uppmärksammad intervju med amerikanska nyhetskanalen CNN.

InBeijing Bulletin skrev om intervjun och dess betydelse då den ägde rum i oktober; läs den artikeln här.

Men att Kinas andra högsta ledare vid en nationell konferens nu ger ett så klart besked, visar på att en klar majoritet av landets högsta ledare är överens om att ingen förändring ska ske i det politiska systemet, menar BBC.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera