Kina i svensk media – ”trafikolycka” i inre Mongoliet

Den främsta anledningen till att denna bulletin finns är att jag anser att svenska internetanvändare får för dålig information om vad som händer och sker i Kina.

Svensk media har blott en handfull korrespondenter i hela Asien, och de flesta nyheterna som publiceras angående denna region skrivs direkt av från nyhetsbyråer som exempelvis Tidningarnas telegrambyrå (TT).

Vart TT får sina uppgifter ifrån är oklart. Men ofta blir det bara så fel. Jag tänkte ge ett aktuellt och tydligt exempel på det.

Då jag nyligen gick genom några svenska tidningar, var det bara två av dem största som skrev om de protester som nu sker i inre Mongoliet. Följande kan läsas:

FRÅN DN:

Oroligheter har brutit ut i den autonoma regionen Inre Mongoliet i Kina, enligt människorättsgruppen SMHRIC. Tusentals demonstranter har vädrat missnöje med kinesiskt styre och fler protester hade utlysts på nätet.

På fredagen hade polisen kraftigt ökat sin närvaro i området och spärrat av vägar.

Oroligheterna började den 10 maj när en mongolisk herde omkom i en trafikolycka i Xilingol. Föraren till lastbilen tillhörde Kinas majoritetsfolk han.

FRÅN SVD:

En demonstrationsvåg utan tidigare motstycke har brutit ut i den autonoma regionen Inre Mongoliet i Kina, enligt den mongoliska människorättsgruppen SMHRIC. Demonstranter har uttryckt missnöjet med kinesiskt styre och fler protester har utlysts på nätet.

Oroligheterna började den 10 maj när en mongolisk herde omkom i en trafikolycka i prefekturen Xilingol. Föraren till lastbilen tillhörde han-folket, den dominerande etniska grupperingen i Kina.

TT anges som källa till båda notiserna.

Vad som egentligen hände – vilket jag skrev om i dag och i går – var ett kolföretag som ville åt en mongolisk fåraherdes mark kördes över av en stor koltruck.

Enligt vissa källor körde de över honom fyra gånger. Protesterna uppkom sedan de lokala myndigheterna och domstolen inte ställde någon inför rätta efter detta. Företagets lakejer kunde till och med stoppa polisen då denna närmade sig platsen.

Det handlar inte om ”en trafikolycka”.

Jag tycker detta är tragiskt. Detta är den enda information om händelsen som kommer ut till den stora majoriteten av svenska mediekonsumenter.

Det påminner faktiskt om regelrätt kinesisk propaganda; klassiska försök att dölja korruption och fel i rättssystemet.

Notera också att DN och SvD är två av de tidningar som faktiskt har personal på plats i Kina – och ändå får detta hända.

Slutsats: Läs InBeijing Bulletin för de riktiga nyheterna från Kina.

Relaterat: SVD, SVD

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

7 Comments

 1. Håller med om att svensk media är ganska kass vad gäller att rapportera om Kina. Framförallt använder de sig av dåliga (statsägda) källor som rapporterar till TT/AFP på plats. Därför blir det ofta den ”officiella” förklaringen som sipprar ut. Dessutom har de som sitter på redaktionerna i Stockholm varken intresse av eller kunskap om Kina.

  Måste dock säga att jag tyvärr inte tycker att din blogg/bulletin håller måttet heller. För att ta reda på vad som ”egentligen” har hänt krävs att man pratar med de som drabbas, direkt. Tyvärr postar du oftast länkar här. Skulle hellre se att du gick ut och pratade med folk istället för att reposta det som redan skrivits.

 2. Det skulle jag gärna göra oftare, men kan inte på grund av en av de anledningarna du själv nämner. Redaktionerna i Stockholm har inte intresse av Kina.

  Det är svårt att arbeta gratis. I de flesta artiklar jag får betalt för talar jag främst med företag/analytiker, men ibland också med mannen på gatan. Skulle jag själv få bestämma mina arbeten, skulle jag redan sitta på ett plan till inre Mongoliet.

  Tyvärr är det inte ekonomiskt möjligt att åka dit och tala med folk enkom för att publicera ett inlägg i denna bulletin. Och som står skrivet snett upp till höger är själva konceptet ”analyser och dagliga nyhetsuppdateringar” från Asien – inte att gå ut och forska och intervjua..

  Därför försöker jag åtminstone lägga fram information från olika källor, så att även svenska internetanvändare kan läsa om exempelvis denna incident som annat än ”en trafikolycka”.

 3. Antar också att snuten och inte minst myndigheterna i Kina inte är alltför glada om en utländsk journalist kommer till ett orosområde och börjar ta kort och prata med folk.

 4. Det har du rätt i. Särskilt då om journalisten ämnar att lägga upp dessa som nyheter på sin egen fristående blogg, snarare än någon tidning som är godkänd av myndigheterna.

 5. T ex bor DN:s korrespondent i Peking 20 km utanför Peking i ett inhägnat villaområde. När man promenerar där känns det som man lika gärna kunde vara i ett mycket välbeställt område i USA. Man drabbas av en overklighetskänsla. Så fantastiskt annorlunda mot det riktiga Kina. Många svenskar här lever mycket bekväma liv som de aldrig skulle kunna drömma om i Sverige. Ta vissa medlemmar i exportrådet som exempel. Skamligt!

  • Va?! Det visste jag inte, och trodde jag inte om Torbjörn Pettersson. Pinsamt för honom, dåligt för DN, meningslöst för alla..

Kommentera