Cameron och Clinton varnar Afrika för Kina

Daily Mail skrev tidigare i veckan hur brittiska premiärministern David Cameron under sitt besök i Afrika höjde ett varningens finger för ”Kinas auktoritära kapitalism”.

Vid ett tal i Nigerias huvudstad Lagos talade han om att bemöta den ”kinesiska invasionen” av Afrika med hjälp av demokratiska reformer.

Kinas politiska system är inte hållbart i längden, menar Cameron: ”Då folk blir rikare kräver de politisk frihet. [Kinas modell] kan inte leva upp till detta.”

Han sade vidare att ”auktoritär kapitalism” skrämmer bor investerare, eftersom tillgångar plötsligt kan konfiskeras av staten.

Daily Mail kallar David Camerons ord för ”de mest kritiska av en brittisk premiärminister i modern tid” mot Kinas växande globala inflytande.

De skarpa uttalandena påminner mycket om Hillary Clintons, då hon i mitten av juni deltog i ett tv-program i Zambia.

På frågan om Kina var en modell för att styra ett land, svarade den amerikanska utrikesministern ”på lång sikt, medellång sikt, eller ens kort sikt, nej det tror jag inte”.

Hon sade även att Kina gör allt för att undertrycka ett fritt internet, och sysslar med nykolonialism i Afrika.

Kinas närvaro i Afrika kallas ofta för ”nykolonialism” av kritiker

”Vi såg under kolonialtiden att det är enkelt att komma till ett land, roffa åt sig resurser och sticka. Då detta sker blir det inte mycket över till befolkningen där. Vi vill inte se någon ny kolonialism i Afrika”, fortsatte Clinton.

”Jag tror vi kommer börja se allt fler problem som får större uppmärksamhet under de kommande 10 åren”.

Att två av USA:s och Storbritanniens högsta ledare uttalar sig kritiskt om Kina på bara några veckor, kan delvis bero på de båda ländernas minskade handel med denna allt viktigare del av världen.

Bloomberg påpekar att USA:s handel med Afrika söder om sahara endast motsvarar tre procent av USA:s totala import, och en procent av dess totala export.

Av importen är cirka 90 procent av olja.

Kina å andra sidan har under det senaste årtiondet mer än tiofaldigat sin handel med Afrika, som i fjol uppgick till nästan 500 miljarder kronor.

Över en miljon kineser beräknas ha flyttat till Afrika under denna tid, och handelsavtal har tecknats med över 40 av kontinentens länder.

Folkets Dagblad skrev också i maj i år att den befintliga Kina-Afrika-fonden, som underlättar kinesisk investering i Afrika, ska femdubblas inom fem år.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

5 Comments

 1. Ligger det kanske något i dessa uttalanden att västländerna inte var först med att nykolonisera Afrika innan Kina måtro?

 2. Hej InBeijing,

  hittade just din blogg, mycket interessant att läsa här.

  Jag är själv Kina entusiast. Jag försöker förstå landet och avstå från ”elaka /fantastiska kina” bilden, och det finns bra sidor och dårliga, som du vet.

  Det behövs verkligen objektiv information om Kina då det verkar som om folk oftast väljer att antingen blindt älska Kina eller hata det totalt.

  Jag har bott flera år i södra Afrika och 3 år i Kina (varav 2 i Shanghai, 1 i Beijing), och har specialiserat mig på Kina-Afrika, specielt innom jordbruks sektorn.

  Det skulle vara trevligt att vara i kontakt med dig, dela kontakter och information. Skicka mig en e-post om du är interesserad. Har lagt in en subscription på din sida här också.

1 Trackback / Pingback

 1. Kinesiska företag tar över Afrika | Finansliv

Kommentera