Fler dödsoffer efter nytt våldsdåd i Xinjiang

Under gårdagen ska minst sju personer dött och cirka 30 skadats, efter att två personer attackerat en folkmassa med kniv i staden Kashgar (喀什), provinsen Xinjiang (新疆).

Mycket kring dådet är fortfarande oklart, vilket inte minst visas av att statlig China Daily tidigare i dag skrev att dödsfallen uppkom efter två explosioner.

Man ändrade sedan uppgifterna till att det var knivdåd, och i likhet med nyhetsbyrån Xinhua nämner man att två explosioner kunde höras någon timme innan dådet, och att reportrar var på väg till platsen.

Enligt BBC – som citerar en lokal myndighetskälla – ska förövarna ha dödat en lastbilsförare, kört bilen rätt in i en folkmassa och sedan hoppat ur för att på måfå attackera förbipasserande med kniv.

Folkmassan ska sedan ha dödat den ena förövaren och tagit den andre till fånga.

En lokal tjänstemän ville inte kommentera detaljer då fallet var under utredning, men bekräftade att de båda gärningsmännen tillhörde den muslimska minoritetsbefolkningen Uigur.

Xinjiang är Kinas största provins, dess läge strategiskt viktigt och jorden rik på mineraler och olja

Enligt kinesiska medier är Xinjiang ett konstant mål för många terroristgrupper, som också låg bakom det gisslandrama som kostade 18 människor livet i Xinjiang för knappt två veckor sedan.

En grupp gärningsmän hade befäst sig på en polisstation, och enligt China Daily skrikit ut fraser som ”Allah är den enda guden”.

På något vis avled sedan fyra av gruppens gisslan. Kinesisk polis stormade då byggnaden och sköt ihjäl alla 14 gärningsmän på platsen.

Rapporteringen kring incidenten var fåordig och lämnade många frågetecken inte minst hos utländsk press som inte var närvarande. Vissa källor säger att över 20 personer omkom.

Mycket av spänningarna lever givetvis kvar sedan de etniska upploppen som 2009 krävde nästan 200 dödsoffer.

Det började då med ett dödligt slagsmål i en leksaksfabrik på andra sidan Kina, och via internet och telefon spreds bilder och uppgifter om dödade uigurer.

Uigurer strömmade då ut på gatorna i Xinjiangs provinshuvudstad Urumqi och attackerade personer ur majoritetsgruppen Han.

Han-kineserna bildade också civila mobbar som utkrävde hämnd, och staden var på randen till inbördeskrig då polis och militär efter ett par dagar intog gatorna.

Med jämna mellanrum har sedan rapporter kommit om att uighuriska män ”försvunnit” under oklara omständigheter.

I alla fall utländska medier är oftast överens om att Kinas myndigheter valt att sätta hårt mot hårt i Xinjiang, en politik som alltså har resulterat i två våldsamma terrordåd på lika många veckor.

Xinjiang kallas för östra Turkestan av många grupper som vill se provinsen som självständig – inte minst World-Uyghur-Congress, vilken av Kina stämplats som en illegal terroristorganisation.

Kina lär dock aldrig tillåta att detta sker.

Förutom ett strategiskt viktigt läge med landgräns mot åtta länder, sitter Xinjiang också på den största reserven av olja och gasresurser i hela Kina.

Xinjiangs befolkning består i dag av 45 procent uigurer, 41 procent Han-kineser, samt ett antal mindre etniska och religiösa grupperingar.

UPPDATERING: Nu under söndag kväll kinesisk tid kommer det uppgifter från CNN om att den totala dödssiffran för helgens våld i Kashgar är minst 14.

Reuters rapporterar också att undantagstillstånd införts i området, och att minst 100 uigurer har arresterats.

Statliga nyhetsbyrån Xinhua citerar under måndagen kinesiska myndigheter säga att gärningsmännen tränats på terroristskolor i Pakistan.

Där har de bland annat lärt sig hur man gör bomber och använder vapen.

Enligt myndigheterna heter organisationen ”East Turkistan Islamic Movement”, och undervisar regelbundet medlemmar i att göra bilbomber och självmordsattacker, innan de sänds till provinsen Xinjiang för att iscensätta detta.

Man går samtidigt ut med en efterlysning av två uiguriska muslimer, och lovar motsvarande 100 000 kronor i belöning för tips som leder till arrestering.

Dödssiffran efter helgens våldsamheter har samtidigt stigit till minst 18.