Ökenspridning i Kina: Video och fakta

Statliga China Daily uppmärksammade tidigare i veckan en av Kinas kanske tuffaste utmaningar: Ökenspridning.

Cirka 90 procent av Kinas 400 miljoner hektar gräsmark har dragits tillbaka, försämrats eller påverkats enligt en tjänstemän vid landets jordbruksdepartement.

I samband med uttalandet sades även att Kina skulle spendera de kommande tio åren med att stoppa denna utvecklingen genom att prioritera skydd av miljön.

Kinas regering lovar skattelättnader för de företag i området som ägnar sig åt miljövänlig verksamhet, eller har kommit med tekniska innovationer inom området.

Man kommer också ge subventioner till herdar i norra och västra Kina, vars djur inte ska få beta av de krympande gräsmarkerna.

”Trots regeringens strävanden att skydda dessa områden, kvarstår utmaningar för att skydda gräsmarkerna mot ökad mänsklig aktivitet, ökenspridning och katastrofer orsakade av möss och andra skadedjur”, skriver China Daily.

Alla är dock inte överens om orsakerna till ökenspridningen.

”Att bete ligger bakom [ökenspridningen] är bara myt och lögn. Våra djur har betat här i tusentals år, varför har ökenspridningen tagit fart bara de sista årtiondena?”, frågar sig en herde enligt CDT.

The Guardian belyste tidigare i år i stället problem som ökad och huvudlös användning av vatten och jord till en växande ekonomi och befolkning.

Stora delar av norra Kina är redan torrt som en öken, och då grundvattnet används för att försörja de växande städerna blir det svårare för naturlig växtlighet att breda ut sig.

Ökad industriell aktivitet är givetvis också ett problem: Våldsamheter i inre Mongoliet tidigare i år berodde exempelvis på att ett företag dödade en herde för att göra kolgruva av gräsmarken där hans djur betade.

En ökad temperatur till följd av klimatförändring sägs även var en bidragande orsak.

I The Guardian citeras kinesiska myndigheter säga att ökenspridning är Kinas största ekologiska hot, som kommer ta ytterligare 300 år att lösa.

Hur det än står till med orsakerna, så kan man genom den 10 minuter långa videon nedan få en insikt i ökenspridningens effekter.

I filmen besöks en by precis på gränsen till öken, och intervjuer görs med invånare där, liksom volontärorganisationer och tjänstemän.

Några av dem säger att en fjärdedel av Kinas mark i dag förstörd av ökenspridningen, och om inget görs åt problemet kommer det inte finnas någon odlingsbar mark alls i Kina om 200 år.