Videos: Parad på Kinas nationaldag

I går 1 oktober inföll Kinas nationaldag – det var nämligen 62 år sedan Mao Zedong utropade den kinesiska folkrepubliken inför en miljon människor på Himmelska fridens torg.

Detta tillfälle har ofta utnyttjats av kinesiska ledare för att uppvisa landets militära makt och befästa sina positioner i makthierarkin.

Så sker även nu för tiden. Under 60-års-jubileet för två år sedan fästes det stor vikt vid i vilken ordning politikerna stod på podiet som översåg paraden, eftersom det gav en hint om vem som skulle bli landets nästa president och premiärminister.

Spektaklet direktsänds givetvis i kinesisk tv. För er som inte vet hur nationaldagsfirandet ser ut i Kina, se videon nedan:


httpv://www.youtube.com/watch?v=Cfx2mqopcpE

Årets parad (videon ovan) bleknar dock jämfört med den för två år sedan. Då det är jämnt jubileum slår man nämligen på extra.

Se de smått imponerande videosnuttarna nedan från 2009 års parad. Den första är en timelapse och den andra återger militärens uppvisning i högupplöpsning.

Notera hur man har ”tur med vädret”, då de förpestande föroreningarna ersatts av klarblå himmel vid båda tillfällena.


httpv://www.youtube.com/watch?v=B7dZanvT6bE

httpv://www.youtube.com/watch?v=LVNilYkJhks

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera