Apple, Steve Jobs och Kina – dags för kritik!

Jag vaknade i morse av ett sms. Det var en kinesisk vän: ”Steve Jobs har dött! Har du hört?!?”

Hon berättade vidare att hela Sina Weibo (Kinas Twitter) var fyllt av hyllningar och sorgliga, sentimentala inlägg om dödsfallet.

Shanghaiist kallade reaktionen där för ”en masskult”: Nyheten nådde Kina ungefär 07.45, och vid inloggning 09.00 fans en stor svart banner överst på sidan som deklarerade Jobs bortgång.

Redan 09.00 hade vissa poster fått över 50 000 kommentarer. Enligt statistik handlade nio av dagens tolv mest vidarebefordrade meddelanden på Sina Weibo om Steve Jobs.

En användare menade att detta var ”första gången han var uppriktigt ledsen över en utlännings död”.

Samtidigt rapporterar WSJ att folk strömmar till Apples butik i Peking, för att sörja och lägga ner blommor.

Intervjuade fans upprepar de uppmaningar som dykt upp bland Kinas internetanvändare; ”Köp en iPhone 4S för att hylla Steve Jobs!

Apples popularitet har nämligen nått sektliknande höjder här i Kina. Under det räkenskapskvartal som slutade 25 juni sålde man i Kina produkter för cirka 20 miljarder kronor – en sexdubbling jämfört med samma period förra året.

Förra månaden öppnade företaget nya butiker i Hongkong och Shanghai, och man planerar att öppna minst ytterligare ett dussin butiker i Kina innan årets slut.

Då iPhone 4 släpptes i vit färg tidigare i år, utbröt slagsmål vid Apple-butiken i Peking, där glasrutor krossades och fyra fick uppsöka sjukhus efter slagsmål med järnrör.

Kinas populäraste utlänning?

Visst är Apple en fantastisk framgångssaga. Expansionens hastighet har varit otrolig, och man har övertagit titeln från oljeföretagets Exxon som världens största företag, alla kategorier.

Då det för en tid sedan läckte ut bilder på en mager Steve Jobs som förtvivlat kämpar mot sin cancer, är det givetvis naturligt att folk i Kina i dag sörjer den sjuke entreprenörens död.

Men samtidigt skrivs det väldigt lite om företagets moral – särskilt i ett land som Kina.

De billiga och avancerade produkterna från Apple har nämligen kostat flera kinesiska arbetares liv, och resulterat i miljöförstöring som redan nu utgör direkt livsfara för otaliga invånare.

Det är företaget Foxconn som tillverkar Apples produkter här i Kina,och de vidriga arbetsförhållandena fick minst ett dussin arbetare att ta livet av sig under fjolåret.

Det handlar om 15 timmars arbetsdag, och löneavdrag för att tala med sina kollegor vid bandet. Det handlar om att vallas från kasern till fabrik som en skock får, och lämna industriområdet bara ett par gånger om året.

Utslitna unga flickor har lämnat tillverkningen efter något år, handikappade för resten av livet.

Självmorden har fortsatt även i år, och Foxconn har nu satt upp skyddsnät under sina barracker arbetarbostäder för att de anställda inte ska kunna kasta sig ner från taken.

Det har varit en öppen policy från Foxconn att öka vinsten med alla till buds stående medel. Den uppgick till cirka 700 miljarder kronor under 2010.

Då kinesiska arbetare föregående sommar gick i strejk mot arbetsmiljö och låg lön (cirka 2 000 kronor i månaden), svarade Foxconn med att de kommer flytta delar av produktionen till Brasilien, där det var möjligt att behålla tidigare lönenivåer.

Skyddsnät vid en av Foxconns fabriker i Kina, som ska hindra de vanvårdade arbetarna att ta livet av sig

Apple har givetvis hela tiden varit medvetna om Foxconns metoder.

Det torde vara en av anledningarna till att man hemlighåller mer av sin produktionskedja än de flesta konkurrenterna.

Detta sammanfaller också med hemlighetsmakeriet kring Apples regelbundna miljörförstöringar, vilket jag uppmärksammade i en artikel i januari i år:

The Guardian uppmärksammar rapporten som kom ut i går, och säger att Apple ofta utger sig för att vara ett ledande företag då det gäller moraliskt ansvar, men nu kommer på delad sista plats av 29 undersökta större IT-företag gällande insikt i verksamheten.

Rapporten fokuserar på öppenhet och åtgärder vid rapporter om brott mot miljöregler vid produktion.

(…)

Under de senaste åren har över 3 000 barn i Kina blyförgiftats i samband med föroreningar vid smältverk som ofta tillhör utländska IT-företag. Apple kom på sista plats bland de 29 undersökta företagen vad gäller att bistå med data eller svara på frågor angående gällande produktion och leverantörer.

Rapporten säger att Apples leverantörer flera gånger brutit mot miljöregler, bland annat då det gäller avfallsdumpning, och enligt Global Times ignoreras de anställdas hälsa och välmående helt.

(…)

Som ett konkret exempel framhåller rapportförfattarna incidenten vid leverantören Winteks fabrik i maj, då minst 62 arbetare insjuknat sedan alkohol bytts ut mot kemikalier förknippade med nervskador, för att öka effektiviteten i tillverkningsprocessen.

Medan Nokia och Motorola genast svarade på frågor om Wintek, avstod Apple att kommentera trots ”månader av ansträngning” från rapportens författare. ”Vi svarar inte på individuella anklagelser”, sade Apple.

Visst är Apples produkter tjusiga och visst är det synd att Steve Jobs ska behöva avlida i cancer.

Men samtidigt måste man komma ihåg att det handlar om ett av världens mest hänsynslösa företag då det gäller att exploatera arbetare och förstöra miljön, för att sedan slå från sig allt ansvar.

Det är just cancer som minst hundratals – förmodligen tusentals – kineser varje år insjuknar i efter Apples föroreningar.

Med detta som bakgrund blir det särskilt märkligt att det är i Kina sorgen verkar vara som allra störst.

Relaterat: e24, e24, e24, e24, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DagMed, NyTek, NyTek, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, GP, GP, GP, AffVä, AffVä

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

12 Comments

 1. Nu är det ju inte så att Foxconn är Apples egna fabrik, utan de levererar till alla de stora teknikföretagen. Visst, bara för att fler gör fel betyder såklart inte att det blir rätt, men det låter i din text som om Apple är de enda man skall skylla på när det gäller problemen i Kina, och framförallt då självmorden på Foxconns fabrik.

  Som journalist borde du faktiskt förstå att orsaken till att just Apple uppmärksammades extra mycket är för de hela tiden skrivs om dem i media, och därför rapporteras både positivt och negativt mer när det gäller just dem.

 2. Där har vi ett vanligt motargument, som jag anser vara helt fel. Apple vet ju mycket väl hur Foxconn beter sig, och kan välja en annan leverantör till ett något högre pris.

  Med den logik du för vore skulle man heller inte behöva kräva av H&M att byta leverantör, om deras använder sig av barnarbetare, bara för att andra stora företag gör samma fel?

  Och nej, det beror inte bara på att det skrivs mycket om dem i media. Apple är den värsta skurken inom detta område.

  Läs: http://bit.ly/pHz4OL

 3. Intressant artikel. Ett dussin självmord på en arbetsplats i Sverige hade varit högst anmärkningsvärt, men detta är ett kinesiskt företag med närmare halvmiljonen anställda på den aktuella arbetsplatsen. Hur står sig Foxconn mot andra företag i Kina vad gäller arbetsmiljö?

  Kan bara hoppas att Apples pressas av situationen bland deras underleverantörer och agerar.

 4. Visst kan och ska man kritisera Apple, men är det inte bättre att fokusera på Foxconns chef Terry Gou och de kinesiska myndigheterna som av allt att döma låter detta ske? Det är ju de som är direkt ansvariga för det som sker på plats i Kina.

  Och inte är det så konstigt att det finns folk som sörjer Steve Jobs i Kina. Det är ju inte samma människor som sliter i Foxconns fabriker…

  • Jo Foxconn förtjänar ännu mer kritik. Men de ligger ju redan i skottluppen och har fått mycket kritik från alla möjliga håll, medan Apple kommer undan så gott som helskinnade.

 5. Av din referenser och skriften i bloggen verkar Du ha en väldigt negativ inställning till Apple, precis som Daniel säger så är inte Foxconn Apples egna fabrik och sedan Du hänvisar till en artikel i The Guardian utan att argumentera själv. Tänk själv i långt lopp.

  • Fråga: Hade du varit negativt inställd till Electrolux om de tillverkade sina produkter i u-länder, under sådana förhållanden att arbetarna tog livet av sig i massor och miljön förstörs?

   Och att Electrolux sedan skulle fly från allt ansvar, och vägra byta underleverantör? De skulle slaktas i svensk media. Varför är det OK då det gäller Apple?

   Jag argumenterar ju med hjälp av artikeln i The Guardian. Det är svårt att hitta på egna argument ur tomma intet.

 6. Du bör kolla in lite om Electroluxs dotterbolag och saker som underåriga ”slavar”. Är intressant att man flyr allmänhetens ögon genom dotterbolag och underbolag.

 7. Vad som skett bland Foxconns anställda är naturligtvis inte bra. Värt att komma ihåg dock är att andelen självmord är högre i det kinesiska samhället som helhet än bland Foxconns anställda.

  • Intressant aspekt, har nog få tänkt på! Men att de hoppar från sovsalarna på grund av arbetsvillkoren ser ju naturligtvis inte bra..

Kommentera