Sydkoreaner mest självmordsbenägna inom OECD

Var sjätte sydkorean lider av någon form av mental sjukdom enligt det sydkoreanska hälsoministeriet. Sydkorea är även det land inom OECD som har högst antal självmord per 100 000 invånare.

Hur står det till med den mentala hälsan i Sydkorea kan man fråga sig när det kommer rapporter om ökad mental instabilitet och självmordsbenägenhet. Hela 3,2 procent av befolkningen ska, enligt en dagsfärsk artikel från Korea Herald, gå i självmordstankar och över 100 000 personer försökte det senaste året att ta livet av sig. 28,4 personer per 100 000 invånare lyckades dessutom med detta.

Den försämrade mentala hälsan anses vara den största orsaken till den ökande självmordsstatistiken. Hela 16 procent av den vuxna befolkningen hade, enligt undersökningen som hälsoministeriet genomfört, haft en mental störning det senaste året. Ministeriet uppskattar dessutom att 27 procent av befolkning går igenom en period av mental störning någon gång i livet.

Depressionen ökar också bland sydkoreanerna. 1,8 procent av männen och 4,2 procent av kvinnorna kände sig deprimerade, vilket är en ökning med 150 procent sedan 2001.

Stressen i arbetslivet och i skolan såväl som den hårdnande konkurrensen och ekonomiska problem anses vara de bakomliggande orsaken till det snabbt fallande psykiska välmåendet hos den sydkoreanska befolkningen.

En annan faktor till varför sydkoreanerna har sämre mental hälsa än andra jämförbara länder är oviljan att söka hjälp för besvären. Endast 15,3 procent med mentala besvär sökte hjälp, jämfört med USA där hela 39,2 procent sökte hjälp. En orsak kan vara att patienter med mentala problem kan bli diskriminerade i både sitt social liv och i arbetslivet.

Hälsoministeriet kommer nu att införa screening av personer under 18 år för att på ett tidigt stadium kunna hjälpa dem som är på väg utför.

Förre presidenten Roh Moo-hyun är en av många kända koreaner som tagit livet av sig. Han kastade sig utför en klippa 2009 efter att ha stått åtalad för korruption.

Roh Moo-hyun var president i Sydkorea 2006-2008

Även många andra kända politiker, företagsledare, skådespelare, modeller och artister har på senare år tagit sina liv. Här går att läsa mer om självmord i Sydkorea.

Som jag nämnde i början av artikeln ligger Sydkorea i självmordstoppen bland OECD-länderna. Längst ner på listan, med endast 2,8 självmord per 100 000 invånare ligger förvånansvärt nog Grekland. Vad det går att dra för slutsats av det lämnar jag osagt.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera