Dagens fotosession i hutongerna

Pekings senvintrar bjuder på många fantastiska dagar, och denna lördag var en av dem. Klarblå himmel, frisk luft och en känsla av hur hela staden håller på att vakna till liv efter ett par månader arktisk kyla med bitande vindar.

Kring lunch tog jag en promenad med min vän Shi Ling i området där jag bor, i syfte att leta rätt på en bra plats för morgondagens filminspelning.

Jag hade alltså kameran med mig, och hade dessutom nyss fått tillbaka ett av mina objektiv som varit inne på lagning. Det var alltså läge att fota, och Shi Ling fick bli min hutong-modell.

Spontana fotosessioner är alltid roligast – nöje är ju mer kul än arbete – och det är också då man lär sig mest, eftersom man har råd att upprepa misstag.

Det var bara börja leka, och så här blev några av bilderna:
Detta försvårade dagens fotande:
* Autofokusen på min kamera har slutat fungera, så det fick bli manuell fokus eller AE lock.
* Shi Ling har ett brett ansikte, små ögon och skarpa glasögon, vilket inte alls gör sig bra i riktigt nära porträttbilder.
* Vi var ute kring lunch, då solen stod som högst på himlen och ställer till med bekymmersamma skuggor.

Detta underlättade dagens fotande:
* Vädret var fantastiskt med klarblå himmel.
* Shi Lings ansikte har extremt utmärkta drag som syns väl på halvdistans.
* vi vandrade runt i ett gammalt bostadsområde, som bjuder på många coola motiv att fota.

Lärdomar från i dag:
* Man kan aldrig ta för många bilder. Jag kom hem med 900 stycken, varav bara några tiotal var OK. Hade jag tagit 100 bilder hade jag bara haft en handfull fina.
* Detta beror till stor del på att autofokus är trasig. Fota aldrig något viktigt utan autofokus som alternativ!
* Det är kul att använda solen och skuggorna att leka med, i stället för att undvika dem. resultatet kan bli riktigt fränt.
* För redigeringen; dagens miljö och färger gjorde att kalla färger såg betydligt bättre ut än varma.

Fotat med Canon 550D och Canon 24-105mm L-objektiv. Observera att bilderna är JPEG redigerade i iPhoto. Ingen tid över till RAW eller Photoshop.

Se ett galleri via Flickr nedan – och tryck på någon av bilderna för att förstora, eller gå till galleriet och se bilderna i dess originalstorlek.

[flickr-gallery mode=”tag” tags=”hutong” tag_mode=”all”]

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

3 Comments

 1. sedan 2 år följer jag dagligen dina observationer via text och bild.
  Du är fortfarande den enda svenska journalist som på detta sett öppnar upp ögonen på oss dagligen om det Kina som är i total förändring på gott och ont.
  ”Sidenvägen”-en rundresa i höst med Kinakännaren doc. Bertil Lundahl som guide för NE/Kinaresor intresserar mig.Har du kanske tidigare gjort något repotage om denna route som man kan få ta del av ?
  Hälsningar
  Göran Wettbo

  • Tack för orden – kommer posta mer bilder här i framtiden, särskilt då jag köper ny kamera nu i mars.

   Vad gäller sidenvägen så har jag inte skrivit något längre reportage därifrån, men har icke desto mindre cyklat en mindre sträcka: Xian-Lanzhou.

   Finns ett fotoalbum därifrån på mitt Flickr-konto. Kan även rekommendera bilder och berättelser från min resekamrat, som har cyklat hela vägen Turkiet-Kina. Återkommer med länk om det!

Kommentera