Mina foton från helgens snöfall i Peking

Då jag och min flickvän var på väg hem natten mot söndag, tog årets sista och häftigaste snöfall vid.

De vita flingorna vräkte ner, täckte över vägar cyklar och hustak. I vetskapen om att snön skulle försvinna dagen efter, tog vi tillfället i akt och gick ut i hutongerna i mitt grannskap för att föreviga kaoset.

Vi fotade till 04 på morgonen, var precis genomblöta med händer så frusna att de värkte efteråt i den varma duschen. Tyvärr strulade autofokusen på min gamla kamera, så det var upp med handen och vrida manuellt inför varje kort som gällde.

Se några bilder här nedan, eller hela setet i större version via Flickr:Detta försvårade söndagens fotande:
* Mörkret var givetvis problematiskt, särskilt eftersom jag använde min gamla Canon 550D, som äter upp mycket av det lilla ljus som finns på nätterna. Slutartiden blev ofta för lång även fast jag gick upp till ISO 640.
* Vitbalansen var ett annat bekymmer, eftersom de gamla lamporna i hutongerna bara orkar lysa upp en del av bilden. Det är därför oundvikligt att ljuset blir onormalt någonstans, därför var det en utmaning att göra antingen bak- eller förgrund så svart som möjligt.
* Jag använde inget stativ då jag inte ville blöta ner kamera och objektiv.
* Det var riktigt kallt och jag hade inte vantar eller mössa. Blev därför ”lat” och fotade färre foton och mindre noggrant än jag borde ha gjort.

Detta underlättade söndagens fotande:
* Lamporna var dock också en av fördelarna, då de ger ifrån sig ett slags mörkgult romantisk ljus.
* En annan fördel var snöflingornas storlek; de var riktigt stora och blaskiga vilket gör sig bra på bild.
* Jag använde ett objektiv med f-värde 1,4, vilket gjorde att jag trots den gamla kameramodellen kunde hålla nere ISO hyfsat.

Lärdomar från i söndags:
* Var inte lat – det kommer du ångra då du överför och redigerar bilderna!
* Använd automatisk utlösare om du saknar stativ! En liten mackapär för 100 kronor som gör att jag inte behöver röra kamerans avtryckarknapp och därmed kunna hålla den mer stadig. Utan den hade allt blivit blurr.
* Objektiv med f-värde 1,4 är ett måste om du har en äldre modell och fotar i mörker likt detta.
* Ångrar att jag inte tog några närbilder, det hade kunnat blivit snyggt. Men å andra sidan hade de säkert blivit suddiga.

Sist jag var ute och fotade i hutongerna var en klar och vacker vinterdag i mitten av februari; se bilder och lärdomar här.

I morgon åker jag till Shanghai, och på torsdag till Hongkong. InBeijing kommer då uppdateras lite mer sällan fram tills början av nästa vecka, då jag kommer tillbaka.

Ett av syftena med att åka till Hong Kong är att köpa en Canon 5D Mark III, en kamera med långt bättre prestanda än min nuvarande.

Då hoppas jag i framtiden lägga upp fler inlägg likt detta, med egna bilder och lärdomar.

Håll under tiden koll på bilder och inlägg via min Twitter, som jag kommer uppdatera löpande från telefonen.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

1 Comment

Kommentera