Kinesiska flygplatser döps efter spritsorter

För några dagar sedan sade tjänstemän i staden Yibin (宜宾), provinsen Sichuan (四川), att de ämnar döpa stadens nya flygplats till Wuliangye (五粮液).

Det är ett märke av baijiu (白酒), den kinesiska spritsort med en alkoholstyrka som ofta ligger över 50 procent.

Med över 40 000 anställda är Wuliangye ett av Kinas största och dyraste baijiu-märken, som har sin bas bara några kilometer från Yibins flygplats vilken nu byggs ut för att kunna hantera nästan en miljon passagerare årligen.

NY Times skriver också att ”Maotai Airport” redan börjat byggas i staden Renhuai. Maotai (茅台) är en annan känd sort av Baiju.

Kinesiska internetanvändare var inte sena med att syrligt påpeka de nära banden mellan alkoholtillverkare och de lokala politiker som bestämmer namnet på flygplatserna.

Air Chinas piloter kan snart komma att landa på flygplatser som är döpta efter starksprit

Alkohol är en enorm och växande industri i Kina – Wuliangye Groups vinst ökade 2011 med 40 procent till över sex miljarder kronor.

Mycket av intäkterna kommer från de många blöta middagar som anordnas bland kinesiska politiker och tjänstemän. Sprit är också, tillsammans med cigaretter, en av de populäraste ”gåvorna” då affärskontrakt skrivs i Kina.

Detta see bland annat av faktumet att Wuliangyes aktie omedelbart sjönk med över 6 procent då premiärminister Wen Jiabao (温家宝) i mars i år uppmanade tjänstemän att sluta spendera offentliga medel på dyr sprit.

Givetvis ifrågasätts också moralen med att döpa en flygplats efter sprit. Men kanske är det ändå mildare än den utbredda cigarettreklam som kan ses vid landets låg- och mellanstadieskolor.