Kina planerar bygga 838 meter hög skyskrapa – på 90 dagar

Kinas nyhetsbyrå Xinhua avslöjade i helgen hur byggnationen av en 838 meter hög skyskrapa i den sydkinesiska staden Changsha (长沙) planeras börja i november i år.

Byggnaden kommer bli världens högsta, och stå kvar redan i januari 2013, då byggföretaget Broad Sustainable Building (BSB) säger sig kunna färdigställa den på bara tre månader.

BSB drog till sig uppmärksamhet i årets början, då de på bara 15 dagar förde upp en 30 våningars skyskrapa från grunden i provinsen Hunan (湖南).

Hemligheten bakom snabbheten ska ligga i en byggteknik som BSB själva utvecklat, där många komponenter sätts ihop i fabriken innan de körs ut till byggarbetsplatsen.

Byggföretagets vd säger till Xinhua att de bara väntar på myndigheternas godkännande innan projektet kan offentliggöras och börja förberedas.

Imponerande video av den 30 våningars skyskrapa som det tog BSB 360 timmar att bygga vid årskiftet

Världens i dag högsta byggnad är Burj Khalifa i Dubai, 828 meter, som tog över fem år att bygga och kostade motsvarande 10 miljarder kronor.

BSB:s skyskrapa beräknas endast kosta 3,5 miljarder kronor, och dessutom vara energieffektiv nog att endast förbruka en femtedel av den energi som ”många konventionella byggnader” gör.

Av utländska medier är CNNGo en av de få som ännu snappat upp nyheten. De kallar den planerade byggnaden för ”Sky City”, efter det kinesiska namnet Tiankong Chengshi (天空城市).

Sky City kommer med råge klå Tokyos 634 meter höga Sky Tree, som är högst i Asien sedan invigningen i maj i år.

China Radio International publicerar en bild på hur skyskrapan eventuellt kan komma att se ut.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

15 Comments

 1. Spännande! Väntade på att Kina skulle få världens högsta byggnad faktiskt, och otroligt att den kommer stå färdig redan i Januari. Nu hoppas jag att tekniken är ofarlig och även är så bra som dom säger, har alltid undrat hur byggnader kan stå oskyddade mot regn och väder i flera år innan dom blir färdiga, det om något måste ju vara skadande för byggnaden. Men nu är jag ingen expert så..

 2. Om man läser mellan raderna verkar det som vare sig tillstånd eller finansiering är klara. Håll inte andan i förväntan att kåken skall stå klar i januari… ;)

  • Ja vi får väl se. Att andra byggnader varit dyra är väl ingen garanti för att man inte kan göra det billigare. De kommer säkert att försöka.

  • Ett sådant misslyckande, att få stanna mitt i bygget efter att hälften står färdigt, tror jag inte Beijing-regeringen går med på, de kommer nog att hjälpa till ekonomiskt under bordet möjligtvis. Att få den högsta byggnaden i världen innebär prestige, och nu har ryktet redan spridit sig.

 3. Om Sverige hade kunnat ta del av den här tekniken så hade vi kunnat bygga bort bostadsbristen på ett snabbt och effektivt sätt, inte minst i utkanterna av våra stor och universitetsstäder.

  • Det går inte. Vi är för långsamma i Sverige. På gott och ska det ska petas med kollektivavtal, säkerhetsutrustning och klagomål från organisationer innan en skyskrapa ens kan komma upp på ritbordet.

  • Särskilt i Göteborg där allt högre än sex våningar kallas skyskrapa. Visserligen kan sådana få byggas bara det inte sker här. ;)

  • I Sverige tror man att en skyskrapa i Stockholm ska skapa ”skuggor över hela staden”, och därför läggs alla förslag ner. Otroligt baklänges.

Kommentera