Skänk pengar till Afrika och cancer!

Runt om i världen träffar jag ibland på personer som ger inspiration, genom att de osjälviskt försöker hjälpa andra.

Två sådana är mina goda vänner Jian Kang och Marco Lui. Den ena cyklar och den andra springer, och de vill båda genom sina aktiviteter samla in pengar till välgörande ändamål, i dessa fall cancerforskning respektive fattiga barn i Afrika.

De båda är väldigt ”framgångsrika” i dagens moderna samhälle, med fina utbildningar och välbetalda jobb i stora internationella företag.

Men istället för att sätta sig över andra, är de tacksamma för att de har hälsan och bakgrunden som tillåtit dem att komma dit de är, och vill nu dela med sig till de som har det sämre.

Det går enligt nedan att skänka pengar till deras projekt, som de helt utan ersättning ägnar sin fritid åt:

Jian Kang fick mig att börja gilla långfärdscykling. Han tog förra sommaren med mig på en underbar sträcka mellan Xi’an och Xinjiang, som jag dock fick avbryta på grund av knäproblem.

Sträckan vi åkte var en del av sidenvägen, och Jian har som mål att avsluta hela denna urgamla rutt på cykel. Denna sommar ligger han i öknen i Iran och Uzbekistan och trampar cirka 150 kilometer om dagen.

Jag och Jian äter frukt på sidenvägen

Han är tacksam för sin goda hälsa, samtidigt som han sett folk i hans närhet gå bort till följd av cancer. Därför har han nu joinat ett projekt som kallas ”Cycle for Survival”, där man kan skänka pengar till MSK Cancer Center.

Jian betalar sin resa helt själv, och kommer dessutom själv att donera lika mycket om den totala slutsumman av alla våra samlade gåvor, om de överstiger 5 000 dollar!

I så fall skulle han automatiskt nå upp till det på förhand uppsatta målet, 10 000 dollar. Än så länge, efter någon veckas cyklande, har han kommit upp till 670 dollar.

Det går bra att skänka via denna sida, där man också kan läsa mer om Jians insamlingsprojekt, och hans tidigare äventyr på cykeln, som inkluderar ett knivrån i Iran.

Marco Lui är en av mina klasskamrater från journalistutbildningen i Hongkong, som på senare år utvecklat en stor passion för löpning.

Två gånger det senaste året har han kommit och bott hos mig i Peking, som en del av uppladdningen för två ”ultramaraton”, det vill säga lopp på 100 kilometer.

Sist han var i Peking var han på möte med Kenyas ambassadör, för att själv ordna med de dokument som krävdes för att skicka en laddning löparskor från Guangzhou i södra Kina till Kenya.

Marco och Monami

Sedan 2010 är Marco nämligen engagerad i Shoe4Africa, som samlar in pengar bland annat till löparskor som sedan skeppas till Afrika, där många barn ofta springer tiotals kilometer varje dag fram och tillbaka till skolan. För dem kan utrustning göra löpningen till en framtid utanför kåkstäder och fattigdom.

Med sin flickvän Monami Yui – också en av mina gamla klasskamrater från Hongkong – samlar han via Shoe4Africa också in pengar till finansieringen av Kenyas första barnsjukhus.

Tillsammans försöker de få folk att donera till barnsjukhuset i samband med sina maratonlopp, men det går givetvis bra att donera nu mellan loppen också. Deras mål är 2 500 dollar, de har nu kommit upp i 1 464 dollar.

Jag har nu själv donerat 50 dollar till vardera projekt, och det vore kul om ni läsare ville göra detsamma, för att hjälpa dessa osjälviska eldsjälar att komma upp till sina mål. Kan lova att de blir glada för alla summor, även bara ett par dollar från en okänd person gör mycket för motiveringen!

Särskilt kul vore det givetvis att få Jian att själv hosta upp minst 5 000 dollar!

Och vem vet, kanske kommer jag själv göra något liknande inom ensnar framtid?

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera