1 200 arresterade efter räder mot triader i södra Kina

De kinesiska triaderna är organisationer som påminner om Japans Yakuza eller Italiens Cosa nostra. Maffia, helt enkelt.

Södra Kina – främst Hongkong – har kommit att bli deras centrum. Detta då många kriminella flydde fastlandskina efter kommunisternas maktövertagande 1949, samtidigt som Hongkongs hamn och fria handel ger bra förutsättningar för triadernas traditionella inkomstkällor.

Än i dag existerar det i triaderna interna hierarkipyramider och invigningsceremonier för nya medlemmar, som kan spåras ända tillbaka till 1700-talet.

Hongkongs ”storhetstid” som centrum för triadverksamheten var 1950-talet, med över 300 olika triader och 300 000 medlemmar inklämda i en stad vars yta är mindre än Örebro.

Men med relativt väl fungerande rättssystem och polisstyrka har Hongkong gradvis sedan dess lyckats marginalisera triadernas verksamhet i staden.

Sedan 1994 riskerar man dryga böter och 3-7 års fängelse bara för att vara medlem i en triad.

Med tiden och globaliseringen har många triader också börjat likna moderna företag, och flyttat delar av verksamheten utomlands, till bland annat USA, Storbritannien, Australien.

Liksom japanska Yakuzan, utmärker sig Hongkongs triader med hjälp av maffiga tatueringar

Fortfarande ställer triaderna dock till med nog bekymmer i Hongkong och södra Kina för att polisen ska kunna motivera en stor insats för att hindra deras framfart.

Guardian Weekly skriver i dag om ”Operation Thunderbolt”, en kampanj där polisen i Hongkong samarbetat med sina kollegor i den närliggande provinsen Guangdong, och kasino-ön Macao.

Över 1 700 räder har lett till 1 200 arresteringar mot kriminell gängverksamhet i området.

Unga poliser har under en tid låtit sig rekryteras av triaderna, för att sedan arbeta undercover och få fram information nödvändig för att göra tillslag.

Polisen noterar oroande att växande arbetslöshet, i spåren av finanskris och osäker tillväxt, i dag gör det lättare än på länge för triaderna att rekrytera unga män.

Man har kunnat beslagta stora mängder kontanter, droger, sprit, cigaretter och porrfilmer.

Prostitution, människosmuggling, pengatvätt, och beskyddaravgifter fortsätter vara andra stora inkomster för triaderna, som är svårare att avslöja med bevis.

Dessutom hålls triaderna ansvariga för den lavinartat stigande konsumtionen av metamfetamin i Hongkong.

De mytomspunna triaderna har blivit populära i populärkulturen världen över. Bilden är från spelet ”Sleeping Dogs”.

Södra Kinas triader är kända för att vara ”osynliga”, och till och med bidra till att Hongkong är en världens säkraste storstäder, nästan helt befriad från synligt våld.

Under mitt år i Hongkong såg jag ingenting som kunde urskiljas vara organiserad brottslighet.

Jag visste dock att förarna till de minibussar jag varje morgon åkte med till universitetet, betalade nästan 10 000 kronor i månaden till triaderna.

I utbyte ser triaderna till att inga andra förare kör samma rutt, och de som väljer att betala får således fler kunder och kan tjäna mer pengar.

Under min tid i staden höggs även bossen för triaden Sun Yee On ihjäl av tre knivmän utanför Shangri-la Hotel i centrala Hongkong.

Sun Yee On är Hongkongs största triad, med över 55 000 medlemmar och ev verksamhet som sträcker sig till centraleuropeiska länder som Holland och Belgien.

Mordet tros ha utförts av 14K, en rivaliserande triad, också baserad i Hongkong, med omkring 20 000 medlemmar.

För den som vill läs mer om Hongkongs triader rekommenderas den nya boken Eating Smoke, skriven av en britt som jobbade som dörrvakt i Hongkongs undre värld, blev drogberoende och involverad i triadernas verksamhet i 15 år.

Se intervju med författaren Chris Thrall via Time Out Hong Kong.