Video: Världens största gruva öppnar i Mongoliet

I södra Mongoliet kommer världens största guld- och koppargruva att öppna vid årets slut.

Den heter Oyu Tolgoi, och står för cirka 30 procent av hela Mongoliets BNP redan innan invigningen, då utländska företag investerat över 40 miljarder kronor i gruvan.

Gruvan kommer nå full kapacitet 2018, och då stå för en tredjedel av värdet på hela Mongoliets produktion.

Det innebär nya jobbmöjligheter för tiotusentals mongoler, i ett land där 40 procent av befolkningen lever under gränsen för vad som kallas fattigdom.

Förändringen kan redan ses i Khanbogd, staden som ligger närmast Oyu Tolgoi, där befolkningen vars befolkning mer än tredubblats sedan gruvan började byggas.

I Khanbogd finns numera rinnande vatten, elektricitet och vägar.

Men givetvis för världens största gruva även med sig en rad problem.

NY Times nyligen skrev om gruvan, åkte även videojournalisten Jonah Kessel dit för att spela in en film, som blev över sju minuter lång.



I filmen talar han med en av de många herdar vars liv rycks upp av gruvans etablering.

Då herden var liten var området ”så vackert att det inte gick att beskriva”, nu finns här mest sand, och de allt färre djuren måste vallas omkring vid det fåtal gräsplättar som fortfarande återstår.

Mycket av detta tillskrivs vattenbristen. En gruva av denna storlek förbrukar enormt mycket vatten, vilket blir särskilt tydligt i Gobiöknens redan snustorra klimat.

Ett annat problem är att antalet respiratoriska sjukdomar ökat lavinartat i och omkring Khanbogd.

Förekomsten av lastbilar, bussar och andra fordon har ökat, vilket rör upp stora mängder damm i området. I filmen talar intervjuade läkare om att antalet patienter med dessa problem mer än tiodubblats de senaste åren.

Eftersom Oyu Tolgoi byggs i samarbete med Mongoliets myndigheter, så göms problem likt dessa undan, och istället fokuseras det på ekonomisk tillväxt: Mongoliets BNP ökade med 17 procent i fjol.

Tyvärr sker det på bekostnad av miljön, och ett svårare liv för de allra fattigaste, om de inte väljer att själva jobba i gruvan.

Se filmen (fullskärm), läs artikeln från NY Times, samt Jonah Kessels två intressanta blogginlägg om att göra filmen här och här.

Se här fler videos på andra ämnen via Kinamedia.