Kinesiska telekombolag förbjuds i USA

Under måndagen kom en uppmärksammad rapport från den amerikanska kongressen, som menade att de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE har nära band till Kinas myndigheter, och att deras verksamhet i USA underlättar för kinesiskt spioneri.

De båda företagen anses därför utgöra ett hot mot USA:s säkerhet. Amerikanska företag avråds att göra affärer med telekombolagen, och House of Intelligence vill att staten att stoppar alla förvärv och fusioner som Huawei och ZTE har på gång i USA.

House of Intelligences ordförande sade i samband med rapporten:

Huawei and ZTE seek to expand in the United States, but as a result of our investigation, we do not have the confidence that these two companies with their ties to the Chinese government can be trusted with infrastructure of such critical importance

Enligt Bloomberg fanns det i rapporten flera exempel på hur Huawei ägnat sig åt mutor, illegal invåndring och korruption.

De två kinesiska företagen förnekar anklagelser om att deras utrustning skulle användas för spioneri, och kallar kongressens rapport med följande avrådningar för ”politiskt motiverade”.

I en tid av misstro, protektionism och mindre handelskrig är frågan känslig, och Kinas myndigheter reagerade kraftigt över rapporten, och menar att den hotar försämra relationen länderna emellan.

En talesman för Kinas utrikesministerium uttryckte under måndagen sitt hopp om att ”amerikanska kongressen kan ge upp fördomar, respektera fakta och arbeta för att främja de ekonomiska samarbetet mellan Kina och USA, snarare än att göra motsatsen”.

Huaweis logo

Rapporten kommer också bara ett par veckor efter att USA:s president Barrack Obama stoppat en kinesisk vindkraftsanläggning på amerikansk mark.

Irritationen är förvisso ömsesidig, då amerikanska myndigheter ofta klagar över de tuffa villkor som utländska företag möter i Kina, samt kinesisk brist på respekt för immaterialrätt och patent.

Men liksom med vindkraften, så kan man anta att det bakom rapporten även ligger en rädsla för att de snabbt expanderade kinesiska telekombolagen ska ta marknadsandelar från amerikanska konkurrenter.

I januari 2011 skrev jag här på InBeijing om hur just Huawei och ZTE expanderar snabbt i Europa, och till och med tar marknadsandelar från Ericsson i utbyggnaden av 4G-nätet i Norge.

Jag uppmärksammade samtidigt att belgiska telekombolaget Option – tillsammans med en rad fackföreningar – anmälde Huawei och ZTE till Europadomstolen, för att de på ”ett orättvist sätt” gynnats av lån och subventioner från Kinas myndigheter.

Fackföreningarna framhöll att kinesiska företag inom telekominfrastruktur ökat sin sammantagna marknadsandel i Europa, Mellanöstern och Afrika från 12 procent (2008) till 31 procent (2010).

Ett konkurrenskraftigt bud från Huawei att installera ett mobilnät i Londons tunnelbana innan Olympiska gick också om intet, även då uppgav engelsmännen ”nationell säkerhet” som skäl att välja en annan leverantör.

Under sommaren fick Huawei av samma anledning heller inte vara med och lägga bud på en bredbandsutbyggnad värd över 200 miljarder kronor i Australien.

Relaterat: SR, SvD, Affärsvärlden,CS