Förbud mot att öppna rutorna i Pekings taxibilar

Nästa vecka inleds det veckolånga sammanträde under vilket Kinas högsta ledarskap ska bytas ut. Men redan nu har säkerhetsmanin börjat här i Peking.

I dag rapporteras hur huvudstadens taxiförare från centralt håll fått instruktioner om att upprätthålla ett ”ickespridning-krav”.

Förarna har nu som uppgift att noggrant kontrollera så ingen kund lämnar ”reaktionärt material eller meddelanden” inne i eller utanpå taxin.

Vidare ska bilens dörrar och rutor hållas stängda under färden av bilens centrallås. Syftet är att omöjliggöra för passagerarna att lämna ut material från fönstret eller flyga ut några ballonger med politiska budskap.

Dessutom beordras förarna att vara uppmärksamma på ”alla sorters bollar”, och passagerare som kan tänkas vilja ”sprida reaktionära budskap med pingisbollar”.

Till sist påminner informationsbladet om att alla bilar bör ta omvägar kring ”politiskt viktiga områden”, och att belöning utlovas om man avslöjar hot mot den allmänna säkerheten.

Andra åtgärder som på senare tid vidtagits för att garantera säkerheten kring sammanträdet är förbud mot inköp av köksknivar, samt säljstopp av fjärrstyrda leksaksplan.

Statlig media gör gällande att inte mindre än 1,4 miljoner volontärer mobiliserats för att hålla ordning i samband med ledarbytet.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

  1. Har märkt av den där mystiska gubben med någon slags polisuniform som sitter på en stol hela dagarna i en gångtunnel under tredje ringvägen vid Beiwai.

    • Ja, eller så kan du kolla på alla med röda armband. Under helgen frågade jag två taxichaufförer om jag kunde öppna rutan i taxin. Den ena sade nej med anledningen att ”det är kallt”. Då jag frågade om det fanns någon annan anledning skrattade han och skakade på huvudet.

      Den andra chauffören sade att jag kunde öppna rutan, men att man inte tillåts öppna den om man kommer i närheten av Himmelska fridens torg eller regeringsbyggnaderna. Han sade mycket riktigt att det beror på det kommande ledarbytet.

  2. Skolan har skaffat extra säkerhetsvakter under de senaste dagarna, alla med röda armbindlar. Står en vakt var 100m runtomkring på skolan. Gubben vars gaturestaurang där jag käkar lunch samt grönsakshandlarna bredvid har också armbindlarna. Lite extra pengar bredvid den vanliga verksamheten.

    • Ja. Det har skrivits i västerländsk media att dessa ”volontärer” tjänar 50 yuan om dagen :)

Kommentera