Juridik: Ett yrke för reform?

Kinas 18:e partikongress har börjat. Många experter ser det ledarbyte som ska formaliseras denna vecka som ett avgörande ögonblick för Kinas politiska framtid. Nyckelordet här är ”reform”.

Stora publikationer som NY Times och Wall Street Journal spekulerar ljudligt både om vilka som kan tänkas ta plats i politbyråns ständiga utskott, samt om möjligheterna till politisk reform med avseende på vad de shortlistade kandidaterna sagt i tidigare tal och policy-uttalanden.

Sanningen är dock att vi inte vet ett smack om vad den nya generationens ledare egentligen tycker och tänker. Detta gäller även näste partisekreterare/president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

Många som sysslar med analys hänfaller ofta åt tabloida låtsasinsikter som grundar sig på ren kuriosa, och som dessutom är svåra att bekräfta med riktig fakta. En av dessa är att ovan nämnde Xi sägs vara ett fan av Hollywood-filmer om andra världskriget, och att han då måste, bara måste ha tagit till sig amerikanska ideer om demokrati och mänskliga rättigheter.

Att hans dotter dessutom går på Harvard-universitetet gör det förstås än mer sannolikt att han skulle ha en förkärlek till allt västerländskt, och att politisk reform bara är en hårsmån från att realiseras!

Tilltänkta presidenten och partisekreteraren Xi Jinping: Skolad jurist. Men betyder detta verkligen att politisk reform står på hans to-do-lista?

En annan typ av symboler som ofta tolkas hos Kinas ledare, som däremot görs med rätta, är de tendenser i yrkesval och akademisk bakgrund som olika generationer ledare har.

Vad som ofta sagts om den generation som nu lämnar sina poster, den så kallade fjärde generationens ledare, är att de representerade en relativt ny, ”teknokratisk” ledarstil.

Majoriteten av de nio personer som suttit i politbyråns ständiga utskott för denna generation är skolade ingenjörer, vars akademiska banor avbröts eller sköts upp på grund av Kulturrevolutionen. Denna mer tekniska, eller ”teknokratiska” ledarstil representeras delvis av president Hu Jintaos ”koncept för teknologisk utveckling” som tjänade som socio-ekonomisk riktlinje mellan åren 2002-2012.

Unikt för den nya generation ledare som ska presenteras denna vecka är att många av dem på ett eller annat sätt är skolade jurister. Detta ses förstås utifrån som ett tecken på att juridisk och politisk reform står för dörren, där många tror på ökad självständighet för Kinas rättsorgan som ett huvudsakligt steg.

Xi Jinping, som av vad allt att döma kommer bli näste president, har en magisterexamen i juridik, och Li Keqiang, Wen Jiabaos efterträdare, har motsvarande en kandidat i samma ämne. Cheng Li vid Brookings-institutet säger till The Wall Street Journal:

”detta påminner mig om vad som hände i Taiwan på 1970-talet, där landet i huvudsak leddes av teknokrater, men där 80- och 90-talet såg ett byte till en ny generation av ledare med bakgrund i juridiken”.

Cheng Li fortsätter:

”Om du tittar på några av de Taiwanesiska ledarna, som Chen Sui-bian, Lu Hsiu-lien, förra presidenten och vicepresidenten, samt nuvarande presidenten Ma Ying-jeou, hade de en enda sak gemensamt: de var alla skolade jurister. Nu ser vi alltså jurister komma upp som ledare på fastlandet. Frågan är, kommer deras träning som jurister att ge Kinas nya ledare självförtroendet att eftersträva politisk reform?” 

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

2 Comments

  1. Jag håller med dig Ruben om att de flesta bedömare inte har en aning om vad som sker. Det är de journalister och experter som säger att de inte vet vad som pågår, som jag har störst respekt för. Frågar man de som tror sig veta, så hänvisar de bara andra medias rapporter!!

    • Jo, tycker fler i Kina-svängen borde dra lärdom av den sokratiska devisen om att det först när man inser hur lite man vet som man kan påstå sig veta något överhuvudtaget. Världen är full av charlataner! Men något ligger ju ändå i det här med vilken bakgrund ledarna kommer från.. och att vissa av dem sägs ha suttit i reformistiska study sessions på Beida under demokratimurens år. Men jag vet inte.. man vet inte. Så jävla oklart!

Kommentera