Nobelpristagares fru talar ut till pressen i husarrest

Samtidigt som årets nobelpristagare anländer i hoper till den svenska huvudstaden för bankett och kunglig glamour i stadshuset, kinesiska litteraturpristagaren Mo Yan en bland dem, ser ödet betydligt mindre ljust ut för en annan nobelpristagare och hans närstående.

Idag lyckades utländska journalister vid Associated Press smyga förbi de säkerhetsvakter som står ständigt utplacerade vid det lägenhetshus i Peking där 2010 års  fredspristagare Liu Xiaobos fru Liu Xia sitter i husarrest.

Detta är den första intervju som gjorts med Liu Xia på 26 månader, en period under vilken hon endast släppts ut sporadiskt och veckovis för inhandling av matvaror och släktbesök.

Hon grät våldsamt och skakade som hon berättade om behandlingen från myndigheterna tidigare under dagen.

”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att jag inte skulle få lämna mitt hus efter han fick priset. Detta är fullkomligt absurt. Jag tror inte att Kafka hade ha kunnat skriva något mer  absurt och otroligt än det här”

2010, två dagar efter det att hennes make Liu Xiaobo korats som vinnaren av Nobels Fredspris, berättade Liu Xia för pressen att han valt att dedikera priset till offren för massakern på himmelska fridens torg, varpå hon nekades besök från närstående i över ett år.

Not: Liu Xiaobo dömdes 2008 till 11 år i fängelse för sin pamflett med krav på demokrati i Kina, Charta 08′. Denna tillsammans med hans 20 år långa kamp för medborgerliga rättigheter i Kina angavs i nobeljuryns motivering vid tiden då priset tilldelades honom.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera