Utländska VPN-tunnlar ”olagliga” i Kina

Hur ska utländska verksamheter och företag komma åt sina Facebook pages med nedsläckningen av många utländska VPN-tjänster

Redan i upptakten till den  18:e folkkongressen i november rapporterades det att nätuppkopplingen försämrats avsevärt över hela Kina. Därtill beskrevs det hur  många s.k. VPN-tunnlar (virtual private networks), programvaror som tillåter användare att gå ut på  internet via proxy-servrar utomlands för att undgå regeringens ”Great Firewall” och logga in på blockerade sidor, slutat fungera eller blockerats av myndigheterna.

Under den tämligen omvälvande  headlinen ”Foreign run VPNs illegal in China: govt” skriver Global Times idag att

”tre utländska VPN-företag, Astrill, Witopia och StrongVPN bad om ursäkt under torsdagen för att deras service till boende i Kina blockerats på grund av en uppgradering av ’the great firewall'”.

Astrill hävdar att de flesta av deras VPN-tjänster för tillfället ligger nere, och att många företags affärer har påverkats negativt av detta.

På svar om varför utvecklingen sker som den gör svarar en av de som varit med och designat brandväggen, Fang Bingxing, att han inte är medveten om det skett någon uppdatering av systemet på senare tid. Däremot påpekar han att:

”Så vitt jag vet så måste företag som använder sig av VPNs registrera sig vid ministeriet för industri och informationsteknologi. Hittills har jag inte hört om något företag som registrerat sig”

Oregistrerade företag som erbjuder VPN-tjänster är inte skyddade av kinesiska lagar, säger Fang, och menar att sådana verksamheter har en skyldighet att registrera sig.

Därtill påpekar en anställd vid samma ministerium, en man vid namn Li, att bara kinesiska och joint-ventureföretag kan registrera sådana tjänster. Därmed blir det naturligt att inga utländska VPN-företag har registrerat sig på den kinesiska marknaden, eftersom en sådan tjänst på sätt och vis skulle bli omöjlig att marknadsföra.

Hur ska utländska verksamheter och företag komma åt sina Facebook pages med nedsläckningen av många utländska VPN-tjänster
Hur ska utländska verksamheter och företag komma åt sina Facebookpages med nedsläckningen av många utländska VPN-tjänster?

Om detta slag mot utländska proxyservrar består kan man tänka sig att det främst kommer slå mot utländska företag och verksamheter som är beronde av VPNs för att nå ut med de medium som nu är blockerade i Kina. Exakt vad det kommer innebära är dock svårt utläsa. Hursomhelst kommer det säkerligen på ett eller annat sätt att slå mot export och import och göra det svårare för utländska och kinesiska företag att kommunicera på global basis.

Allt detta kokar förstås ned till det urdilemma som den kinesiska censuren står inför: Hur väger man de upplevda fördelarna med censur av olika medier mot eventuella ekonomiska nackdelar? Hittills har utländska observatörer och expats i Kina tagit censuren som ett ont men ett ont som kunnat kringås med rätt tekonologiska kunskaper. Hur detta blir nu återstår att se.

 

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

6 Comments

  1. Intressant, givetvis. Men jag tycker det är märkligt att så många har bekymmer. Själv kör jag med StrongVPN och har inga problem alls med användningen. Kopplar upp varje morgon och har VPN står på i 12-15 timmar utan avbrott innan jag lägger mig.

    Jag vet inte om det beror på att jag kör med L2TP och inte PPTP. Det kostar ett par dollar mer i månaden men fungerar ju helt utan besvär.

    • Vet inte alltså. Körde själv m gratistjänster genom Tunnelblick i Kina men omöjligt att jämföra nu. Det rapporterades ju att just StrongVPN hade haft problem, men tur för dig iaf! :) Det detta främst säger är hur jävla skör hela existensen med VPNs är eftersom det inte är fråga om att ”lura” brandväggen, utan att myndigheterna med största sannolikhet tillåter en liten felmarginal att facebooka och tweeta bäst de vill!

    • Jo, märkligt att de då i Global Times-ledaren pekade på att Astrill och strongVPN hade haft sina tjänster nere. Möjligt är att det är en sorts power projection där de säger 1. vpn-tjänster finns 2. vpns är olagliga 3. det finns olagliga vpn-tjänster i Kina. 4. vpn-tjänsterna låg nere ett tag. 5. var det kanske vi som gjorde det? 6. vi kan stänga ner dom om vi vill.

    • Många har tydligen problem nu med VPN, många. En kille från Nya Zeeland fick besök av polisen nu i dagarna som ville vet varför han läste NY Times. Låter sjukt.

Kommentera