Taiwaneser tågar mot kärnkraft

På lördagen samlades uppemot 100000 människor i centrala Taipei för att demonstrera mot kärnkraft och för ett hållbart samhälle. De kräver att regeringen stoppar det kontroversiella kärnkraftverksprojektet för 9,3 miljarder dollar. Men Taiwan kommer inte att bli av med kärnkraften utan en bred folkopinion.

Demonstranterna höll upp skyltar på engelska eller kinesiska där det bland annat stod: ”Nej till kärnkraft”, ”Rädda våra barn”, ”Vi behöver inte kärnkraft”.

Polisen ville inte göra någon uppskattning av antalet deltagare. Arrangörerna trodde på uppemot 100000 demonstranter i Taipei.

Demonstration

Det statliga bolaget Taipower bygger nu en fjärde kärnkraftsanläggning på 1350 megawatt vid Gungliao längs Taiwans nordöstra kust. Projektet har mött starkt motstånd från bland annat lokalbefolkningen och miljörörelser.

Efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima i Japan den 11 mars 2011 har frågan om Taiwan ska fortsätta förlita sig på kärnkraft för en femtedel av landets elbehov blivit en stor fråga. Allmänt har taiwanesernas inställning till kärnkraften blivit betydligt kallsinnigare efter Fukushima.

Tsai Ing-wen, Demokratiska framstegspartiet, har kallat kärnkraftsprojektet en ”tidsinställd bomb”. Området är ett av världens mest jordbävningsdrabbade områden. Sedan 2008 har projektet drabbats av en rad missöden inklusive översvämningar och småbränder.

I ett tal till sex av Taiwans största industriella och kommersiella sammanslutningar sa Tsai Ing-wen 2011:

”Kärnkraft är inte en ren och billig elektricitetskälla utan i själva verket den dyraste kraftkällan när alla kostnader, inklusive hanteringen av radioaktivt avfall, beaktas. Efter Fukushima har vårt samhälle insett att kärnkraft inte bara är dyrt utan också riskabelt”.

Taiwans tre befintliga kärnkraftverk sköts i dag av Taipower. Två av verken har samma typ av reaktorer som de i Fukushima, vilka planeras att tas ur bruk under 2019 och 2023. Taiwans tredje kärnkraftsanläggning planeras att tas ur bruk 2025. Enligt taiwanesisk lag får ett kärnkraftverk inte ha en längre driftlivslängd än 40 år.

No Nuclear

Nu kräver allmänheten och företrädare för Demokratiska framstegspartiet en folkomröstning om kärnkraftens framtid i Taiwan.

Nyligen tillkännagav premiärministern Jiang Yi-Hua, nationalistiska Kuomintangpartiet, att regeringen planerar att hålla en folkomröstning om kärnkraftverkets öde.

Nästan 60 procent av taiwaneserna är emot en fortsatt byggnation av den fjärde kärnkraftanläggningen, enligt en färsk undersökning av Taiwan Indicators Survey Research.

Men Taiwans nuvarande system för folkomröstning talar emot att projektet stoppas. Enligt taiwanesisk lag måste minst 50 procent av alla röstberättigade delta innan resultatet av en folkomröstning kan anses giltig. Ingen av Taiwans senaste sex folkomröstningar har uppfyllt detta krav.

Samtidigt varnar regeringen att stoppa projektet kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser, bland annat skulle elpriset stiga med 40 procent fram till 2025.

Demonstrationer hölls även i Taitung, Kaohsiung och Taichung.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera