Veckan som gick: Nyhetsbrev från Kina/Asien vecka 23

Det blir mycket politik i nyhetsbrevet även denna vecka. Barack Obama och Xi Jinping avslutade i helgen sitt möte i Kalifornien, och spekulationerna är redan i full gång om vad som där sades, särskilt vad gäller datasäkerhet.

I takt med att mer detaljer ges, kommer jag uppdatera om resultatet från detta möte här på InBeijing i veckan, eller i nyhetsbrevet nästa måndag.

Vill återigen uppmärksamma er läsare på projektet The last hutongs of Beijing, som jag startat tillsammans med en kinesisk vän för att dokumentera Pekings sista traditionella hutong-bostäder.

Vi siktar på att samla in 3 000 dollar för att kunna göra en fotobok och en hemsida om de sista hutongerna. Med tolv dagar kvar har vi lyckats få i lite drygt 800 dollar.

Vänligen besök projektets hemsida, där du kan stödja vårt projekt eller dela det via sociala medier. Då har du min tacksamhet, plus att du får den tryckta fotoboken på köpet!

Tack på förhand!

VECKAN SOM GICK: NYHETSBREV FRÅN KINA/ASIEN V. 23

EKONOMI & HANDEL

Fresh data highlight sluggish Chinese economic growth – Nya siffror visade i veckan på att Kinas eknomiska tillväxt håller på att bromsa in ytterligare. Handelstillväxten var svag, importen föll, investeringarna minskade liksom bankernas utlåning. Vad gäller importen så ökade denna under maj månad med en procent jämfört med samma månad i fjol. Motsvarande ökning i april var 14,7 procent. Kina har satt ett mål om 7,5 procents ekonomisk tillväxt för 2013, men Financial Times påpekar att man under andra kvartalet nu riskerar att hamna under det.

China likely to tolerate 7 percent growth before hitting stimulus button – Enligt Reuters kommer Kina dock tolerera en ekonomisk tillväxt ända ner till 7 procent innan man vidtar ytterligare stimulansåtgärder. Det är en högre toleransnivå än vad som var fallet med de tidigare ledarna, där stora stimulansåtgärder inom bland annat infrastruktur genast sattes in då tillväxten började visa tecken på att sjunka under 8 procent. Reuters menar att det nya ledarskapet snarare är mer bekymrade om att hålla nere arbetslösheten, än att jaga tillväxt för tillväxtens skull.

China responds to European solar panel dispute with wine probe that hits vineyard owning EC trade chief – Under veckan beslutade sig EU-kommissionen för att införa strafftullar på kinesiska solceller som importeras till Europa. Kina har tidigare varnat för att detta kan utlösa ett handelskrig, och var inte heller sena med att skrida till verket, genom att genast själva dra igång en undersökning om eventuella tullar på europeiskt vin. På så vis drabbas främst länder som Frankrike, Spanien och Italien, vilka alla förespråkade skatter på kinesiska solceller. Ingen uppgift har dock ännu kommit om, eller när, Kina ska besluta sig för att beskatta europeisk vinimport ytterligare.

Luxury goods in China: Beyond bling – Lyxindustrin i Kina har mattats av kraftigt sedan 2011, då den tvåsiffriga tillväxt i försäljningen av lyxprodukter som gällt flera år fick sig en smäll av nya regler och krafttag mot korruption. Dyra klockor och dyra viner hör till de sektorer som drabbats värst. The Economist menar dock att kineserna fortfarande är lika tokiga i lyxvaror som tidigare, men att försäljningen nu istället sker utomlands. Global Blue – ett reseföretag som specialiserar sig på dyra shoppingresor – betalade i fjol ut 58 procent mer återbäring till kinesiska kunder än året innan.

Quest for gold in African mud – De stora mängder guld som finns i Ghana har de senaste åren lockat över 50 000 kineser dit för att söka lyckan. Många av dessa kineser är fattiga jordbrukare, som lånar pengar för att ta sig till Ghana, där de illegalt utvinner guld och sedan skickar tillbaka pengarna till Kina. Med anledning av de drygt hundra kineser som arresterades i Ghana under veckan för detta, skriver South China Morning Post ett längre reportage om hur den kinesiska verksamheten i Ghana går till, och hur de Ghanas myndigheter i fjol lanserade en kampanj mot illegala guldhandel.

China Is Reaping Biggest Benefits of Iraq Oil Boom – Irak har snabbt blivit en av världens största producenter och exportörer av olja. New York Times skrev i veckan om hur det är Kina som drar det längsta strået: Kina köper redan över hälften av all irakisk olja, och planerar nu ännu större investeringar i Irak. De kinesiska statliga oljebolagen är enligt många irakiska tjänstemän bättre samarbetspartners än västerländska aktörer, eftersom de kan tolerera lägre vinstnivåer och inte kommer med några politiska krav.

China’s Xi Offers Caribbean Nations $3 Billion in Loans – Under sin resa i Costa Rica och Trinidad, lovade Kinas president Xi Jinping över 20 miljarder kronor i olika slags förmånliga lån till flera länder i Karibien. Bland annat uttryckte han enligt Bloomberg sin tacksamhet till de nationer som 1971 röstade för att ersätta Taiwans med Kina i FN. Viktigt givetvis att det handlar om ”USA:s bakgård”, och att amerikanerna ofta de senaste åren anklagats för att ha glömt bort sina fattiga grannländer i söder.

POLITIK & INTERNATIONELLA RELATIONER

Obama and Xi end ’constructive’ summit – Som väntat så beskriver amerikanska myndigheter träffen mellan Barack Obama och Xi Jinping i Kalifornien som framgångsrikt; unikt, positivt och konstruktivt är några superlativ som östs över mötet. BBC citerar några tjänstemän som menar att de båda ledarna ”kommit överens” om behovet av att göra Nordkorea kärnvapenfritt, samt även med framgång samtalat om ekonomi och miljö. Sammanlagt spenderade de båda presidenterna sex timmar tillsammans på fredagen, och tre timmar på lördagen. Återstår att se om detta kan vara någon slags början till en bättre relation länderna emellan.

Summit Psychology: Obama and Xi in the dessert – Intressant tillbakablick av The New Yorker, om vad liknande personliga möten mellan olika stormakters presidenter i modern tid har lett till. Man påpekar att detta möte har alla förutsättningar att lyckas, särskilt om man jämför med Yalta-konferensen efter andra världskriget, där en tjurig Josef Stalin vägrade lämnade rysk mark. Skräckexemplet är mötet mellan Nikita Krustjov och John Kennedy 1961, som i princip cementerade det kalla kriget. Mellan Kina och USA har personliga och informella möten dock oftast gått bättre än rena statsbesök, inklusive Mao Zedong och Richard Nixon i Peking 1972, samt Deng Xiaopings resa till USA 1979.

Why has China snubbed Cuba and Venezuela? – På sin tripp till Amerika valde Xi Jinping att inte besöka två av Kinas viktigaste allierade i området, nämligen kommunistiska Kuba och den oljerika socialistnationen Venezuela. Enligt The Economist beror detta inte på någon försämring i relationen med något av dessa länder, utan på att Xi ville undvika att provocera Obama, eftersom såväl Kuba som Venezuela ju är kända antagonister till USA. Dessutom är Kinas relation till dessa två länder redan så pass bra att den nya presidenten inte behöver åka dit, och lovade nyligen även en ny runda lån och investeringar till de båda som någon slags kompensation för uteblivna besök.

China Nuclear Stockpile Grows as India Matches Pakistan Rise – En uppmärksammad rapport från Stockholms internationella fredsinstitut visar att Kina under föregående år var ett av tre länder som ökade sin arsenal av kärnvapen. Kina har nu cirka 250 kärnvapen, vilket i och för sig är lite om man jämför med USA:s 7 700 eller Rysslands 8 500. En betydande skillnad är dock att USA och Ryssland båda har minskat antalet kärnvapen under senare år. De övriga två länder som ökade sin arsenal i fjol var Indien och Pakistan, där det enligt Bloomberg finns misstanke om en pågående kapprustning.

Gold mine raids in Ghana seize 124 suspected illegal Chinese workers – Som jag skrev ovan, så arresterades minst 124 kineser i veckan för olaglig utvinning av guld i Ghana, som är Afrikas största guldproducent efter Sydafrika. Förutom ekonomiska följder, så får denna olagliga guldverksamhet även följder politiskt. Många kineser skräms av den hotbild från såväl afrikanska myndigheter som lokala gangstergäng innebär; på samma vis sprider även kinesernas hänsynslösa resursjakt en dålig image av dem i Ghana, och i allt större utsträckning över hela kontinenten, konstaterar South China Morning Post.

Elite in China Molded in Part by Tiananmen – I samband med årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg som inföll under veckan, uppmärksammar New York Times hur många av dagens toppolitiker var med och tog beslutet att slå ner protesterna med våld. Beslutet ska ha tagits under en fyra dagar lång konferens vid ett hotell i Peking, där bland annat nuvarande premiärminister Li Keqiang närvarade, tillsammans med en handfull andra medlemmar av Kinas nya politbyrå.

Francois Hollande mixes up Japan with China – Veckans arroganta blunder stod Frankrikes president Francois Hollande för, då han under sitt statsbesök i Japan förväxlade sina värdar med kineserna. Hollande sade sig ”ge kondoleanser från det franska folket till hela det japanska folket” angående de tio japaner som i januari miste livet i ett gisslandrama i Algeriet. Enligt The Telegraph räddades situationen något av en kvicktänkt tolk, men snedsteget snappades ändå upp av några journalister som talade båda språken.

INTERNET, TEKNIK & MEDIA

Cybercrime: Admit nothing and deny everything – The Economist sammanfattar läget vad gäller cyberkriget mellan USA och Kina, och påpekar att detta är det första toppmötet länderna emellan där detta ämne så tydligt står på agendan. Man lägger fram teorin om att kineserna sysslar med taktiken ”erkänn inget, förneka allt” vad gäller industrispionage och datahacking.

Obama and Xi talks tackle cyber security – Då det gäller hur framgångsrika samtalen om cyberkriget Kina-USA i själva verket var, så skriver Financial Times att Barack Obama nu i alla fall med all tydlighet har förklarat för Xi Jinping hur pass allvarligt amerikanerna ser på denna fråga, och lagt fram flera exempel som bevisar att kinesiska attacker mot USA faktiskt sker på detta område. Enligt Obamas rådgivare Tom Donilon så är denna fråga nu central i relationen såväl mellan länderna, som mellan Obama och Xi.

Obama orders US to draw up overseas target list for cyber-attacks – Pinsamt nog för Barack Obama, lagom inför mötet med Xi Jinping, presenterar The Guardian uppgifter man fått via en läcka, som gör gällande att Obama själv ska ha gjort en lista med mål för amerikanska hackare och tekniker att anfalla, ett direktiv som kallas ”Offensive Cyber Effects Operation”. I realiteten innebär uppgifterna att Obama personligen har gett klartecken att utföra samma slags attacker som USA så högljutt protesterar mot att kineserna ägnar sig åt.

China inside out – Efter sex år som korrespondent här, lämnar australiensiska Fairfaxs journalist John Gaurnaut nu Kina. Garnaut har gjort sig känd som en av de främsta utländska reportrarna i Kina, som även hade fördelen att bo i Peking i mitten av 1980-talet, och därför kan dra paralleller till hur saker och till stod till här under hans ungdom. I denna sista artikel från Kina för The Sydney Morning Herald, reflekterar Garnaut över sina upplevelser, som innefattar döda kroppar och arrestering av kinesisk polis.

ENERGI & MILJÖ

Inside China’s ’cancer villages’ – Ytterligare ett hemskt reportage från Kinas så kallade ”cancerbyar”, de samhällen där utbredningen av cancer är mycket hög på grund av miljöförstöring och giftiga tungmetaller. The Guardian skriver bland annat att dödsfallen av cancer i Kina ökat med 80 procent de senaste tre årtiondena, och att cancer nu är den vanligaste dödsorsaken av alla i Kina. Dessa områden finns främst på Kinas industrialiserade östkust, och invånare i drabbade byar får ofta klara sig utan ekonomisk hjälp från fabriker eller myndigheter.

Residents fear Hebei expressway will drive up house prices – South China Morning Post citerar lokala medier i Pekings grannprovins Hebei, som är lyrsika över det 940 kilometer långa vägbygge som kommer binda samman Hebei med huvudstaden då den står klar. Den kallas för ”Pekings sjunde ringväg, även fast bara 90 kilometer av den i själva verket går genom Peking, och 850 kilometer i Hebei. Pessimister menar dock att denna nya ringväg kommer pressa upp huspriserna ytterligare, och att det istället vore vettigare av myndigheterna att satsa på tunnelbana och kollektivtrafik.

SAMHÄLLE, KULTUR OCH HÄLSA

Jilin governor apologises for poultry plant fire as death toll rises to 120 – I början av veckan rasade en brand på ett slakthus i norra Kinas Jilin-provins. På grund av bristande säkerhet och låsta nödutgångar kom över 120 personer att mista livet. South China Morning Post uppmärksammar bland annat att samma slakthus hade brunnit en gång tidigare för tre år sedan, och att säkerhetsläget trots sina brister hade fått godkänt av myndigheterna vid en kontroll bara tre dagar innan denna brand.

How the Gaokao Make or Break Chinese Lives – I veckan ägde ”gaokao” rum, det test med anor från kejsartiden, som Kinas gymnasiestudenter varje år tar för att kvala in till landets olika universitet. Länge har hela gymnasietiden i Kina varit en enda storförberedelse för gaokao, där ett par dagars provskrivande avgjorde många ungdomars hela framtid. Men de senaste åren har vissa reformer skett, och Vericant reder i en informativ artikel ut varför allt färre kinesiska ungdomar nu väljer att göra gaokao, samt hur gaokao även i framtiden kan komma att reformeras ytterligare.

US teacher held for sex abuse in Shanghai – Oro för säkerheten vid internationella skolor i Kina ökade i veckan, sedan ytterligare en utländsk lärare misstänkts ha utnyttjat elever sexuellt. I detta fall ska det röra sig om en amerikansk lärare vid en skola i Shanghai, som under flera års tid förgripit sig på elever av båda könen i åldrarna 3-18 år, skriver China Daily. Kontrollerna då utländska lärare anställs i Kina har beskyllts för att vara dåliga, vilket även kan ses av att ett liknande fall rullades upp i december i våras, då en amerikansk lärare utvisade från Kina.

Beijing Raises Cab Fares as Taxis Disappear During Rush Hours – Från och med 10 juni höjs taxipriserna i Peking med 30 procent, från cirka 10 till 13 kronor för de tre första kilometerna. Trots inflation och ett ständigt ökande bensinpris, är detta första gången sedan 2006 som taxipriserna i Peking höjs. Åtgärden kommer förhoppningsvis göra det enklare att få tag på en taxi under rusningstid, då många chaufförer i dag helt enkelt väljer att ställa bilen. Enligt Bloomberg finns nu 66 646 taxibilar i Peking. Taxiförare hade i fjol en årsinkomst på 53 892 yuan, vilket var något lägre än genomsnittsinkomsten i Pekings.

After His Buddies Complete The Beatdown, Chengguan Stomps On Fallen Merchant’s Head [UPDATE] – En fruktansvärd video har cirkulerat runt på Kinas internet i veckan, där ett gäng ”ordningspoliser” startar slagsmål mot några cykelförsäljare, vilket slutar med att en av dem hoppar på försäljarens huvud. Beijing Cream har samlat så väl videos, bilder, fakta och kommentarer kring fallet. Det rör sig om den hatade ordningspolisen som går under namnet ”chengguan”, och som tidigare flera gånger i grupp gett sig på försäljare och tiggare av olika slag. Enligt uppgift ska den skyldige polisen stängts av från jobbet tillsammans med ett par av sina kollegor.

Why are Chinese tourists so rude? A few insights – Kinesiska turister har i utlandet, och särskilt i Hongkong, skaffat sig ett rykte om att vara otrevliga, högljudda och oförskämda. South China Morning post, som ju är en tidning baserad i just Hongkong, ger här en bakgrund till anklagelserna samt ett försök att förklara varför det ligger till på detta vis. Man menar att det helt enkelt har med utbildningsnivån att göra, samt den i Kina allmänt låga respekten för gällande lagar och regler.

Relaterat: DN, Affvä, SvD, SvD, SR, DN