Svensk nyhetsvärdering – Kinas ekonomi vs Anders Svenssons bil

I dag avslutades det tredje plenumet här i Kina – ett politiskt toppmöte där landets drygt 300 mäktigaste politiker har samlats, för att under fyra dagar staka ut hela Kinas ekonomiska riktning för de kommande 15 åren.

Förväntningarna har varit stora inför detta möte, som föregåtts och följts av bred rapportering i utländsk media.

Eftersom jag själv håller på att skriva en artikel om tredje plenumet, så tänkte jag i kväll som hastigast se över vad som redan skrivits och sagts om mötet i svensk media.

Bland annat satte jag på Studio ett i Sveriges radio P1, och möttes där av en kortare intervju med Handelsbankens rådgivare Frédéric Chó. Inslaget föregicks av en hetsig debatt om att Sveriges fotbollsförbund under gårdagen belönade Anders Svensson med en bil, för dennes långa och trogna tjänst i landslaget.

Belöningen skapade viss kontrovers, eftersom damlandslagsspelaren Therese Sjögran de facto har gjort fler landskamper än Anders Svensson, men inte fick någon bil för det.

Efter att ha hört dessa två inslag på varandra, gick jag vidare med ett tankeexperiment och sökte lite på internet för att se till vilken grad dessa två händelser uppmärksammats i svensk media.

För att ta söka efter information angående mötet där Kinas 300 toppolitiker avgör landets ekonomiska framtid, använde jag termen ”tredje plenumet”.

I syfte att söka om uppståndelsen angående Svensson, Sjögran och en bil, använde jag termen ”anders svensson bil”.

Nedan följer lite resultat av tre slumpmässigt utvalda nyhetstjänster och publikationer. Först ut Aftonbladet:

aftonbladet bil”anders svensson bil” ger över 9 000 träffar, vid flera olika avdelningar som sport, debatt, nyheter, kvinna..

aftonbladet plenum..men namnet på årets viktigaste politiska möte i Kina finns däremot inte med alls.

Resultatet är väl i och för sig inte förvånande, eftersom Aftonbladet är en tabloid, som dessutom satsar stora resurser på sin sportavdelning.

Förvisso kan jag ändå tycka att Sveriges största tidnings hemsida i alla fall bör innehålla termen ”tredje plenumet”. Men nåväl. Vidare till nästa sökning, Sveriges radio, som finansieras med skatte- och licenspengar, och uttalat strävar efter en bred och mångfacetterad omvärldsbevakning:

sr bilÄven här är Svenssons bil sprängstoff i flera program på flera kanaler..

sr plenum 2..tredje plenumet är däremot en term som främst verkar förknippas med samer.

För att till sist få till en sammanfattning, sökte jag även efter de båda termerna på Google news, en tjänst som samlar upp och listar nyhetsartiklar från en mängd publikationer:

google uppe bilEn mängd medier av alla slag skriver om Svenssons bil..

bil google nere..och brist på information är inget bekymmer för den som vill fortsätta läsa om eller prenumerera på termen.

google plenum uppe2Tack vare affärspressen så finns det drygt 160 svenska artiklar om Kinas ekonomiska framtid..

google plenum nere2..även om de flesta verkar vara dubletter, samt handla om oljepriset eller valutamarknaden.

Som en disclaimer vill jag tillägga att detta självklart på intet vis är någon vetenskaplig undersökning. Den tog en halvtimme att göra, och söktermerna hade säkert kunnat optimeras på annat vis. Exempelvis genererar förmodligen sökningen ”anders svensson bil” flera resultat som inte är kopplade till just denna händelse.

Men icke desto mindre är det en fingervisning på svensk nyhetsvärdering; jämställdhet på fotbollsgalan, kontra ett av världens viktigaste politiska möten. Urvalet speglar alltså såväl privata tidningar som statligt finansierade medier, samt en sammanfattning via Google.

Är detta befogat, eller skrämmande? Överraskande, eller i sin ordning? En väckarklocka för din mediekonsumtion (om du är intresserad av omvärlden)?

Det vore intressant med er läsares kommentarer i fältet nedan. Då jag själv har bott utomlands i flera år, och knappt konsumerar svensk media längre, så skiljer sig säkert min egen reaktion från många andras.

Relaterat: SvD, SR, SR, SR, GP, DN

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

11 Comments

 1. Jojje, principiellt intressant jämförelse. Men det kanske blir missvisande att använda ”tredje plenumet” som sökord. Kina kommunistparti, partimöte Peking, Xi Jinping e.d. kanske hade givit några träffar. Tror att många kolleger undviker termer som ”tredje plenum” så långt det går. De kan kännas tunga eller främmande.

  • Absolut, jag håller med om att det inte är någon vetenskaplig undersökning, utan som sagt var bara en fingervisning. Men termen ”Xi Jinping” hade gett många träffar som går flera år bakåt i tiden. Och förresten tycker jag inte ”tredje plenumet” är särskilt ”tungt”. Man svänger sig ju med med liknande termer då det talas om exempelvis amerikansk politik. Och de utländska medier jag följer använder ju samtliga termen ”tredje plenumet”.

 2. Vilken tur att man hittat dig och din underbara sida så man vet vad som händer i den riktiga världe.
  Här i S intervjuas genusforskare och andra förstå experter denna dag i vad, en bil till en person!
  När bevakningen istället borde varit bilen och varumärket Volvo och Volvos framtid. Om utfaller blir som ryktet(som jag bl.a. Läst här) kommer kanske vissa av Kinas tjänstamannakår ska byta bilar till Volvo. Är väl en visserligt mycket mer intressant läsning för mediakonsumenten.
  Tack för god journalistik må dina kollegor ta lärdom!

 3. I mångt och mycket håller jag med dig, men visst ändras ens perspektiv när man också bor hår i Kina. Själv följer jag de svenska nyheterna via http://www.svt.se och igår fanns en artikel på deras ekonomisida om det tredje plenumet. http://www.svt.se/nyheter/ekonomi/storre-roll-for-marknaden-i-kina. Ser fram emot din fördjupande artikel. Detta möte och följden av det kommer ju med stor trolighet påverkas oss alla mer än vad vi idag förstår och kanske vill förstå.

 4. Hej

  Tack för en intressant artikel och viktig poäng, men blir det inte lite missvisande när man söker på orden ”anders svensson bil” och ”tredje plenumet”.

  Den första ger inte 9000 träffar med artiklar som handlar om just detta utan snarare 9000 artiklar som handlar om bilar, någon Anders eller någon Svensson.

  Den andra missar självklart helt på ”plenumet”, och ”tredje” hittar en artikel om sametinget där man tar upp argument ”för det tredje…”

  Media har absolut rapporterat allt för mycket om Anders Svenssons Bil och för lite om tredje plenumet, men sökningarna du gjort ger tyvärr ingen fingervisning i detta fallet.

  • Givetvis har du rätt. Aftonbladet har knappast skrivit 9 000 artiklar om bilen. Å andra sidan ger en sökning på ”kina tredje plenumet” endast 780 träffar, vilket ju i sig är en fingervisning angående rapportering från världens största land..

   Vill dock mena att sökningen på Google news faktiskt ger en hyfsad fingervisning över helhetsläget.

Kommentera