Tibetansk lama sjunger till experimentell elektronika

Tidigare i veckan fick jag tillfälle att intervjua laman Gyalwai Nyugu Rinpoche, som var på besök i Göteborg för att träffa sina lärjungar samt delta i ett minst sagt besynnerligt musikprojekt. Mitt samtal med honom publicerades i Göteborgs-Postens pappersutgåva i söndags och finns att läsa nedan.

Det som kan tilläggas är att jag besökte konserten under helgen, och att musiken verkligen var, som Rinpoche själv säger i intervjun, ”konstig”. Men stundom vacker. Enligt Palle Dahlstedt har duon tagit en rejäl omväg för att skapa någonting som låter väldigt likt tibetansk folkmusik. I vissa av de mindre utspejsade bitarna var det påtagligt.

Den omgivande Erland Brand-utställningen i Konsthallen gjorde förstås sitt till för stämningen.

Gyalwai-Nyugu-and-Palle-Dahlstedt-recording

(foto: pressbild)

GÖTEBORG: Förbryllade samlas studenterna utanför en av salarna på Högskolan för scen och musik. Inte undra på: Gyalwai Nyugu Rinpoche, tibetansk lama med 100 000 lärjungar världen över, har hittat en puka som han slår på med marimbapinnar.

Hans mässande hörs i hela korridoren. Det är vackert.

Rinpoche är i Göteborg för att träffa sina svenska följare. Men hans besök har ytterligare ett syfte: Tillsammans med göteborgske elektronmusikern Palle Dahlstedt ska han framföra traditionella, buddhistiska sånger, till det som programmet kallar ”experimentell live-elektronik”.

Udda? Det är bara förnamnet.

Samarbetet påbörjades efter att Palle Dahlstedt genom en gemensam bekant fått lyssna till inspelningar av Rinpoches röst. De träffades kort därefter och kom bra överens.
– Han har en väldigt annorlunda sångröst som går från det absolut djupaste register till väldigt högt, från oerhört intensivt till harmoniskt, säger han.
– Jag valde att låta alla ljud som jag skapar på scenen, varenda vibration, ha sitt ursprung i hans röst. Och i hans röst där och då, under vårt uppträdande i Konsthallen. Inte i förberedda samplingar eller inspelningar. Jag har byggt en massa instrument som tar hans röst medan vi spelar, och förvandlar den till klockor, stränginstrument, slagverk, tibetanska lurar och allt möjligt. Jag hoppas och tror att det viktiga budskapet i hans sång införlivas i tonerna på det sättet.

När Palle Dahlstedt bygger instrument är det inte fysiska sådana, som banjo, harpa eller ukulele. Hans byggande går ut på att programmera superdatorer vars ljud han sedan spelar upp med vad som till ytan ser ut som ett helt vanligt elpiano.

Rinpoche skrattar och säger att musiker i Kina länge har försökt att matcha hans stämma med traditionella instrument, men att det aldrig gått vägen.
– Nu gör vi ett nytt försök. Palles musik låter konstig, men den verkar fungera. Dessutom är Palle en väldigt intellektuell man, så om han tycker att det vi gör är bra, vet jag att det verkligen är det.

För att vara en så vördad andlig ledare är Gyalwai Nyugu Rinpoche ovanligt jordnära och uppsluppen. När Ellen Sjö Sander, som ska uppträda på marimba efter den elektrotibetanska uppvisningen, kommer till vårt möte testar han hennes cykelhjälm och skrattar högt.

En annan sak som fascinerar honom visar sig vara män med skägg, och GP:s fotograf får snällt ställa upp på att fotas bredvid den glada laman, ”så att jag kan ta med det hem till Tibet och visa”. Fang Chen, forskare vid Chalmers och vår tolk för dagen, förklarar att det i Kina är ovanligt med skägg.

Att Rinpoche har så lätt för att skratta rimmar väl med hans filosofi.
– För er kanske det här är musik, men inte för mig. Mitt mål är att ge andra lycka, och att föra frid in i människors sinnen när jag mässar. Kanske kan arbetet med Palle göra att budskapet når ut till fler, så att de kan finna lycka, frid och lugn inom sig själva.

Du anses vara inkarnationen av en lama som levde på 1700-talet, och som ägnade större delen av sitt liv åt att meditera i en grotta. Hur kommer det sig att du är så utåtriktad?

Gyalwai Nyugu Rinpoche funderar i några sekunder. Sedan ler han brett.
– Det blev så långtråkigt.

Tobias Holmgren

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera