Ny minister och sportmyndighet inför OS i Tokyo 2020

Från 24 juli till 9 augusti 2020 kommer de olympiska spelen (OS) hållas i Tokyo.

En gång tidigare har Tokyo har stått värd för OS. Det var 1964 och då var det viktigt att visa upp för världen att Japan återhämtat sig efter andra värdskrigets förödelse. Denna gång finns det en liknande förhoppning om att kunna visa upp ett Japan som har återhämtat sig efter trippelkatastrofen den 11 mars 2011, då en kraftig jordbävning följdes av en förödande tsunami som i sin tur orsakade tre härdsmältor på Fukushima kärnkraftverk och radioaktiva utsläpp.

Den japanska regeringen satsar stort och har bestämt att inrätta en ny sportmyndighet och utse en speciell ministerpost för olympiaden. Den nya sportmyndigheten är tänkt att invigas i oktober 2015. Olympiadministern kommer förutom sportsliga angelägenheter också ha ett övergripande ansvar för säkerheten och för att transportsystemet för olympiaden fungerar.

Tokyo har ambitionen att i samband med olympiaden visa upp framstående teknik och att göra Tokyo mer lättillgängligt för utländska besökare. Staden satsar därför på vätgas med sikte på att 6000 vätgasdrivna personbilar och 100 bränslecellbussar ska rulla på Tokyos gator vid tiden för olympiaden 2020. Redan år 2025 är planen att bilarna ska vara 100 000 och Japan på väg mot att bli ett vätgassamhälle.

Toyota släppte i december 2014 sin första kommersiella bränslecellsbil som går på vätgas. Den heter Mirai, som betyder framtid, och har redan blivit populär.

Även om många hoppas på att olympiaden ska bli ett ekonomiskt uppsving för Japan finns det också de som är kritiska. En undersökning förra året visade att många av de tsunamidrabbade kommunerna har en negativ syn på olympiaden. Skälet är att allt byggnadsarbete inför olympiaden i Tokyo kommer att konkurrera om arbetskraft och material som behövs för återuppbyggnadsarbetet i Tohoku-områden som drabbades av tsunamin.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera