Gränsområdet mellan Nepal och Tibet hårt drabbat av jordbävning

Jag reste nyligen till norra Nepal nära gränsen till Tibet men lämnade landet två veckor innan den stora jordbävningen 25e april. Langtangdalen nära Tibet är ett de mest populära områdena för turister att vandra i. Lokalbefolkningen var till stor del beroende av inkomster från turisterna. Nu är centralorten Langtang helt utplånad av en lavin. En stor del av lokalbefolkningen och många turister saknas. Vandringleden och hotellen är förstörda eller skadade. Det kommer ta mycket lång tid innan någon turism blir möjlig igen.

I närheten fanns ett av två bergspass genom vilka transporterna mellan Tibet och Nepal passerar. Bägge passagerna är nu blockerade och handeln har avstannat på grund av jordskred orsakade av jordbävningen. Nepal är Tibets största handelsparter.

Nära den tibetanska gränsen ligger också ett vattenkraftsbygge i Rasuwagadhi på Trishuli-floden. Dammen byggs av kinesiska Three Gorges Corporation. Två personer dog på byggarbetsplatsen och 280 kinesiska arbetare blev avskurna från omvärlden. Den kinesiska militären evakuerade de flesta kinesiska medborgarna med helikopter medan 350 nepalesiska arbetare fick evakuera till fots. Även dammen har skadats av skalvet.

I Nepal, även i huvudstaden Kathmandu, är det en del av vardagen att strömtillförsen är begränsad. Under flera timmar av dagen är det bara vissa nödvändiga lampor som går att använda. Det är bara knappt hälften av befolkningen som har tillgång till el i Nepal. Av den el som produceras inom landet är över 90 % vattenkraft. Nu befaras många av vattenkraftverken ha skadats av jordbävningen. Nepal importerar också el från Indien.

Både Kina och Indien bygger vattenkraftverk i Nepal och det byggs ett stort antal vattenkraftsdammar i Himalaya-området. Behovet av elektricitet är stort men geologer varnar också för riskerna med dammbyggen i dessa områden med hög jordbävningsrisk.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera