Nya utrensningar i Nordkorea

Förra veckan kom rapporter om att Nordkoreas vice premiÀrminister Choe Yong-gon avrÀttats pÄ order av landets diktator Kim Jong-un. Anledning: Choe ifrÄgasatte Kims skogsbrukspolitik.

Detta enligt uppgifter frÄn den sydkoreanska nyhetsbyrÄn Yonhap, som ocksÄ pÄpekar att nÀrmare 70 tjÀnstemÀn avrÀttats sedan Kim tog makten i Nordkorea för drygt tre Är sedan.

Mycket tyder pĂ„ att utrensningarna har intensifierats under 2015; bara under Ă„rets första fyra mĂ„nader har Kim beordrat avrĂ€ttningen av 15 tjĂ€nstemĂ€n. Bland annat avrĂ€ttades landets försvarsminister tidigare i Ă„r med luftvĂ€rnsartilleri för att ha ”varit illojal” mot sin ledare.

Choe Yong-gon har tidigare representerat Nordkorea i handelsförhandlingar med Sydkorea, och utsÄgs i juni i fjol till en av Nordkoreas sju vice premiÀrministrar. Enligt BBC var hans befordran ett tecken pÄ att myndigheterna i Pyongyang ville ha ett fortsatt nÀra samarbete med Seoul.

Den officiella anledningen till Choes avrÀttning sades vara att han inte Ästadkommit nÄgra framgÄngar i sitt arbete. Men nu tros han dödsdom alltsÄ ha berott pÄ nÄgot sÄ bagatellartat som meningsskiljaktigheter vad gÀller skogsbruk.

Skog- och jordbruk har dock snabbt blivit en viktigare frÄga i Nordkorea, som enligt egen utsago nu upplever sin vÀrsta pÄ över ett Ärhundrade. En tredjedel av landets risfÀlt sÀgs ha torkat sönder de senaste mÄnaderna.

I takt med att Nordkoreas skogsbestÄnd minskar, upplever landet allt oftare svÄrigheter med torka, översvÀmningar eller jordskred pÄ grund av de allt fÀrre trÀden som hÄller marken pÄ plats.

Nordkoreas skogsbestÄnd minskade med 17 procent frÄn 1970-talet till slutet av 1990-talet. Detta för att importen av olja och gödsel minskade drastiskt dÄ Sovjetunionen föll samman. Landet blev dÄ mer beroende av trÀd som brÀnsle, och tvingades samtidigt frigöra större ytor för att odla mat.

Minskningen av skogsbestÄndet har fortsatt sedan sekelskiftet; enligt VÀrldsbanken var endast 44,95 procent av Nordkoreas yta tÀckt av trÀd 2012, jÀmfört med 57,58 procent Är 2000.

Anledningen till detta Àr att landets utblottade invÄnare frenetiskt letar i jorden efter minsta material som kan anvÀndas till mat eller brÀnsle.

För att motverka denna illavarslande trend lanserade Kim Jong-un nyligen en kampanj för trÀdplantering. Kampanjen har emellertid dragit till sig kritik pÄ tvÄ punkter.

Till att börja med ifrÄgasÀtts kampanjens effektivitet. Men dessutom har kampanjen gett upphov till en maktkamp, eftersom den innebÀr myndigheter och tjÀnstemÀn relaterade till skog och jordbruk fÄtt mer makt pÄ bekostnad av andra departement.

Det Àr missnöje med denna maktöverföring som kan ha kostat Choe Yong-gon livet.