Då Sveriges radio tog Kinas sida mot anhållen svensk

I dag sände Sveriges radios luncheko ett två och en halv minuts långt inslag om den anhållna svensken Peter Dahlins framtvingade erkännande på Kinas statliga tv. Ni kan lyssna på det här nedan:

Vad får ni för känsla efter att ha lyssnat? Läsare av InBeijing hörde nämligen av sig och uppmärksammade att inslaget i det närmaste okritisk återger Dahlins framtvingande erkännande. Och jag är beredd att hålla med.

Inslaget, som också finns i artikelform, inleds på följande vis:

Svensken Peter Dahlin som sitter fängslad i Kina har framträtt i kinesisk tv i natt. I ett inslag i statliga CCTV anklagas Dahlin för att ha bildat en olaglig organisation som spridit fabricerad och förvrängd information och för att ha finansierat verksamhet som äventyrat den kinesiska statens säkerhet.

I ett åtta minuter långt inslag i den statliga tv-kanalen läggs påstådda bevis för Dahlins och hans organisations illegala aktiviteter fram punkt för punkt.

Grafiken är välgjord och i inslaget syns förutom Peter Dahlin också flera andra som anklagas för kopplingar till den grupp Dahlin varit med och grundat och som ger rättsstöd till kinesiska människorättsaktivister.

I tv-inslaget framträder Peter Dahlin med något som kan ses som en bekännelse.

Till att börja med så sitter Dahlin inte fängslad i Kina; det skulle förutsätta brottsrubricering och rättegång. Dahlin är anhållen på ytterst oklara grunder och har tvingats att erkänna brott som inte är sanna.

Men det är bara en detalj. Än värre är det att Sveriges radios inslag:

1) Inte nämner något om bakgrunden med den upptrappade kampanjen mot aktivister i Kina, som började med arresteringen av ett par hundra advokater förra sommaren.

2) Inte berättar om att framtvingade offentliga erkännanden sedan 2013 blivit en vanligt metod att hänga ut regimkritiker som skyldiga redan innan rättegång.

3) Återger och översätter i stort sett hela Dahlins framtvingande erkännande, precis så som det skrivits av kinesiska myndigheter.

Och detta sker i det närmaste okritiskt. I det två och ett halv minuter långa inslaget finns en kritisk mening: ”Peter Dahlins organisation kallar anklagelserna och erkännandet falska och förvrängda”.

Detta följs omedelbart av information om hur väl Dahlin har behandlats under den tid han suttit anhållen med bra mat, mycket sömn och möjlighet att träffa företrädare från ambassaden.

Vidare påpekas att hans blick ofta är fäst snett nedåt. Konsekvensen av detta inslag är att de som inte känner till fallets bakgrund – vilket borde vara över 90 procent av lunchekots lyssnande – tyvärr mycket lätt kan få intrycket av att det handlar om ett genuint erkännande.

Det är ju nästan så att man undrar huruvida det pågår något slags samarbete mellan kinesisk och svensk statlig media.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. Ekot är ju en opartisk nyhetsförmedlare och det är inte så mycket att säga om det här inslaget.
  Frågan är väl hur andra radio/TV-program och politiker följer upp det som hänt. Det har ju varit ganska tyst om Dahlin t.ex.

  • Men om man gör anspråk på att vara ”opartisk” så bör man ju inte citera erkännanden likt dessa nästan rätt av. Med samma logik vore det även ”opartiskt” att återge exempelvis nordkoreanska pressmeddelanden.

   Jag fick förresten ett mail från Sveriges radio som erkände att det blivit fel. Så förhoppningsvis kommer rapporteringen om detta se annorlunda ut i framtiden.

 2. jojken- du borde avgjort vars Sveriges röst från Kina- dina analyser ligger på topp jfr med nuvarande kvinnlige rapportör.Ske så!!

  • Tack! Verkar som att det inte blir något jobb för mig efter fadäsen med Dagens industri ;) Får skriva blogg och böcker istället.

 3. Tack för upplysningen och tack för er verksamhet. Så otroligt viktigt med sanning om världes händelser som vi flesta inte har några insikter i men har gid vilja till att veta och reagera på våld, orättvisor, rättsröta och korruption.

  • Ja, som sagt så fick jag ett mail från Sveriges radio, de medgav att rapporteringen kunde ha varit bättre. Förhoppningsvis visar de lite större intresse för dessa två fall i framtiden.

Kommentera