Två års fängelse för öknamn av Xi Jinping i privatchatt

Under veckan föll en uppmärksammad två år lång fängelsedom mot en internetanvändare i Shandong, östra Kina, som kallat president Xi Jinping för ”Xi baozi” på de sociala medierna WeChat och QQ.

Baozi är ett slags ångkokt bröd som Xi åt vid en restaurang i Peking december 2013, vilket fick många persona att uttrycka sitt missnöje med kommunistpartiet genom plakat där det stod ”Ordförande Xi, jag vill äta baozi”.

Sedan dess har termen ”Xi baozi” funnits på den växande listan av förbjudna och censurerade termer på Kinas internet. Men vad som var anmärkningsvärt med ovanstående fall, var faktumet att den fängslade internetanvändaren endast använt termen i privata chattar och i uppdateringar som bara ett begränsat antal ”vänner” kan se.

Invånare i östra Kina uttrycker politiskt missnöje efter att Xi Jinping ätit baozi vid slutet av 2013

Mannen ska även ha refererat till Mao Zedong som ”bandit Mao”, och sammantaget var detta nog för att dömas under den allmängiltiga brottsrubriceringen ”leta efter bråk och orsaka problem”, skriver Radio Free Asia:

Wang was found guilty of using WeChat and QQ chat groups to ”insult, humiliate and disrespect” current and former national leaders,” the judgement said.

His posts had caused ”negative thoughts about the [ruling] Chinese Communist Party, the socialist system and the people’s democratic dictatorship, causing psychological confusion and public disorder of a serious nature and of a particularly egregious kind, seriously disrupting public order,” it said.

Radio Free Asia har även talat med mannens fru och syster, som uttrycker såväl förvåning som förtvivlan över den stränga domen som de nu planerar att överklaga.

Under rättsprocessen medgav mannens advokat att kommentarerna förvisso var opassande, men att de inte uttryckts på allmän plats utan endast nått ett litet antal användare online.

Domstolen menade dock att dessa chattappar utgjorde ”en exakt motsvarighet” till en allmänna platser som gator och torg.

Domen borde därmed ses som ännu en varning för faran att diskutera politik eller skämta om Kinas ledare på nätet, även i privata chattgrupper.

För myndigheterna har full koll. Tidigare i veckan skrev South China Morning Post om en ny studie vilken visade att WeChat bedriver regelbunden censur inte bara av text, utan även av bilder i privata chattar.

Och vad gäller ”Xi baozi” och kritik online, så pågår just nu även ett rättsfall mot en man vid namn Kwon Pyong i nordöstra Kina. Kwon hade skrivit ”#Xi baozi” och ”#Xitler” på en tröja, som han sedan postade på Twitter.

En motsvarande fängelsedom mot Kwon vore banbrytande på så vis att han endast använt sig av Twitter – som dessutom är blockerat i Kina – för att göra sig lustigt på Xi Jinpings bekostnad.