Sanningen bakom Kinas miljardinvestering i Lysekil

Magasinet Fokus publicerade just min artikel med bakgrund om den kinesiska affärsman som vill bygga Nordens största hamn i Lysekil.

Jag har följt detta kontroversiella fall noga under de senaste veckorna och även skrivit mer detaljerat om upphandlingens utformning här på InBeijing.

Flera medier och personer har under processens gång uttryckt frågetecken om vem det egentligen är som ligger bakom Sunbase International Holdings, som vill investera i Lysekil, och huruvida företaget har kopplingar till Kinas regim.

Men ingen verkar riktigt ha brytt sig om att undersöka saken. Därför kollade jag närmare på detta under gårdagen, och fann att relationen mellan Sunbase och Kinas myndigheter samt militär är mycket närmare än man kunnat ana:

Fokus kan nu avslöja att Sunbase, som är baserat i Hongkong, ägs och styrs av affärsmannen Gunter Gao Jingde som har en nära relation till såväl Kinas kommunistparti som militär. Han har sedan 1993 varit delegat i Kinesiska folkets politiska rådgivande konferens (CPPCC), Kinas överhus vars medlemmar utses av kommunistpartiet och varje år sammanträder tillsammans med landets lagstiftande organ.

(…)

Vidare äger Sunbase alla de 18 markområden som i Hongkong används av Kinas militär. Gunter Gao har även personligen finansierat utgivningen av flera militära böcker, varav en innehåller ett avsnitt skrivet av expresidenten Jiang Zemin. På Sunbase hemsida – där Gao beskriver sig själv som en »kinesisk patriot« – står att han givit detta stöd i syfte att »marknadsföra den ärorika bilden av Kinas militär som en kultiverad och kraftfull styrka«.

Vidare har Lysekils kommun försökt att driva på projektet i hemlighet. I Fokus skriver jag närmare om hur kommunstyrelsens ordförande Jan-Olof Johansson ljugit i Sveriges Radio.

Under ett samtal i Studio ett i P1 i tisdags svarade Johansson nej på en direkt fråga huruvida han skrivit under några papper angående, vilket inte stämmer eftersom jag personligen tagit del av de dokument som han nekade till att hans underskrift fanns på.

Johansson har även förminskat betydelsen av hamnen genom att hävda att hamnbygget är begränsat till Brofjorden och norra hamnen i Lysekil. I själva verket handlar det om en kaj vid Gullmaren som är 1 800 meter lång och 1 000 meter bred, även detta enligt en presentation av projektet som jag själv sett.

Enligt Magnus Sederholm, läkare med bakgrund i flottan som jag intervjuar i artikeln, är detta en ”gigantisk yta” som skulle slå sönder hela skärgårdsområdet.

Sederholm har dessutom kartlagt fyra stycken lobbyister som jobbar för att driva på planerna snabbt framåt i största hemlighet. En av dem är ett tidigare kommunalråd i Lysekil som avsattes 2014 bland annat för ekonomiskt fiffel, och det går givetvis inte att utesluta att det handlar om något liknande här.

Vad som håller på att ske är alltså att Lysekils kommunstyrelse ska låta en högt uppsatt profil inom Kinas kommunistparti bygga en strategiskt viktig hamn på vår västkust. Och detta utan att någon undersökningen av vare sig av säkerhetsriskerna eller eventuella miljöskador har skett.

Gao Jingde prisar Kinas infrastrukturprojekt ”den nya sidenvägen” i ett tal tidigare i år.

För alla som vill läsa mer om detta häpnadsväckande fall så ligger min artikel öppen och gratis utanför Fokus betalvägg.

Under morgondagen kommer jag här på InBeijing även att publicera kompletterande uppgifter i detta fall som inte fick plats i artikeln i Fokus. Samt även lägga upp de dokument som bevisar att kommunalrådets styrelseordförande Jan-Olof Johansson ljuger.

Stay tuned, och prenumerera gärna på InBeijing genom att fylla i din mail i rutan under rubriken ”PRENUMERERA” högst upp i högermarginalen. Det är helt gratis, och innebär att du får morgondagens och alla framtida inlägg direkt till din inkorg.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

  • Ja, detta är en mycket oroande trend. Liknande saker har ägt rum med exempelvis damprojekt i Burma, och kommer förmodligen även ske med det extremt dyra snabbtåg som kinesiska företag just nu bygger i Laos. Jag ska skriva långa artiklar om finansieringsmodellen för de infrastruktur som Kina tar sig för i två svenska magasin tidigt under 2018. Lägger förstås sedan upp dem även här på InBeijing!

 1. A recycle of my article to the most wothleless gossip maker Jojje Ohlsson:
  Stop telling lies Jonas Olsson, Please
  Having read Jonas Olsson articles in past two years, I cannot help making some remarks about it again – I did it before, but it was deleted by him, because it was obviously not in his taste. My Swedish is good enough for reading and chatting, but to express myself better I use English instead.
  It is too much to ask Jonas Olsson to love China and its people, but it is probably reasonable to ask him not to hate China and its people – why should he does it?And it is definitively right to ask him not to say his loves them while in reality he hates them all the time, with reasons I have difficulty to imagine. Could Hitler have had similar feeling to Jews? Why should one hates something different from what he himself belong to? Is world not a better place with flowers of many different sorts and colors in blossom?
  As a freelance journalist specialized in Chinese affairs, and having lived and learnt everything about China for so long, Jonas Olsson claims that his interests in publishing articles is to report about China fairly. But what he did is exactly the opposite. He is spreading rumors and gossips all the time, and trying to find something vicious of everything happened in China and putting it in his article, in the guise of reality report.
  It makes me sick to think to collect all his biased gossips and explain how he has been screwing things up ridiculously. Instead I list a few facts about China which he once reported, but very negatively with no good reasons at all
  First, about Chinese media censorship and totalitarian rule. In present China people can openly speak about practically everything they think, without any consequence. Freedom of speech has been the norm ever since the death of Mao, practically. There are few thousands newspapers and magazines in China where all sort of reports, articles, fictions, fairy tales etc are published in huge quantity. In the printed media, however, there is restriction, and that is one should not call for overthrowing the government. If you do, you will be warned, and if your insist in that you will eventually be imprisoned.
  That is the so called censorship in general, and it is in reality not very far from free media. Can anyone openly call for overthrowing the Swedish government in current political systems? No, it is forbidden here as well. There is a difference in degree of media freedom between Sweden and China, and it is somewhat more free in Sweden, I must say, but the difference is not so big, and it is reducing with time, particularly with the explosion of media publication introduced by the widespread use of internet.
  The economy situation and life standards in China have made incredible progress in the past 40 years, and people are in general satisfied with what they have. China has a recorded history of 4000 years, and people there, young and old alike, have strong feeling to their culture, and their nation as a whole. That is the force which has kept the civilization as an entity for 4000 years continuously, practically the only one on the earth. And now China is heading to a high tide in its economy and civilization seen in long historical perspective. Why should the Chinese as a whole complain and try to overthrow what they enjoy so much?
  Second, the express train system in China. In the past 5 years, China has constructed a completely new network of express railway which has covered most part of the huge country and made travel much more convenient. This is practically something new in the world – with its coverage of area, the speed of over 300 KM per hour, and the superb quality in seats and service on the trains. No one who has put his feet on the train and traveled with it is not extremely impressed by it.
  It is just one aspect of China’s rapid development, and with it the improvement of people’s life quality. Thousands of Chinese cities and towns have been reconstructed completely with wide and clean streets, huge shopping centers and splendid shopping malls, food service and entertainment facilities of all kinds. Even a medium sized city would look more prosperous than Stockholm, the only big city in Sweden.
  Third, Jonas Olson once wrote a few articles about Chinese Yearly University Enrollment Examination, and he calls it a killing trap, in his typical style. The examination is actually an important part in Chinese education system and in Chinese society, and it played an extremely positive role as a whole.
  As a long-lasting cultural tradition, Chinese pay great attentions to education of their children. Parents in general regards it one of their life most important task to give their kids a decent education, preferably as good as possible. This is not only true for those who themselves have had good education, but even for those who had practically not education at all,and many are willing to work hard and long-time for it when necessary. But the resource of good university education is limited in China, like in anywhere else. To ensure that all children and students would have the same chance of education, based on merit of knowledge and study competence instead of family background or positions of parents, strictly regulated National University Enrollment Examination is held by Chinese government once a year, where all students are given the same test sheets of math, physics, literature, and English. Those who get good results are ensured seats in the best universities no matter what family they come from.
  This grand-scale activity is never reported by Jonas, although it is so important, and although he claims to be an active reporters about everything of China. Instead, he said the National Examination is a killing ground, destroying Chinese youngsters mercilessly. Is this a honest, reality based way of a journalist work?
  All the above is so clear such that Jonas Olsson cannot possibly miss knowing them. And still he has made no reports about them to his readers, who are keen to learn about China’s reality. Instead, China in his report is worse than Stalin’s Soviet: peopled are suppressed and suffering, living in misery all the time, waiting to be reported and eventually liberated by somebody like himself. What a misleading. And I cannot help wondering, why is he doing all these?
  Two facts are clear
  He is misleading his Swedish readers, his countrymen, systematically and completely, and this is not so glorious
  He is hoping to turn China upside down as a whole in order to prove his shallow superiority, and this is viscous.
  China is not a perfect country and has its problems and short-comings too. The two most striking ones, as I myself see, are the followings
  1.Laws do not have absolute power, and many disputing issues are resolved on the basis of compromise, seeking to keep society harmony instead of applying laws. The most obvious trouble it brings about is that quite some businessmen and company owners take loans and do not pay them back, not to say in time. This has lead to serious problems of so-called triangle loans: A loans from B, B loans from C. But because C later refuses to pay back his loan to B in time, both B and A are forced to bankruptcy, in the worse case. As a result, the business atmosphere in China is not very healthy, as cheaters are not punished as they should, and those who are generous and working hard can suffer from some inglorious loaners. Introduction of Swedish Kronifogden would surely help a lot in this area?
  2.Another major problem is that social economical support to those who has lost the capability of supporting themselves financially is too weak. When the main labor force in a family suffers from some accident, the whole family would then fall into misery. They would be able to get food and clothing, which is cheap and easy to earn, but they would have difficulty to pay their medical care and the education of their kids.

  • Dear Tage, I have never nor will I ever remove any of your countless comments on my blog. Your personal attacks on me is a proof that my writing is hitting a nerve, which is exactly what I want, so I take your negative feedback as a badge of honour. Moreover, your replies and the discussions you are starting in my comment fields also helps to improve the vitality of this blog, and improves the SEO score so that I get higher up in Google and other search engines. Thank you Tage!

Kommentera