I samband med att min bok ”Peking – förändringarnas stad” släpptes sommaren 2013, åkte jag på en föreläsningsturné i Sverige och Danmark.

Sammanlagt blev det åtta framträdanden, vid allt från bokmässan i Göteborg till den inofficiella releasefesten i förlagets lokaler i Stockholm.

Föreläsningarna var så korta som 10 minuter, eller så långa som 5 timmar. Också innehållet och formen varierade, som ni kan se av några exempel här nedan:

Konfucius-institutet vid Blekinges tekniska högskola: I september 2013 var jag en av tre talare vid en särskild Kinadag som arrangerades av Konfucius-institutet vid Blekinges tekniska högskola. Publiken bestod av såväl studenter som företrädare för näringslivet, och temat under mina 90 minuter var Kinas internet, och hur man kan använda det kinesiska nätet i affärssyfte.

Bland annat talade jag om Kinas sociala medier och den enorma ökningen av näthandel i Kina. Övriga talare var Tony Fang, professor vid Stockholms universitet och Frédéric Cho, Kinarådgivare på Handelsbanken. (Referens: Anna Eriksson anna.eriksson@bth.se)

Journalisthögskolan vid Århus universitet: Varje år ordnar journalistskolan vid universitetet i danska Århus ett program med syfte att lära nordiska journalister mer om omvärlden, som 2013 fokuserade på BRIC-länderna. Kursen ges i Danmark, på Island och i USA. Under detta tre veckor långa program hade jag en heldag med seminarier om Kinas politik, ekonomi, internet och media, som sammanlagt varade i fem timmar plus lunch.

Dagen var väldigt uppskattad av eleverna, bestående av femton nordiska journalister mitt uppe i sin yrkeskarriär, som alla ställde frågor och visade intresse för hur det är att verka som journalist i Kina. Vid en intern utvärdering från samtliga studenter, fick jag betyget 4,9 på skalan 0-5. (Referens: Anders Lange al@dmjx.dk)

Svensk-kinesiska föreningen i Lund: På vägen hem från Danmark stannade jag även till i Lund, för att berätta om Pekings sista hutonger för drygt 50 åhörare från svensk-kinesiska föreningen i Skåne. Här talade jag om hur snabbt Pekings traditionella bostäder jämnas med marken under Kinas snabba modernisering och utveckling, samt vad som görs för att rädda dem. (Referens: Bertil Lundahl bertil.lundahl@telia.com)

Föreläsningen väckte stort intresse bland medlemmarna, och ett par veckor senare höll jag även ett liknande föredrag vid svensk-kinesiska föreningen i Göteborg. När mina övriga böcker släppts har jag inte varit i Sverige och därför har liknande föreläsningsturnéer tyvärr uteblivit.

Dock har jag även hållit föredrag inför organisationer som Young Professionals och SWEA i Peking, och på engelska inför svenska Handelskammaren i Taipei.

När Stagneliusskolan i Kalmar köpte in min bok ”Det nya Kina” som kurslitteratur, gjorde jag även tre stycken föreläsningar för dem via förinspelad video. Jag har även varit med via Skype eller video för att berätta om Kina för andra skolor och organisationer i Sverige.

Vill du ha mer information om någon av dessa föreläsningar? Är du intresserad att bjuda in mig för att tala om Kina, journalistik eller något helt annat? Tveka inte att maila mig! Jag föreläser gärna för såväl organisationer och skolor som företag och akademiska institutioner.

1 Comment

  1. Läser med stort intresse InBeijing på Facebook. Jag har själv bott i Kina sedan 2008, mestadels i Shanghai. Om du har vägarna förbi Shanghai så hör gärna av dig. Min WeChat är DaRixn.

Kommentera