Mina böcker

I september 2013 debuterade jag som författare med boken ”Peking – förändringarnas stad” som gavs ut av Laurella & Wallin förlag. Knappt två år senare, våren 2015, släpptes min andra bok vid namn ”Mitt Peking” av Karavan förlag.

Jag jobbar just nu också på en tredje bok om Kina, som kommer släppas kring sommaren 2016.

Min debutbok tillhör genren ”skönlitterär reselitteratur” och berättar till skillnad mot traditionella reseböcker inte hur Peking är, utan hur Peking känns. Detta görs genom intervjuer med flera av stadens invånare, samt en historia om stadens bakgrund och moderna utveckling. Lite som en reportagebok, men också fylld med tips och historiska anekdoter.

Min andra bok från 2015 är en mer traditionell guidebok över Peking, där staden delas upp i åtta distrikt som tillägnas varsitt kapitel med tips om sevärdheter, restauranger, shopping och annat. Meningen är att presentera såväl vanliga turistmål som undangömda guldkorn.

”Mitt Peking” är rikt illustrerad med kartor och över 200 av mina egna foton. Boken ges ut av Sveriges största förlag för guideböcker, och kan köpas via exempelvis Bokus (184 kronor) eller Adlibris (186 kronor).

September 2016 gav så Historiska Media ut min tredje bok med titeln ”Det nya Kina”. Den handlar om Kinas moderna politiska och samhälleliga utveckling med fokus på den ökande repressionen under president Xi Jinping.

I tio kapitel behandlas tio olika problem som Kina står inför, med historisk bakgrund och nuvarande läge. Det handlar bland annat om korruption, miljö, utrikespolitik och förtryck av etniska minoriteter. Boken köps billigast via Adlibris, 201 kronor inklusive frakt.

”Peking – förändringarnas stad” trycks inte längre men jag har den i digital utgåva. Tveka inte att maila mig om du är intresserad av den eller har några frågor om böckerna i övrigt.

Just nu håller jag även på med en fjärde bok för Historiska Media som handlar om Kinas moderna historiska och förhoppningsvis släpps under 2017.

RECENSIONER, ”PEKING – FÖRÄNDRINGARNAS STAD”

”Peking – förändringarnas stad” fick fin kritik i några av Sveriges största resemagasin, samt i magasin om bland annat ekonomi och utrikesfrågor. Här följer några utdrag av recensionerna, som ni kan läsa i sin helhet längre ner:

Bokens styrka ligger i Olssons vardagsmöten med kineser, unga som gamla, och som ger oss inblickar i Pekingbornas tänk och hur de lever och anpassar sig under ibland brutala förändringar. (Aftonbladet Resa, nr 6/2013)

Han gillar Peking, och använder konstnärer, studenter, prostituerade, och kollegor för att skildra den stad han bott i sedan 2007. Det är en resehandbok, men samtidigt ett initierat reportage, som också skildrar klyftorna och förtrycket. (Omvärlden, nr 6/2013)

Lättsamt och samtidigt engagerande och kunnigt. Perfekt komplement till en guidebok. Önskar jag hade läst den här boken innan jag besökte Peking första gången. (Vagabond, nr 9/2013)

Sammantaget blir rösterna berättelsen om den största kulturella omdaningen i vår tid, och kanske någonsin. (Ping, nr 6/2013)

Boken är inte en klassisk guidebok utan ett försök att ge en lite djupare förståelse för den urgamla, ständigt flytande staden genom personliga reportage. (RES, nr 5/2013)

Är du nyfiken och intresserad av Kina kan ”Peking – förändringarnas stad” kanske vara något för dig. (Finansliv, nr 7/2013)

Ämnet ”förändring” går som en röd tråd genom boken, i och med tesen att få om ens någon stad har förändrats så mycket som Peking under de senaste årtiondena. Därmed vänder sig boken inte främst till den som ska resa till Peking, utan till alla som är intresserade av Kina.

Oavsett hur mycket du redan vet om Kina och Peking, så garanteras en rad fakta, historier och anekdoter du inte har tagit del av tidigare.

RECENSIONER, ”MITT PEKING”

”Mitt Peking” släpptes av ett större förlag än min första bok, vilket också innebär större försäljningssiffror och mer marknadsföring. Men eftersom det handlar om en ren resebok så är recensionerna främst begränsade till resemagasin och resebloggar:

Resetipsen utmärker sig genom ett trovärdigt inifrånperspektiv. Guidebokens lilla format, de otaliga färgfotografierna av yppersta kvalitet blandade med praktiska tips, såväl längs som bortom turiststråken, gör den till en fullspäckad och aktuell reseguide. (Bibliotekstjänst)

Mitt Peking är en reseguide i Karavans serie. De har gjort flertalet böcker enligt samma princip: hitta guldkornen! Smultronställena! Se något annat än de vanliga sevärdigheterna. Och det är precis det Mitt Peking erbjuder … Boken tar upp allt det jag älskar med Peking, kulturen, smågatorna och känslan av ett gammalt Kina som byggs bort i allt större delar av staden. Men den det gamla Peking finns kvar och Olsson gör ett bra jobb för att hjälpa dig hitta dit. (Sidan MotKina.se)

Boken ger ett perspektiv på hur otroligt mycket det finns att se i Beijing … Man får djupare information om de mer okända guldkornen vilket jag tror att många uppskattar. Jag som historieintresserad tycker även om att boken ganska frekvent beskriver historien bakom de olika platserna. (Bloggen Krister i Beijing)

Kommentera