Över 90 procent av alla svenska turister som åker till Kina besöker Peking – denna sida kommer därför främst fokusera på tips om saker att se och göra i den kinesiska huvudstaden. Vidare ges nedan också en rad praktiska tips gällande exempelvis biljett, visum, pengar, säkerhet och bokning av inrikesresor.

Den som är ute efter en detaljerad stadsguide borde (givetvis) köpa boken ”Mitt Peking” som jag själv har skrivit och som publicerades 2015 av Karavan förlag. Boken delar in den kinesiska huvudstaden i åtta olika distrikt, med kartor och tips angående shopping, restauranger, sevärdheter eller barer i varje kapitel. Den innehåller även cirka 200 av mina färgfoton.

BILJETT

Tvärtemot charter så gäller tumregeln när du bokar reguljärflyg till Kina att det är billigare om du är ute i god tid. Själv upplevelser jag att prisnivån är som lägst 2-4 månader innan avresa.

Flybiljetter till Kina går ofta att få för under 4 000 kronor tur och retur om man är beredd att mellanlanda i Östeuropa eller Qatar. Större flygbolag tar vanligtvis en bra bit över 6 000 kronor för tur och retur med mellanlandning i någon västeuropeisk stad.

Under lågsäsong är det dock möjligt att flyga direkt till Peking tur och retur för under 5 000 kronor med Air China. Dessutom innefattar begreppet ”lågsäsong” i detta fall faktiskt större delen av året.

Undvik juni-augusti, jul- och nyårshelgen samt kinesiska helgdagar som nationaldagsfirandet (första veckan i oktober) eller kinesiska nyåret (en dryg vecka i januari eller februari beroende på kalenderår) så går det med god framförhållning att boka ett riktigt prisvärt direktflyg.

Snarare än att leta på respektive flygbolags hemsida bör man använda sig av en söktjänst som jämför de olika aktörernas priser. Själv använder jag mig av Flyg.nu, som letar rätt på den billigaste (eller snabbaste) resan mellan otaliga destinationer över hela Kina (och världen).

flygnuEn resa tur och retur Stockholm-Peking i mitten av april för 3 683 kronor via Flyg.nu.

VISUM

Visum är vanligtvis ett besvärligt huvudbry för Kinaresenären. Detta helt i onödan, eftersom ansökningsprocessen blivit mycket enklare de senaste åren.

Kinesiska ambassaden har öppnat ett servicecenter på Karlaplan i Stockholm, dit man kan gå för att själv fylla i blanketter och få hjälp av svensktalande personal. Där finns till och med en fotoapparat.

Ett liknande servicecenter har också nyligen öppnat i Göteborg, men det har jag aldrig själv besökt.

Allra smidigast är dock att gå genom Mittens rike som erbjuder visumservice för hela Sverige med hjälp av rekommenderad post och säker betalning online. De hjälper årligen flera tusen svenskar med visumansökningar till Kina, och är enkla att kommunicera med via mail eller telefon.

Besök deras hemsida för nerladdning av ansökningsblanketter och tydlig förklaring om hur man fyller i dessa. Tack vare lång erfarenhet och samarbete med kinesiska ambassaden kan Mittens rike ordna visum med bara någon dags varsel.

mittens rikeBeställning av visum via Mittens rike.

PAKETLÖSNINGAR

Paketresor är ett bra alternativ för förstagångsbesökaren till Kina, eller för den som letar efter en annorlunda upplevelse bortom turiststråken i storstäderna.

Det finns en rad svenska resebyråer som erbjuder resor till Kina – för de enskilde resenären eller i grupper – och ordnar allt från biljetter till visum och hotell. En lite mindre aktör att rekommendera är Kinalotsen som jobbar med rundresor i små grupper för att komma resenären närmare.

De olika rundresorna sträcker sig från megastäder till stränder och motorcykelåkning i bergen. Visst fokus ligger på naturupplevelser samt resor till Yunnan, Tibet och andra delar av Kina där det finns minoritetsfolk med unika kulturer.

Kinalotsen erbjuder cirka tio rundresor om året. Dessutom skräddarsyr man resor år enskilda resenärer och ordnar gruppresor till företag eller organisationer.

kinalotsenMotorcykel i natursköna Yunnan – en av Kinalotsens många rundresor.

PEKING

Peking är det i särklass vanligaste resmålet för utländska turister, och tillika den kinesiska stad jag kan allra bäst efter att ha bott här i över sex år. Nedan ger jag åtta tips för resenären – en blandning mellan mat, dryck, shopping, sevärdheter och museum.

Klicka på bilderna för en närmare beskrivning av varje tips, så som de förekommer i min guidebok ”Mitt Peking”, komplett med kinesisk adress och extra bilder.

För allra bästa förberedelse inför besöket till Peking och Kina, rekommenderar jag (givetvis) att ni köper ”Mitt Peking”. Boken publicerades i mars 2015 av Karavan förlag och är den mest utförliga svenska guidebok som finns över Peking, innehållandes ett par hundra tips och ett par hundra av min egna fotografier.

”Mitt Peking” kan köpas i de flesta stora bokhandlar, eller direkt på internet via exempelvis Bokus (173 kronor). Nu till de åtta tipsen:

cctv-headquarters-1-copyChina Bar på våning 65 i Park Hyatt erbjuder den bästa utsikten i hela Peking. Här kan man – för priset av en kaffe eller en välblandad drink – sitta och beundra hur staden sakta tänds upp då eftermiddag blir till kväll. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

luguosi-2-copyHuguosi är en snackbar med en historia på 300 år. Här säljs desserter som är typiska för Peking, samt mer ljusskygga rätter som komage och fermenterad mjölk av sojabönor. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

panjiayuan-7-copyPanjiayuan är världens största antikmarknad, som på helgerna öppnar redan 04:30 och drar över 50 000 besökare. Marknaden är fylld med allehanda krafs i alla prisklasser – perfekt för att köpa presenter! Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

forbjudna-staden-2 copyJingshanparken är 1 000 år gammal, och dess kulle utgör än i dag den högsta punkten i hela centrala Peking. Missa inte att bestiga parken efter besöket vid Förbjudna staden, och fånga en blick av palatsområdets böljande tak även uppifrån. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

sake-manzo-1-copySake Manzo är en av Pekings bästa japanska restauranger, med hemmagjord tofu och råvaror som flygs in från Tokyo. Ägaren Taka Yamamoto (bilden) är också sakesommelier och hans restaurang innehåller otaliga sorter av varm eller kall sake. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

shijia-hutongmuseum-1-copyShijia Hutong Museum är ett helt nyöppnat museum och tillika det första som är ägnat åt Pekings hutonger, alltså de urgamla traditionella bostadsområdena som försvinner i snabb takt. Här kan man ta del av deras historia genom bilder, filmer, ljud och byggmodeller. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

mai-bar-4-copyMai Bar är en undangömd och trendig drinkbar belägen i en omgjord innergård. De innovativa drinkarna innefattar bland annat en mix mellan gin och kinesiska örter, samt en whisky sour med smak av den kinesiska frukten från hagtorn. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

liulichang-2-copyLiulichang var en gång centrum för kejsarkinas konstnärer och kulturella elit, innan gatan stängdes och revs under kulturrevolutionen. I dag finns här en shoppinggata med allt från böcker till fin kalligrafi och antika vaser. Klicka på bilden för en närmare beskrivning med adress.

TÅG & FLYG I KINA

Att resa inrikes i Kina har blivit allt enklare på senare år. Flygbiljetterna är mycket billiga, och det senaste årtiondet har landet satsats tusentals miljarder kronor på att bygga världens i särklass längsta nät av snabbtåg.

Exempelvis kan den drygt 1 300 kilometer långa sträckan Peking-Shanghai numera avverkas på mindre än fem timmar med snabbtåg. Det är kortare tid än det tar för X2000 att åka 600 kilometer Stockholm-Östersund.

Tågbiljetter kan köpas upp till två månader i förväg via telefon, på internet, genom en resebyrå eller direkt på stationen. Sidan Travel China Guide har en utförlig guide om hur detta går till.

Handeln med flygbiljetter sker i större utsträckning på nätet. Det finns flera inhemska sidor som nu erbjuder sökningar på engelska och betalning med Visakort eller Mastercard. De två främsta torde vara Ctrip och Elong.

Själv använder jag mig oftast av Qunar som innehåller något fler avgångar och är marginellt billigare än de ovanstående två sidorna. Dock fungerar inte betalningsalternativen lika smidigt om man inte har ett kinesiskt bankkort.

Oftast kan man få hjälp av sitt hotell i Kina med att boka såväl tåg- som flygbiljetter. Allra enklast är det dock att vända sig till Kinalotsen som erbjuder enskilda resenärer hjälp med att boka samma biljetter. På så vis kan man få hela den tidskrävande proceduren överstökad innan man landar i Kina.

Personligen tycker jag de kinesiska tågen har flera fördelar gentemot flyget: De ankommer nästan alltid i tid, man slipper omständliga säkerhetskontroller samt besväret att ta sig ut till flygplatsen och man behöver heller inte checka in en timme i förväg. Dessutom kan man som turist se mer av landet, samtidigt som man gör en god insats för miljön.

Tänk dock på att både tåg- och flygbiljetter blir dyrare eller omöjliga att få tag på under kinesiska helgdagar tidigt i maj, tidigt i oktober samt under det kinesiska nyåret som infaller januari-februari beroende på år.

Ett av de snabbtåg vars sträckor expanderar fort i Kina, och kommer göra det möjligt att på ett bekvämt och billigt vis utforska stora delar av jättelandet.

SHOPPING & PRISNIVÅ

Det är en enorm skillnad på levnadskostnad i Peking nu jämfört med då jag själv flyttade hit 2007. En stadig inflation har fått priserna att stiga oavbrutet, samtidigt som också den kinesiska valutan också ökat i värde jämfört med kronan.

Det är absolut ingen överdrift att hyra, mat och shopping i dag är dubbelt så dyrt som för ett knappt årtionde sedan. Men med det sagt så framstår en del shopping fortfarande ändå som fantastiskt billigt för en svensk turist.

I klädväg ger exempelvis autentiska lagtröjor från europeiska storklubbar eller t-shirts med rockbandsmotiv bra valuta för pengarna – båda går att få för under hundralappen. För den som inte drar sig för kopior finns allt från märkesklockor till Nikeskor och jackor från Fjällräven för en bråkdel av svenska priser.

Man kan dessutom besöka en skräddare och sy upp skjortor för en dryg hundralapp eller en hel kostym för cirka 1 000 kronor. Dessa skickliga hantverkare talar ofta hyfsad engelska och kan även göra jackor eller klänningar utifrån fotografier eller magasin som kunden själv tar med.

Just hantverk är något som tack vare låg arbetskostnad och storskalig produktion är väldigt billigt i Kina. Målningar, tekannor, armband, halsband, mobilskal och diverse prydnadssaker tillhör det som är absolut roligast att shoppa efter vid Pekings många marknader.

Andra riktigt prisvärda varor inkluderar tyger, te, sportartiklar och linser eller glasögon. Riktiga märkeskläder eller elektronik är där emot inte billigare här än i Sverige – bli tvärtom inte överraskad om en jacka på H&M eller en Macbook i Apples egen butik i själva verket är dyrare än hemma. (Dock är inhemska märkeskläder och skräddarsydd elektronik väldigt billigt).

Beställ gärna min bok ”Mitt Peking” för en detaljerad shoppingguide med dussintals tips om vart och vad man bör handla i den kinesiska huvudstaden – samt priser på olika produkter och hur det egentligen fungerar med att pruta!

yaxiu-2 copyPlagierade jackor av exempelvis Fjällräven går att köpa för ett par hundralappar vid Sidenmarknaden eller Yaxiu.

SÄKERHET

Personligen känner jag mig säkrare i kinesiska storstäder än exempelvis Göteborg och Stockholm. Under mina åtta år i Kina har jag bara sett ett par krogbråk och nästan inget oprovocerat våld överhuvudtaget – en stor kontrast mot mina upplevelser i Sverige.

Gatorna är väldigt lugna även sent på helgkvällarna och någon fylla på allmän plats syns sällan till. Våldtäkter är ett nästan helt främmande fenomen och det går att vandra ensam i stort sett överallt utan att behöva se sig om över axeln.

En del av förklaringen är att kineserna inte gärna vill hamna i oråd med polis och myndigheter – hårda straff avskräcker från våldsbrott och i synnerhet mot turister, eftersom dessa ofta utreds mer noggrant.

Med detta sagt är det värt att vara lite streetsmart och på sin vakt mot stölder. Själv har jag förlorat såväl kamera som plånbok på trånga tunnelbanetåg och välbesökta shoppinggator.

Undvik också att provocera någon genom att tala oförskämt om politik och mänskliga rättigheter eller Kina som nation.

Du behöver heller aldrig bära med dig ditt pass i Kina. Lämna det gärna på hotellet, eftersom ett borttappat visum innebär både besvär och extra kostnader.

PENGAR, DRICKS & TIGGARE

Kinas valuta kallas bland annat för yuan, kuai eller renminbi (RMB). Då jag flyttade hit 2007 kunde man få 100 yuan för cirka 80 kronor – i dag är det motsatt förhållande som gäller och 100 yuan kostar istället cirka 120 kronor. Se aktuell växelkurs här.

Många växlar till sig yuan på banken eller Forex redan innan de kommer till Kina, vilket är ett onödigt vis att förlora sina pengar på. Alla kinesiska städer kryllar nämligen av bankomater där det går att använda utländska Visakort eller Mastercard också från svenska banker.

Uttagsavgiften är cirka 30 kronor och man kan få ut upp till 3 000 yuan vid varje uttag, till en betydligt bättre växelkurs än i Sverige. Allra bäst är det givetvis om man har ett ICA-kort för då slipper man även uttagsavgiften.

Satsa alltså på stora uttag i bankomater på plats i Kina för att få så många yuan som möjligt för dina kronor. Också flygplatserna har bankomater och därmed behöver man egentligen inte ha med sig enda yuan då man landar i Kina.

I Kina dricksar man nästan aldrig. Såväl taxichaufförer som servitriser blir mycket förvånade om du ger dem mer än vad som står på kvittot, och kommer med största säkerhet försöka ge dig tillbaka vartenda öre.

Finare barer och hotell utgör undantag, men där handlar det oftast om en serviceavgift som är inbakad i notan. I Kina utför man arbetet för det avtalade priset, och inte kommer någonsin klandra dig för att du inte dricksar.

Kinas snabba och ojämna ekonomiska utveckling har vidare lett till att Peking och andra storstäder drar till sig tiggare från fattigare delar av landet.

Dessa kan ibland vara påstridiga då de ser en utlänning – men känn ingen press för det. Majoriteten av kineserna själva ger inga pengar till tiggare, och ingen kommer därför heller klandra dig om du avstår.

Flera skandaler har dessutom uppdagats i Kina med ligor som rövar bort och vanställer barn, för att sedan skicka ut dem på gatan att tigga. Det är givetvis en aktivitet som inte bör stödjas, oavsett hur synd det kan verka vara om barnet i fråga (som ändå inte själv får del av pengarna).

Personligen tycker jag det kan vara desto mer motiverat att skänka några yuan åt utsatta människor som spelar ett instrument eller på andra vis försöker underhålla sin omgivning, snarare än till de som bara tigger rakt av.

Det känns i vilket bättre än att ge bort pengar som sedan förskingras av Sida, eller går till att bekosta Johan af Donners lyxliv genom Röda korset.

Mao Zedong finns avbildad på samtliga Kinas sedlar – utom de som är värda under en krona.

ENGELSKA

Majoriteten av kineserna, även i Peking, pratar ingen engelska alls. Detta är viktigt att tänka på som besökare då det särskilt gäller mer lågutbildade och underbetalda yrken som taxichaufförer eller servitriser.

Det är ingen vits med att säga ”please go to xxx”, eller ”can you please take me to xxx” till en taxichaufför. Denne förstår inte, och det förvärrar bara situationen.

Kan du namnet på kinesiska, säg det bara utan krångla till det. Se också till att du har en karta med kinesiska tecken att peka på, eller ett namnkort med adressen på platsen dit du vill. Att ta sig runt underlättas enormt av att de flesta vägskyltar också innehåller fonetisk skrift på det latinska alfabetet.

Har du någon matallergi, är det likaledes extremt viktigt att du får detta nedskrivet på en lapp av exempelvis personalen på ditt hotell. Sannolikheten är nämligen stor att servitören inte kan engelska, och försöker komma över denna pinsamhet genom att nicka, le och låtsas förstå.

Samtidigt är det viktigt att inte låta språket bli en mur mellan resenären och invånarna. Det går oftast utmärkt att fråga om vägen – helst på kinesiska eller med karta – vilket inte sällan leder till att den tillfrågade vandrar med dig en bit och pekar ut platsen.

Många kineser, särskilt yngre, är dessutom ivriga att träna sin engelska. Chansen är stor att någon kommer hälsa på dig, eller fråga vart du kommer i från eller hur gammal du är.

Det uppskattas då om man svarar enkelt och glatt, och ställer enkla frågor tillbaka. Vad som däremot sällan uppskattas är att dra en harrang akademisk engelska som få kineser förstår något av.

Fråga om vägen i Kina är enkelt, då skyltar oftast även innehåller fonetisk latinsk stavning på gator och platser.

VID MATBORDET
Reglerna vid ett kinesiskt matbord får många utlänningar att skruva på sig av nervositet. Hur ska man hålla pinnarna? Ska jag fylla på någons glas? Är det OK att rapa?

De goda nyheterna är två; måltiden är i Kina inte lika kantad av ritualer som exempelvis Japan eller Korea. Vidare än man som västerlänning förlåten för att bryta mot de få ”regler” som finns, då alla ändå antar att du inte har någon aning om dessa.

För att undvika de mest grundläggande misstagen bör man dock tänka på följande;

1) Stick aldrig ner pinnarna så de fastnar i risskålen och står rakt upp. Detta påminner om rökelser vilka används för att hedra de döda.

2) Då du lägger ifrån dig pinnarna, låt dem inte peka direkt mot en person. Detsamma gäller pipen på tekannan.

3) Fyll gärna på någons glas så fort det blir halvtomt eller mer. Fyll på ditt eget glas sist.

4) Detsamma gäller maten; var inte rädd att lägga över något från de gemensamma rätterna i någons skål. Det anses väldigt artigt.

5) Man delar sällan på notan. Acceptera gärna att någon bjuder dig – men låt det ske först efter att du själv grabbat din plånbok och ”låtsas” att du och vill betala måltiden.

Det finns även en en del saker som kineserna ofta gör vid matbordet som ter sig främmande för oss, exempelvis att röka eller spotta på golvet. Detta sker överallt och det finns ingen anledning för en turist att försöka ändra på detta.

Kineserna är inte så noga med regler kring matbordet – och grisar gärna själva ner ganska ordentligt

ALKOHOL OCH TOBAK

Öl är den vanligaste måltidsdrycken i Kina efter te. Världens största öltillverkare är kinesisk, och Kina är också det land som konsumerar mest öl i världen.

Det är alltså inte så konstigt att öl är till salu överallt. Till skillnad mot Europa finns det inga som helst restriktioner angående var ölen kan säljas, eller minimiålder på inköparen.

Kinesisk öl är oftast ljus, lättdrucken och av en styrka på just under 4 procent. Den serveras ofta i flaskor som är 33 eller 66 cl stora; den större varianten är vanlig på restauranger, och den mindre på barer och nattklubbar.

Den större varianten är också billigast; cirka fyra kronor i en affär och det dubbla vid lokala restauranger. Mindre flaskor kan kosta från tio kronor och uppåt, medan västerländsk öl nästan är lika dyr som i Sverige.

En flaska 15-procentig sprit på en koreansk restaurang i Peking. Pris cirka 20 kronor.

Världens största alkoholsort är också kinesisk och heter baijiu (白酒), vilket rakt översatt blir ”vit alkohol”.

Det säljs alltså mer baijiu i världen än vodka, rom eller whisky.

Baijiu är oftast gjord med potatis som bas, och håller en styrka på minst 46 procent. Det är ingen idé att blanda ut den, och vanligtvis förtärs spriten rent i vanliga dricksglas under en måltid eller med tillhörande snacks.

Vin och utländska spritsorter blir snabbt allt populärare i Kina, särskilt hos den växande medelklassen. Räkna dock med att en hel del falsk eller utspädd sprit förekommer vid de billigare barer som säljer drinkar av västerländskt snitt.

Kineserna är också det folk som röker i särklass mest; ungefär var tredje cigarett som röks i världen tänds på här.

Cigaretter är ofattbart billiga – bara några kronor per paket – och trots upprepade rökförbud tänder man på lite överallt, alltid vid restauranger och ibland på sjukhus(!)

Och tänk inte ens på att ha något att göra med droger här. Straffen är oerhört stränga. Har du tur blir du ”bara” utkastad ur landet med omedelbar verkan och portad på livstid.

Har du otur väntar fängelse eller avrättning som döms ut för drogbrott utan urskillning mellan kineser och utlänningar.

Saknar du någon information? Har du någon resefråga som inte besvaras här? Maila gärna mig!

9 Comments

 1. En kommentar ang passet på hotellrummet: Ha gärna med en fotokopia på passet och visumsidorna när du är ute på stan. Periodvis genomför man lite tätare på kontroller av exempelvis utlänningar i universitetsområdena, och då kan en passkopia medföra att man inte behöver på egen tid- och pengabekostnad ta taxi till sitt hotell med en poliskonstapel i släptåg. Inte så sällan det inträffar dock, men som turist kanske man inte har koll på om en kampanj håller på att genomföras eller ej.

  En kopia av passet är ju inte heller fel om olyckan skulle vara framme och passet blivit stulet eller förkommit.

  Man behöver f.ö. pass för köp av flygbiljetter och snabbtågsbiljetter, och behöver visa upp det på flygplatsen/gaten till snabbtåget. Packa därför inte ner det i stora väskan under inrikesresor,

 2. Har varit i Beijing ett par gånger, första gången som student i 7 månader och jag hade aldrig passet med mig någonstans och upplevde heller aldrig att poliser etc försökte kolla upp en eller liknande.

  Bästa är att försöka bete sig som en kines så att man inte ”sticker” ut som utlänning så blir det mycket lättare att inte bli kollad.

 3. Jag har själv aldrig under mina sju år i Kina råkat ut för en passkontroll. (Förutom en gång, då jag sov på gatan i Guangzhou 2004, men då hade jag heller inget pass.)

  Men det är klart, det är ju aldrig fel att gardera sig med en passkopia, även fast jag aldrig har rått vänner eller familj att så göra.

 4. Vanlig turistande turist behöver det nog inte så ofta, nej. I synnerhet inte gruppturister. Jag själv har också klarat mig från just detta, men jag vet från sådana som drabbats personligen att det gjordes stickprovskontroller i Wudaokou-området (=stadens studentområde #1) inför exempelvis millennieskiftet och OS 2008. Man ville främst se till att de utländska studenter som hyrde privat registrerade sig hos polisen och ville samtidigt kolla upp visum lite extra noga. (Själv föll jag inom privathyrningsfacket och fick vackert gå och registrera mig efter 3-4 år utan att det ansågs ha behövts vara så nödvändigt innan år 2000. Lite smidigare på ”den gamla goda tiden”…)

  Sedan var det väl inte mer än ett par år sen man ”slog ner” på visum-/arbetstillståndsfusk och kollade upp folk lite extra noga. Kanske främst via normala officiella kanaler och hembesök – men även på ”gatorna” (läs barer) lite då och då. Har för mig att det främst rörde sig om Chaoyang och riktade in sig mer på arbetande utlänningar, inte studenter. Men det är klart, håller man låg profil och inte nattrumlar för mycket är risken inte så stor.

  En gång har dock passkopian räddat mig på ett annat sätt: Skulle till Jinan med jobbet över dagen och glömde bort passkontrollen innan snabbtåget (innan dess hade man iofs krävt pass vid inköp av biljett men inte varit så noga med att kolla utlänningar vid gaten på stationen). Då räckte det med min skrynkliga, ihopvikta A4 jag haft i väskan sen länge. Det är också praktiskt med passkopia om man är ute med exvis jobbet och tåg-/flygbiljetter skall inhandlas åt en. Ibland är det kort framförhållning och snabba ryck, och då är det bra om man slipper åka ifrån mötet för att hämta passet på hotellrummet.

  Det viktigaste är ändå om man blir av med passet. Att ha en kopia gör allt mycket lättare: 1) Ambassaden kommer nog att ge dig smidigare hjälp; 2) gonganju blir lite blidare i sinnet om du har kopia även på ditt visum när du sedan fått ditt nödpass (har ingen aning vad som gäller vi exvis utresa om man tappat passet och sedan har fått ett ett nytt – antagligen bör man ha ett stöldintyg – men en kopia på det förlorade visumet skadar säkert inte); och 3) du har mycket lättare att ta dig tillbaka till BJ eller bo på hotell osv om du exvis befinner dig utanför huvudstaden. Det kanske inte är heeeelt smidigt att tanka ner en inscannad kopia från Dropbox om man befinner sig på resande fot någonstans och sedan få den utskriven mitt i natten…

  Ärligt talat – hur besvärligt är det att ha en ihopvikt A4 i jackans innerficka eller i väskan? Är det ändå jobbigt – ta åtminstone en bild med telefonen/kameran, även om jag tror att exvis stationens spärrvakter blir måttligt förtjusta.

  Sedan ett annat, relaterat tips: Ta inte med svenskt busskort, körkort, Ica-kort, bankfacksnyckel m.m. m.m. öht till Kina. Låter ju självklart, men det är – som närstående råkat ut för – så himla lätt att glömma rensa ur plånbok eller handväska innan resan till Kina. Är sedan tjuven framme blir det en massa totalt onödigt bök man får på halsen.

 5. Världs visum Organization (WVT)

  Letar du efter rätt ställe att få ditt visum utan stress? Ansök nu invandringen till Storbritannien, Kanada, Malaysia, Tyskland, Frankrike och mer. e-post: worldtravelvisa.inc@gmail.com

  Världen Visum Travel …..

  • Ingen fara! Min mor kommer hit två gånger om året och hon älskar att gå omkring själv i staden. Var bara beredd med lite extra tålamod på grund av språkförbistringen!

 6. Att köpa elektronik på internät till exmpel Jingdong (bara kinesiska version) bruckar billigare än Sverige.Varo saljas på riktig butik är ofta dyrare.

 7. Liten uppdatering: man skall *absolut* ha med sig passet/passkopia ute på stan *hela tiden*. I vintras behövdes det visas i permanent byggda säkerhetskontroller bara för att passera på trottoaren förbi Tianan’men och i tillfälliga kontroller för att passera gångtunnlar under Chang’an-avenyn i närheten. Alltså inte för komma in på själva torget (som också har – ytterligare – säkerhetsgater för att kolla id och väskor). Likaså behövs pass för att köpa biljett till Förbjudna staden. (Kanske fler ställen också?) Nu gick det att snacka sig ur då jag kan kinesiska, men det är nog inte så lätt alla gånger. I synnerhet inte inför och under stora politiska sammankomster i stan, exempelvis partikongressen nu i oktober. http://shanghaiist.com/2017/09/28/19th-party-congress-crackdown.php

Kommentera