InBeijing har som ambition att fylla ett viktigt tomrum; etableringen av en välgjord och relevant sida med svenska nyheter och analyser från Kina och Asien.

På många andra språk finns denna typ av sidor i överflöd. Svenska bloggar om Kina handlar dock oftast om skribentens vardag, eller om att förmedla dennes egna åsikter.

Lägg därtill att det blott finns en knapp handfull svenska korrespondenter i Kina, och att gammelmedias rapportering härifrån ofta sträcker sig till att återge notiser från TT eller utländska nyhetsbyråer.

Det finns alltså ett behov och en stor potentiell efterfrågan av en sida med regelbundna nyhetsuppdateringar och analyser från denna del av världen.

För detta syfte söker jag nu skribenter till denna bulletin.

Fråga: Varför ska du skriva för InBeijing?

– Genom att skriva på InBeijing når du ut till cirka 2 500 unika besökare i veckan, av vilka många har intresse för Kina och media.

Många läsare arbetar som redaktörer, och jag har själv fått kommersiella skrivuppdrag efter att de ”upptäckt” sidan.

Tack vare inlägg här har jag också exempelvis citerats i SvD och medverkat i Aftonbladets webb-tv.

Vissa dagar är antalet besökare över 800, och genom en mer frekvent uppdatering skulle sidan kunna få ännu mer uppmärksamhet.

Som skribent för InBj Bulletin kommer du omnämnas under avdelningen ”Om InBeijing”, och får en författarprofil med kontaktuppgifter och bakgrund som presenteras i varje post.

Fråga: Vad krävs för att skriva för InBeijing?

– Även om det är en fördel att bo i Asien, är det också möjligt att bidra till sidan från Sverige eller andra delar av världen. Intresse och kunskap är viktigare än bostadsort.

Särskilt efterfrågade är skribenter som bor i ett annat asiatiskt land än Kina, eller har ett speciellt kunskapsområde som populärkultur, idrott eller annat.

Vad som inte är av intresse är personliga inlägg eller reseberättelser.

Till en början finns inget krav om inläggens frekvens, men som skribent ska du vara beredd att skriva två eller flera artiklar varje vecka.

Alla skribenter kommer få närmare instruktioner via mail angående form, vett och etikett samt avgränsningar i ämnesområden och utformning.

Är du intresserad av att bli en del av den sida som har ambition att bli Sveriges ledande källa för nyheter och analyser från Kina och Asien?

Skicka då ett mail med en kort beskrivning av dig själv.

1 Comment

  1. Hej.

    Har en ganska oflashig sida under gävletidningen arbetarbladets ledare. Har ungefär samma metod som InBeijing – läser lokala media och drar från egna erfarenheter och trattar ner det på min sida för att öka flödet av kinesiska nyheter på svenska.. om än inte lika frekvent och skickligt som du själv.

    Hör av dig om du är intresserad av nya skribenter. Har gjort diverse reportagejobb här och var.. Har en HSK 6 så ligger väl på en lagom ok språknivå. Statsvetare/Kinesiska från Uppsala. Har bara varit i Beijing i strax över ett år, bor ute vid 中国传媒大学på batong-linjen.

    Vänligen,

    Ruben

Kommentera