Obama pressar Hu om Nordkorea

Något konkret verkar ha kommit från Hu Jintaos USA-besök ändå, rapporterade Sveriges Radio tidigare i dag. Barack Obama ska ha varnat kineserna att om de inte förmår det aggressiva Nordkorea att lugna ner sig, måste amerikanarna överväga omdisponering av militära trupper för att möta de koreanska hotet.

Det kan alltså betyda mer amerikansk militär i närheten av Koreahalvön, vilket Kina inte alls vill se.

NY Times skriver att Obama redan i december uttryckt detta för Hu via telefon, och igen resta frågan vid ett privat middagsmöte i tisdags.

I går rapporterades att Sydkorea godtagit Nordkoreas inbjudan om “militära samtal”, något som förmodligen är länkat till samtalet mellan Obama och Hu.

NY Times menar att koreanska halvön potentiellt är en fråga som kan föra USA och Kina närmare varandra genom samarbete, men konstaterar samtidigt att Kinas “ändrade ståndpunkt är långt ifrån komplett”. Detta för att Kina ännu inte fördömt vad man menar var Nordkoreas sänkning av ett Sydkoreanskt fartyg i mars förra året, och heller inte planerar straffa Nordkorea för att de offentliggjort en ny anläggning för anrikning av uran.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

Bli först med att kommentera

Kommentera