Svensk turist räddar kinesisk kvinna från att drunkna

I förra veckan blev svenska affärsturisten Harald Göbel hjälte i centralkinesiska staden Chengdu, sedan han hoppat i en flod för att rädda en kvinna som höll på att drunkna.

En apatisk folksamling stod och såg på då kvinnan kämpade i vattnet samtidigt som man väntade på att räddningspersonalen skulle anlända.

Harald kastade sig istället i floden och blev uppmärksammad i kinesisk media efter insatsen.

Harald kallades “A foreign Lei Feng” av den storögda folkmassan, med anspelning på den kinesiska soldaten Lei Feng som kinesiska myndigheter ständigt använder som förebild för att predika moral och civilkurage.

Kinesiskt nyhetsinslag om Haralds räddningsinsats

Det finns dock en djupare innebörd av denna händelse, ett skäl till oro i hela det kinesiska samhället.

Åskådarna vid floden i Chengdu hade inte behövt vara överraskade över att räddaren i nöden var utlänning, eftersom kineser allt mer sällan törs ingripa för att rädda en främling i nöd.

Man är nämligen rädd för att offret fejkar olyckan och ska begära skadestånd. Det sista man vill är att bli inblandad med polis och myndigheter om någon råkar illa ut. Eller så anser man att man helt enkelt inte har något att vinna på situationen.

Denna hemska inställning till sina medmänniskors öden drogs till sin spets i oktober i fjol, då en 2-åring blev överkörd av en bil på en parkeringsplats i södra Kina.

Bilen smet, och hela 18 personer gick förbi det skadade barnet innan en städerska reagerade och hjälpte till.

Ni kan se videon från den olyckan här via InBeijing.

I samband med att 2-åring blev överkörd, skrev jag också om hur det visade på en oroväckande trend att kineser inte törs gripa in då främlingar råkar illa ut:

Bara i år har flera situationer uppstått, där kineser helt ignorerat landsmän i livsfara, och ofta är det utlänningar som fått gripa in:

* En mor knivhöggs av sin son på Shanghais flygplats, och fick hjälp av en utlänning efter att flera kineser valt att bara gå förbi henne.

* En kinesisk äldre man som ramlat ihop på gatan i Xian ropar på hjälp. Han plockas upp av en kaukasisk kvinna. Hon får ingen ytterligare hjälp av förbipasserande, och tar in mannen i en liten närliggande butik. ”Ta ut henne, det kommer bara bli problem”, sade butiksägaren.

* En kinesisk kvinna försöker ta självmord genom att hoppa i sjön i centrala Hangzhou. En amerikanska hoppar efter för att rädda henne, medan de kinesiska åskådarna håller sig passiva.

* En kvinna i Shanghai är dyngfull mitt på ljusan dag, då en man tar av henne tröjan och suger hennes nakna bröst helt öppet på en gågata. Ingen av de förbipasserande reagerar.

I Kina finns i allmänhet en rädsla att lägga sig i olyckor och våldsamheter, eftersom det kan leda till att man själv blir inblandad och stämd.

Enligt en undersökning med 5 000 svarande skulle 87 procent inte hjälpa en gammal person som ramlat omkull på gatan, av rädsla för att själva få skulden.

Fallet med Harald Göbel och den apatiska folkmassan i Chengdu visar alltså återigen att Kina har lång väg att gå då det gäller civilkurage och att hjälpa sin nästa.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

8 Comments

 1. Kanske. Men då det gäller så många andra fall – som den överkörda tvååringen och den knivhuggna mamman – så beror det knappast på oförmåga, bara ovilja. Svårt därför att veta hur det låg till här med. Var Harald den enda som kunde simma?

 2. Det finns goda exempel som visar på när kineserna hjälper varandra också. Videon där kinesiska män ingriper då en engelsman försöker våldta en kinesisk kvinna är ju ett utmärkt exempel. Den begränsande faktorn i just det aktuella klippet var ju precis som Erik säger simfärdigheterna hos kineser. Du kan ju knappast ha missat heller att en brandman som ej kunde simma försökte hoppa i, men det säger sig själv att om man inte kan simma gör man mer onytta än nytta genom att hoppa i.

  • Hur det än må vara med det så går det inte komma från att Kina har ett klart problem med förtroendet inför och viljan att hjälpa främlingar. Till och med statlig media anser ju det: http://bit.ly/XfR7OC

   Det är nog väldigt få länder där 18 personer helt likgiltigt skulle gå förbi en överkörd tvååring som kämpar för sitt liv.

 3. Apropå det där med personerna som grep in vid våldtäktsförsöket i våras i Peking.. Visserligen är det bra att det finns en gräns för hur lite civilkurage som får finnas i ett samhälle, men det som hände där var ju knappast ett civilt hjältedåd där sansade medborgare grep in och hjälpte till, utan snarare ett hämndbetonat “vi och dom”-beteende där den största förolämpningen inte låg i det vidriga med våldtäktsförsöket självt, utan snarare att det var en Laowai inblandad. Man hör i videon hur männen skriker “ta qiangjian le women zhongguo de yi ge nvhai” – Han våldtog en av våra kinesiska kvinnor. Mer nationell förolämpning, precis som med diaoyuprotesterna i våras, än civilkurage.

  Självfallet kan åtminstone några av de som står och ser på simma… inget snack om saken. Att påstå något annat vore smått rasistiskt.

 4. Jag håller absolut med dig om att ett ingripande kan ske på olika sätt. Ingripandet under våldtäksförsöket gick över gränsen för vad nödvändigt våld går. Men det tar inte bort faktumet att folk ingrep och stoppade våldtäkten. Jag påstår inte att det inte finns en problematik med generell civilkurage i det kinesiska samhället. men det är bra att debatten nyanseras. När jag läser artikeln känns det som att författaren påstår att kineserna skulle vara ett ociviliserat folk från ett lägre stående samhälle.

  Visst kan högst sannolikt någon av de som ser på simma. Men urvalet av folk som kan tänkas hjälpa till begränsas ju självfallet av simkunskaperna i detta fall.

  • Det var tråkigt att du upplevde texten så, det var inte meningen. Vet inte om någon annan tycker att den beskriver kineserna som “ociviliserade från ett lägre stående samhälle”, bara för att problemet med att inte hjälpa främlingar i fara poängteras.

   Kanske beror din reaktion på dina egna preferenser?

Kommentera