Shanghais hamn nu världens största

Hamnen i Shanghai passerade under 2010 Singapore för att bli världens största, med 29,05 miljoner TEU behandlat containergods, jämfört med 28,4 miljoner TEU för Singapore.

Singapore har varit världens största hamn sedan 2005. TEU är standardmåttet för en container.

Bloomberg länkar givetvis samman Shanghais förstaplats med Kinas oavbrutna ekonomiska utveckling, med ett nationellt BNP som de senaste tre årtiondena har stigit med i genomsnitt över 10 procent årligen, och en exportindustri som 2009 gick förbi Tyskland för att bli världens största.

Exempelvis hanterade Shanghai mindre än hälften av Singapores containermängd år 2001.

Utvecklingen kommer också fortsätta, då Kinas regering planerar förvandla Shanghai till ett globalt finanscenter och världens ledande fraktstad till år 2020.

Åtgärderna innefattar skatteåterbäring på exportvaror och förbättringar av infrastrukturen.

Av världens tio största hamnar finns nio i Asien – endast Rotterdam i Holland bryter den asiatiska dominansen genom att klämma in sig som nummer tio på listan.

29,05 miljoner TEU för Shanghai kan jämföras med Sveriges största hamn Göteborg, som årligen behandlar cirka 900 000 TEU.

Shanghai är nu hem åt världens största containerhamn

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 000 andra artiklar? Överväg då att stödja bloggen via Patreon eller Swish (0730705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

1 Comment

  1. Att Shanghai numera verkligen är en världsstad går inte att ta miste på. I takt med att staden växer har också fler och fler turister fått upp ögonen, det märks inte minst genom alla nya hotell i Shanghai som ständigt ploppar upp. Det blev ju inte direkt sämre av att Expon också hölls där.

Kommentera