Akut matbrist i Nordkorea

Den redan fruktansvärda situationen för Nordkoreas invånare verkar den senaste tiden ha försämrats ytterligare, då rapporter om matbrist och polisvåld kommer från källor i landet.

Voice of America citerar en rapport från fem hjälporganisationer, där de uppges att allt fler nordkoreaner äter gräs och vilda växter för att dämpa hungern.

Sju amerikanska företrädare för dessa organisationer åkte runt i landet tidigare i februari, på förfrågan av nordkoreanska myndigheter.

En sådan insyn tillåts sällan i den stalinistiska diktaturen, vilket tyder på att situationen är akut och värre än på mycket länge.

Liksom norra Kina har Nordkorea drabbats av mycket kall vinter kombinerat med torka, vilket kan ha slagit ut så mycket som 80 procent av landets vete- och potatisskörd. Samtidigt gör stigande matpriser det svårt för den utblottade regeringen att importera.

Bilden ska, enligt The Broken Telegraph, föreställa undernärda barn i Nordkorea.

Sydkorea var tidigare stöttepelaren för matförsörjning, men de upphörde med hjälpsändningar 2008 sedan Nordkorea visat en ovilja att avsluta sitt kärnvapenprogram.

Även USA klippte sändningarna till Nordkorea 2009, efter misstankar om att större delen endast kom militärer och politiker till gagn.

En sydkoreansk källa menar nu att även militären dagligen bara får 200 gram korn och inget ris. Vinterträningen ska ha upphört eftersom soldaterna är undernärda.

Samtidigt uppger en myndighet i Sydkorea att nordkoreaner i genomsnitt är 15 centimeter kortare än sydkoreaner, på grund av skillnader i dieten.

Sist det begavs sig, tidigt 1990-tal, avled åtminstone hundratusentals nordkoreaner i en massvält. Det kan dock i verkligheten röra sig om så många som två miljoner – mer än var tionde nordkorean – döda skriver BBC.

Sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo rapporterade om protester på Nordkoreas landsbygd tidigare i veckan, i samband med firandet av diktatorn Kim Jong-Ils födelsedag.

All ström ska då ha letts om till huvudstaden Pyongyang, och lämnat övriga delar av landet kallt och mörkt. Samtidigt ska polisen ha slagit till mot en privat marknad vid en mindre stad och misshandlat en invånare där medvetslös.

Andra stadsbor ska då ha slutit upp med den skadade mannens familj, och då läget förvärrades sattes enligt uppgift militär in. Rykten menar att 4-5 personer ska ha dödats i oroligheterna.

Nordkoreanska webbtidningen Daily NK ska också i går ha rapporterat regeringen placerat ut militär i landet för att “hindra demonstrationer likt de i Mellanöstern”.

Relaterade artiklar: DN (24 feb), DN (23 feb), SVD, E24

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

6 Comments

  1. Kanske inte dröjer så länge innan det smäller i Nordkorea också i likhet med nordafrika. Äldste Kim lär stryka med inom en snar framtid och om sonen kan få ordning och kontroll på landet är frågan.

  2. Frågan är vad som är bäst för den hungrande befolkningen i detta läge. Att Kim Jong Il försvinner definitivt. Men en revolution kommer inte direkt sätta mat på bordet. Förhoppningsvis så planerar Kim Jong Un att gå i Kinas fotspår och långsamt öppna upp ekonomiska specialzoner. Då kan NK på några få decennier åtnjuta den levnadsstandard som de flesta kineser idag har. När kärnkraft och kärnvapen väl är klara så är Kim Jong Ils insats för NK klar och då kan man fokusera på att utveckla ekonomin.

  3. Personligen tror jag det bästa vore om Kim-dynastien försvann med en gång. Det skulle faktiskt kunna sätta mat på bordet direkt, eftersom Sydkorea och USA antagligen genast återupptar biståndet med vetskapen att det faktiskt kommer folket till gagn.

  4. Hmm… Äter gräs och vilda växter… Det i sig är inte növändigtvis något tecken på att folk far illa (vilket jag iofs inte betvivlar). I en ekonomi utan marknadsekonomi faller det sig ännu mer naturligt att man tager vad man haver. Även i välmående svenska hushåll på den svenska landsbygden plockar man ibland lingon och blåbär för hushållsbehov för att göra sylt eller späda brännässlor för en utsökt nässelsoppa.

    • Just här handlar det nog inte om att späda ut maträtterna, utan snarare har gräs på många håll i Nordkorea blivit basföda. Enligt en FN-rapport för veckan går 5 miljoner nordkoreaner hungriga.

  5. “Type and hit enter to Search”

    What’s up with the call for violence against innocent keys? As a pacifist, I don’t hit keys, although I often press them.

Kommentera