Kinesisk sprit ska erövra världen

Financial Times skriver i dag en artikel om ambitioner att exportera baijiu (白酒) – det fruktansvärda och billiga risvin med en styrka på 50-60 procent, som flitigt dricks kring kinesiska middagsbord och har en smak som slår genom precis allt.

Baijiu är faktiskt världens största spritsort just före vodka – årligen säljs 520 miljoner lådor, jämfört med 490 miljoner lådor vodka enligt siffror från svensk Vin & Sprit (en låda = 9 liter).

Men i motsats till vodka är exporten av baijiu nästan obefintlig, och nästan alla 520 miljoner lådor (4 miljarder liter!) dricks i Kina.

Det ska det alltså bli ändring på nu, då det brittiska spritföretaget Diageo vill börja exportera finare versioner av den kinesiska spriten.

Företaget äger efter en nyligen genomförd affär, 20 procent av ett populärt kinesiskt spritmärke i provinsen Sichuan (四川), vars lokaler besöks av FT i artikeln.

Försäljningsplanen inkluderar fina förpackningar och en spridning via chinatowns i städer som London och New York.

Företaget påpekar att dryckesmarknaden blir allt mer globaliserad, och då utländska drycker blir allt mer populära i Kina, tror man på en växelverkan.

Särskilt då det kinesiska köket vinner allt mer beundrare över hela världen, kan kinarestauranger tjäna som en inkörsport till utländska marknader.

Hela Financial Times artikel kan läsas här efter en gratis registrering vid tidningens nätupplaga.

En samling flaskor med baijiu (白酒)

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

9 Comments

 1. Well, Baijiu må vara hemskt om man betalar 20 kronor för en plastpåse full med det. Men letar du i klassen 300 kr och uppåt så finns det ett rikt utbud av välsmakande rusdrycker. 茅台(moutai),海之蓝 (haizhilan),五粮液 (wuliangye) med flera gör riktigt gott baijiu. Slår både beska droppar och akvavit med hästlängder :)

 2. Jag tycker även den dyrare kinesiska spriten smakar bedrövligt. Kineserna klagar på vår vodka och säger att den inte smakar nånting – slöseri med pengar. :)

  • Jag måste faktiskt hålla med Robert – jag har ännu inte smakat någon god kinesisk sprit. Koreansks soju och Japansk sake sitter däremot fint, och kinesiska kopior på dessa drycker är väl det närmaste “Made in China god sprit” man kommer.

   Däremot är ölen fin. Jag föredrar framförallt Harbin-ölen. Har ni någon favorit?

 3. Jag håller med om att den mesta 白酒 är gräslig, och då även paradmärken som 茅台 även i dess äldre former.
  Däremot har jag ibland druckit en sort som heter 水井坊 som jag tycker är betydligt bättre. Jag vet inte dess historia, men jag tror den har någon relation med 五粮液.

  Ja visst är Harbin-ölen trevlig.

 4. Jag har mest druckit den billigare sorten men kan verkligen instämma i dess minst sagt… speciella smak. Det smakar apa, helt enkelt. När jag bjöd en kompis frågade han varför jag inte köpt tjära i stället. Lite så. Det kan tyckas märkligt att kineserna dricker sådan stark sprit men så blaskig öl. Ska man dricka öl finns för övrigt det finfina Hans(汉斯)-ölet från Xi’an. ;-)

  • Ja ölen är verkligen blaskig, i regel. Jag har hört att det är för att det ingår i kinesernas matkultur att i timmar och skåla så mycket, och att det inte skulle vara möjligt för alla med öl över 5 procents styrka..

Kommentera