Rapport från Kina om brott mot mänskliga rättigheter i USA

I fredags kom en rapport från amerikanska myndigheter, som målade upp en mörk bild av mänskliga rättigheter i Kina.

Särskilt oroade var USA över ökade tillslag mot och minskad säkerhet för aktivister och oliktänkande.

Kina svarade med att fördöma rapporten och varna USA för att sluta agera domare, samt “inte lägga sig i andra länders angelägenheter i de mänskliga rättigheternas namn“.

Man anser nämligen att USA själva bryter mot en rad av dessa rättigheter.

För att bevisa sitt fall, släppte Kinas utrikesministerium omgående en egen rapport, angående brott mot mänskliga rättigheter i USA. Hela rapporten kan läsas i statliga China Daily.

Kina anger hög kriminalitet och många fångar som ett brott mot mänskligheterna i USA. Amerikanerna klankar mest ner på censur och frihetsberövningar med politiska motiv i Kina.

Den kinesiska rapporten utgörs av sex avdelningar med ett stycke text i varje. Några av huvudpunkterna innefattar:

* Ingenstans är brottsligheten högre än i USA; vare femte brott i världen sker här. 4,3 miljoner våldsbrott begick i USA under 2009, och över 1,5 miljoner amerikaner sitter i fängelse.

* Många döms felaktigt till fängelse, bland annat har 17 personer som tilldömts dödsstraff friats efter att DNA -tester bevisat deras oskuld.

* 90 miljoner privatpersoner sammanlagt 200 miljoner vapen. En konsekvens av liberala vapenlagar är att 12 000 människor varje år skjuts till döds.

* Arbetslösheten uppskattas till 9,8 procent, och 15 miljoner kineser förvägras rätten att ha ett jobb, trots att USA är världens största ekonomi.

* 44 miljoner amerikaner bedöms leva i fattigdom, en ökning med fyra miljoner sedan 2008. Ett av fyra barn i USA kämpar mot hunger.

* Över hälften av latinamerikaner och svarta anser sig vara “rasdiskriminerade”, och 90 procent av alla amerikanska kvinnor säger sig ha utsatts för sexuell diskriminering i arbetet. Stora etniska klyftor finns såväl ekonomiskt som rättsligt.

* Krig i Irak och Afghanistan har lett till hundratusentals dödsoffer, och tortyr är en vanlig upplevelse bland amerikanska fångar.

Rapporten går väldigt hårt åt USA, och pekar främst på det faktum att USA i stora drag ignorerat sin egen situation, då man ger ut en rapport om mänskliga rättigheter i 190 länder världen över.

Huvudargumentet är alltså att USA inte ska kritisera situationen i andra länder innan man städat rent sitt eget hus.

Vad tycker du, saknar USA förtroende och bör inte uttala sig? Eller är Kina fel ute? Kommentera nedan.

Relaterat: SVD, DN

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

3 Comments

 1. Det är verkligen en komplicerad fråga huruvida det är lämpligt att läder kritiserar varandras interna intressen.
  Alla länder har ju egna problem, så om man inte får kritisera någon annan förrän man lösta sina egna problem så blir det ingen kritik alls mellan länder, så den tesen håller nog inte.
  Dock kan man tycka det är olämpligt att kritisera någon annan om man själv har liknande problem som man kritiserar.

  Både USA och Kina får ju som bekant mycket kritik utifrån, men av diametralt motsatt karaktär. USA kritiseras huvudsakligen för sin utrikespolitik, och Kina oftast för sin inrikespolitik vilket är en intressant skillnad.

  Att USA har egoistiska intressen att smutskasta Kina eftersom USA är hotad på tronen som världens främsta ekonomiska makthavare är nog uppenbart, och ibland blir det för tramsigt. Jag tycker lågvattensmärket var när USA kritiserade Kina för kinas försvarssatsningar som ar en bråkdel av USA’s egna.

 2. USA är utan tvekan för högljudda i en rad olika frågor. Men samtidigt måste man kunna kritisera andra, även om man gör fel själv.

  Tänk hur det skulle fungera, i ett företag, eller en familj, om ingen som själv gjorde fel ägde rätten att påpeka någon annans brister.

  Men dygden ödmjukhet, som även innebär att erkänna sina egna brister, verkar ha passerat amerikanarna obemärkt förbi..

Kommentera