Quiz: Kinas historia 1800-1949

InBeijing Bulletin bjuder i dag på sitt andra quiz, som rör Kinas historia åren 1800-1949. En mycket intressant period, där det slutna kejsardömet öppnade upp sig mot omvärlden efter gammal hederlig västerländsk kanonbåtsdiplomati.

Det väldiga landet Kina kom sedan att väcka intressen hos alla världens stormakter, och under tidigt 1900-tal gick det genom en rad revolutioner, uppror samt två världskrig.

Detta quiz rör alltså perioden just innan Mao Zedong och kommunisterna formellt tog över landet, och inom en snar framtid kommer även ett quiz för 1949-2011.

Som ni säkert lagt märke till har bulletinen delvis fått ny design. Anledningarna är främst två:

* Det ska gå smidigare att dela med sig av posterna via Facebook, Twitter, email, Delicious och så vidare.

* Det ska vara lättare att följa bulletinens poster kronologiskt uppifrån och ner. Vid ett besök med ett par dagars mellanrum är det nu enklare att se vilka poster man missat.

Med anledning av sista punkten kommer jag också börja posta här oftare, möjligen något kortare. Kanske 2-3 artiklar om dagen, med utveckling och länkar av det viktigaste som händer kring Kina och Asien.

Bulletinens besökare har redan ökat till omkring 400 unika dagligen – hjälp till att höja siffran ännu mer!

Men först – gör dagens quiz och rapportera ärligt in resultatet i kommentarsfältet nedan. Vinner utropas fredag morgon svensk tid!


Quizzet är nu stängt. Se frågor, alternativ och rätta svar enligt nedan:

Fråga 1) Vilken politisk historisk figur är den ende – eller i alla fall den mest betydande – som hyllas i såväl fastlandskina som på Taiwan?

Yuan Shikai (袁世凯)
Sun Yat-sen (孫中山) (rätt svar)
Zhou Enlai (周恩来)

Fråga 2) 1850-1864 fick omkring 20 miljoner kineser sätta livet till i en av landets blodigaste konflikter. Vad hände?

Svält och svårståenden i de södra provinserna fick bönderna att mobilisera sig, och med hjälp av utländsk assistans försöka störta Manchu-kejsaren i Peking.
En kristen kines samlade efter ett påstått möte med Jesus ihop en egen armé, med målet att upprätta ett “himmelskt konungarike” i Kina. (rätt svar)
Kineserna försökte med våld värja sig mot insmugglingen av opium från västerländska makter. Upproriska områden placerades som straff i karantän där sjukdomar, där svält och beväpnade utbrytningsförsök var vanliga.

Fråga 3) Änkekejsarinnan Cixi besteg tronen 1861, och kom att prägla stora delar av det kejserliga Kinas bångstyriga relation med omvärlden. När förlorade hon makten, och varför?

Hennes son tog besteg tronen 1896.
Hon störtades efter folkligt missnöje 1901.
Hon avled 1908. (rätt svar)

Fråga 4) Nationalistpartiet Kuomintang (国民党) styrde, i alla fall formellt, Kina 1928-45. Vilken stad var aldrig dess huvudstad?

Nanjing (南京)
Peking (北京) (rätt svar)
Chongqing (重庆)

Fråga 5) Vilken enskild händelse var det som fick Japan att invadera Manchuriet i norra Kina 1931, där de upprättade en egen stat och blev kvar enda till andra världskrigets slut?

Sabotage av en viktig järnväg kring staden Shenyang (沈阳). (rätt svar)
Kina vägrade acceptera japanernas skriftliga krav på att lämna över Peking och den närliggande hamnstaden Tianjin (天津).
Skeppande av olja från Shanghai till Tokyo upphörde, på de kinesiska myndigheternas order.

Fråga 6) Enligt senaste folkräkningen bor nu 1,34 miljarder människor i Kina. Hur stor var befolkningen ungefär då kommunistpartiet tog makten 1949?

450 miljoner
550 miljoner (rätt svar)
650 miljoner

Fråga 7) När styrdes Taiwan senast från Peking?

1895 (rätt svar)
1918
1949

Fråga 8) 1898-1901 pågick en konflikt där kinesiska aktörer motsatte sig européernas aktiviteter i Kina, och flera västerlänningar samt tusentals “kinesiska kollaboratörer” miste livet. Resultatet blev brutalt militärt ingripande från väst, som även påtvingade Kina ett enormt skadestånd. Vad kom konflikten att kallas?

Det andra opiumkriget
Boxarupproret (rätt svar)
Taipingupproret

Fråga 9) “Den långa marschen” är ett nästan religiöst begrepp i modern kinesisk historia. Mao Zedong flydde från nationalisternas armé med cirka 100 000 följeslagare, av vilka drygt 5 000 nådde fram till kommunisternas framtida bas i provinsen Shaanxi (陕西). Hur långt och hur länge marscherade de?

800 mil på två år
1 000 mil på ett och ett halvt år
1 200 mil på ett år (rätt svar)

Fråga 10) Kinas kommunistparti grundades i Shanghai. Men när skedde det egentligen?

1 oktober 1912
1 maj 1918
1 juli 1921 (rätt svar)

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

24 Comments

 1. Du svarade rätt på 5 av 10 frågor.

  Jag skäms lite, men jag är ändå rätt dåligt allmänbildad när det gäller Kinas historia. Jag håller mig mer uppdaterad på nutiden, så jag använder väl det som ursäkt. :)

  Kul quiz.

 2. Då är det upp till bevis i nästa quiz, som handlar om Kina under kommunistpartiet!

  Jag känner några Erik förresten. Vem av dem är du?

 3. 6/10 lyckades jag skrapa ihop. Fråga 2,3 och 10 hade jag ingen aning om alls, och chansade fel på alla tre. Sen hade vi frågan om befolkningen där jag trodde mig ha rätt svar, men så var det inte. Egentligen kunde jag inte frågan om Manchuriet heller, men det gick med uteslutningsmetoden. Bra frågor överlag tycker jag :)

  • Det står vilken huvudstad det inte var.. läser du om frågan lär du öka ett poäng :D

  • Exakt – Nanjing var huvudstad ett bra tag, och Chongqing temporär sådan under andra världskriget då japanerna hade erövrat stora delar av östkusten.

   En anledning till valet av Chongqing lär ha varit att dimman där ofta ligger tät, vilket försvårade japanernas bombräder. Chongqing är en av de städer som har minst soltimmar i Kina; 1 055 jämfört med Pekings 2 750.

  • Nämen va… Var det inte så att man ska göra det inom viss tid t ex 1 minut sånt (jag är van med det, utan stress blir det inte roligt). Annars kan man googla fram de rätta svaren (det är inte lätt heller). Det visar hur obalanserad våra skolböcker om världshistoria är. Det är så mycket vi kan om USA s drygt 200 år, men andra världs delar ?

  • Gör man quizet så snabbt att man inte hinner läsa frågorna så går en del av idén förlorad :)

  • Hehe, det är det fler som inte vågar, i och med att quizet besökts av några hundra läsare..

 4. Va lite osäker på siffrorna på Långa Marchen och Kinas population 1949. :P

  Frågorna är slut!.

  Du svarade rätt på 10 av 10 frågor.

  Var nu ärlig och rapportera namn samt rätt antal frågor i kommentarsfältet nedan!

 5. 9 av 10. Missade befolkningsfrågan. Kanske beror det på att jag just såg SvT-dokumentären om Mme Chiang där hon sade att Kinas befolkning var 600 milj.

Kommentera