Quiz: Kinas historia 1949-2011

Äntligen kommer InBeijings Bulletins nya quiz, innehållandes tio frågor om Kinas historia 1949-2011!

Tidigare quiz rör “Kinas geografi” och “Kinas historia 1800-1949“. De har blivit mycket populära och tillhör toppen på denna bulletin vad gäller såväl antal läsare som kommentarer.

Frågorna innehåller så väl större trender som enskilda händelser, och är utformade för att passa såväl nybörjaren som experten.

Gör quizet på ett ärligt vis, rapportera poängen i kommentarsfältet nedan, och utmana sedan en vän genom att skicka länken till denna sida!

Börja genast genom att välja alternativ på fråga ett nedan och tryck på “next”. Vinnare utses fredag kväll svensk tid.


Quizzet är nu stängt. Se frågor, alternativ och rätta svar enligt nedan:

Fråga 1) Trots ett slitsamt liv fyllt av krig och palatsintriger dog Mao Zedong en naturlig död 1976. Hur gammal blev han?

72 år gammal
77 år gammal
82 år gammal (rätt svar)

Fråga 2) Då Mao Zedong dog var en efterträdare redan utsedd att leda Kina. Vem?

Jiang Qing (江青)
Hua Guofeng (花国锋) (rätt svar)
Deng Xiaoping (邓小平)

Fråga 3) I början av 1979 gick Kina över gränsen till Vietnam med minst 200 000 soldater på en straffexpedition. Det korta kriget blev kostsamt för båda sidor, med en sammanlagd dödssiffra på omkring 50 000. Varför anföll Kina?

På grund av upprepade vietnamesiska plundringståg mot kinesiska byar och mindre städer längst med gränsen. Vietnams regering skyllde på “rebeller” och gjorde inget för att stoppa dessa.
Man hade en längre tid bråkat verbalt och hotat varandra över Spratley-öarna i sydkinesiska havet.
Vietnam hade ockuperat Kambodja, ett land som Kina såg som sin allierade.

Fråga 4) Europa har vid det här laget gett upp alla koloniala anspråk i Kina. Vilken var den första, och tillika sista, europeiska kolonin i Kina?

Hainan (海南)
Hongkong (香港)
Macao (澳门) (rätt svar)

Fråga 5) Relationen till Taiwan har alltid präglats av ömsesidig misstänksamhet. Ett stort steg togs dock nyligen genom att reguljära passagerarflyg började gå mellan Taiwan och flera kinesiska städer. Vilket år var starten för dessa flyg?

2006
2008 (rätt svar)
2010

Fråga 6) Ingen vet hur många som verkligen miste livet under massakern på den Himmelska fridens torg 1989. Vad är de kinesiska myndigheternas officiella dödssiffra?

Inga döda
100 döda
241 döda (rätt svar)

Fråga 7) Kinas statsöverhuvud Liu Shaoqi (刘少奇) miste livet då han misshandlades och nekades medicinsk vård under Kulturevolutionen 1969. Vem tog efter hans död genast hans plats som nummer två i partihierarkin bakom Mao Zedong?

Premiärminister Zhou Enlai (周恩来)
General Lin Biao (林彪) (rätt svar)
Maos fru Jiang Qing (江青)

Fråga 8) Kinas ekonomiska under bygger främst på ökad handel med omvärlden. Vilken kontinent är det egentligen som i dag är Kinas största handelspartner, räknat till värde av all samlad import och export?

Nordamerika
Europa (rätt svar)
Afrika

Fråga 9) Mao Zedong var tidigt besatt av tanken att göra Kina till en kärnvapennation. Efter år av förberedelser genomförde landet sitt första kärnvapentest fyra år efter Frankrike och tio år före Indien. När var detta?

1958
1961
1964 (rätt svar)

Fråga 10) Kina har i dag en medellivslängd på 73 år, Just lägre än Serbien men något högre än Lettland. Men vad var Kinas medellivslängd då kommunistpartiet tog makten 1949?

Cirka 35 år (rätt)
Cirka 40 år
Cirka 45 år

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

25 Comments

 1. Bra jobbat alla! Förmodligen bättre än alla de som gör quizet och inte rapporterar in sina poäng. :)

 2. Snyggt! Det är det bara en person som lyckats med tidigare; Albin Gejer i quizet om Kinas historia 1800-1949.

  Testa det quizet du också!

 3. Ja du… Hade väldiga problem, och resultatet blev därefter. 3/10. Vet inte hur det kommer sig, då jag hade ganska bra resultat på dom två quiz som var före denna. Så kan det gå.

 4. Bra Quiz. 7 av 10, missade handelsfrågan, kärnvapenåret och antalet döda på Himmelska Fridens torg.

 5. 2 av 10. Jag måste dock säga att det är rätt tråkigt med hälften årtal och siffror. Det är ungefär som burken full med gummisnoddar i slutet på tipspromenaden. Jag tror det är 10306 stycken… Öhh det var visst 300 stycken ajdå… Men å andra sidan, hade jag prickat in 10 av 10 hade jag säkert inte klagat.

  • Nja, för att quizet ska passa alla kunskapsnivåer måste det vara ganska mycket siffror och årtal. Det kan alla sätta i relation till något. Hade det varit mer namn och smalare frågor hade många inte haft en enda aning på flera frågor..

   Det bör det ju också innebära att det blir ännu lättare för personer med stor kunskap om Kina. Vet du när Mao är född kan du också räkna ut hans ålder. Vet du när DPP förlorade makten på Taiwan kan du åtminstone utesluta ett av årtalen för direktflygen, och så vidare..

   Dessutom belönas flitiga läsare av bulletinen. Hade du läst artikeln jag postade 4 juni, hade du vetat myndigheternas officiella dödssiffra ;)

  • Medellivslängden visste inte jag heller innan jag gjorde quizet, nästan lite chockartat låg siffra!

  • Nu skall man ju komma ihåg att det var medellivslängd efter en lång period av nöd och krig. Antingen dog man ung eller också levde man ett ganska “normalt” långt liv. Siffran betyder ju inte att det inte fanns gummor och gubbar i Kina 1949, inte heller att man dog knall och fall precis vid 35. Snarare att det dog ett stort antal som barn och unga.

  • Japp. Även barnadödligheten spelade stor roll. Att inbördeskriget tog slut gjorde ju givetvis livet drägligare, och länge, för invånarna i stort.

 6. Jag böjer mitt huvud i skam och erkänner att jag bara lyckades med 5/10
  men jag vill klaga på fråga 6, “hur många som verkligen miste livet under massakern på den Himmelska fridens torg 1989”.
  Kinas officiella siffra på hur många som dog på Himmelska fridens torg är noll och siffran på antal som dog i samband med är 241.
  Men jag hade i alla fall kul :-)

 7. OK – då får jag slå tillbaka med att man oftast menar hela proteströrelsen och de sammantagna våldsamheterna då man talar om “massakern på Himmelska fridens torg” :)

  Men jag ska formulera mig tydligare i framtiden!

Kommentera