Nordkoreanska droger allt vanligare i Kina

Newsweek publicerade i veckan en intressant artikel om droghandeln Nordkorea-Kina, som får antalet drogberoende i Kina att växa fort.

Det handlar främst om drogen metamfetamin som i allt större mängder förs över gränsen till den nordkinesiska provinsen Jilin (吉林), och sedan säljs vidare till andra delar av Kina.

Newsweek besöker gränsstaden Yanji, som för 20 år sedan officiellt hade fyra drogberoende invånare. I dag är siffran passerat 2 000.

Enligt lokala politiker är mörkertalet stort, och många tror den egentliga siffran är 5-6 gånger högre.

Den ökade införseln beror på att ekonomin i Nordkorea är så usel att försörjningsmöjligheterna blir allt färre, varpå fler vågar ta risken att framställa droger att föra över gränsen och sälja i Kina.

”Att sälja [metamfetamin] är det enklaste viset att tjäna pengar”, säger en intervjuad avhoppare från Nordkorea, och lägger till att alla som rör sig över gränsen känner till den omfattande handeln.

Metamfetamin är enligt Newsweek enkelt att framställa både med tanke på de få ingredienser och den lilla yta som behövs för att sätta upp ett labb. Det bergiga Nordkorea med många övergivna fabriker sägs vara idealt för hemlig tillverkning.

Rapporter gör också gällande att den relativt billiga drogen används flitigt inne i Nordkorea, såväl som läkemedel för verklighetsflykt.

”Det finns så lite hopp i Nordkorea, därför har metamfetamin blivit så populärt. Folk har gett upp”, säger en intervjuad redaktör till ett japanskt magasin om Nordkorea.

Det spekuleras också i statens inblandning, då myndigheterna här tidigare varit inblandade i flera smuggelhärvor.

Nordkoreanska diplomater har blivit haffade med att smuggla allt från falska sedlar till ädelstenar, och sedan 1970-talet finns även bevis för att regeringen odlat opium för export, vilket skedde vid såväl fångläger som skolor.

En rapport från den amerikanska kongressen 2008 fastslår: ”Det finns starka indikationer på att den nordkoreanska regimen har varit inblandad i tillverkning och smuggling av olagliga droger”.

Ytterligare en intervjuad flykting från Nordkorea säger till Newsweek: ”[Myndigheterna] ger oss inte ens ris eller förnödenheter. Tror ni de alls kommer göra något åt droghandeln?”.

Newsweek påpekar att Kina är försiktiga med att i ordalag fördöma Nordkorea för denna handel, trots att den drabbar invånare i Kinas nordöstra delar svårt.

En intervjuad tjänsteman vid en anti-drogenhet i Jilin säger att Kina officiellt inte nämner att drogerna kommer från Nordkorea, för att ”inte skada den goda relationen” mellan länderna.

Nyligen påbörjades dock en aktion mot droghandeln med kodnamnet ”Strong Wind”. Men situationen är svår att göra något åt, menar Newsweek:

Unlike other drugs, it’s nearly impossible to trace the origin of meth. Still, officials, residents, and experts believe that much of the methamphetamine consumed in this Chinese region is manufactured across the border in North Korea, a longtime exporter of drugs.

Om myndigheterna gör förtjänst på droghandel, så blev det i veckan också känt vad delar av pengarna går till att inhandla.

Bland annat AFP skrev i veckan hur nordkoreansk polis köpt hjälmar, sköldar och tårgas från tillverkare i norra Kina.

Detta för utrusta en särskild piketstyrka, som ska kunna slå ner protester och uppror, sedan nordkoreanska ledare blivit allt mer oroade över utvecklingen i Mellanöstern och Nordafrika.

Omkring 3 000 nordkoreaner flyr varje år över gränsen till Sydkorea. BBC skriver i dag hur Sydkorea beslutat bygga ut anläggningarna som finns för att ta hand om dessa flyktingar.