Fängelse för kritik av restaurang

Det skrivs ofta om hur journalister förföljs av myndigheterna i diktaturen Kina. Det är därför viktigt att uppmärksamma hur även demokratiska Taiwan i veckan visade upp denna sida, genom att döma en bloggare till fängelse för att ha gett dåligt betyg till en restaurang.

Enligt Taipei Times hölls rättegången under tisdagen i staden Taichungs högsta domstol, som dömde bloggaren till 30 dagars fängelse och två års övervakning/förbud (probation). och nästan 50 000 kronor i böter.

Dessutom ska hon betala motsvarande 50 000 kronor i skadestånd för uteblivna intäkter. Domen är slutgiltig.

Efter att ha besökt restaurangen skrev hon på sin blogg att maten var för salt, och att restaurangen var ohygienisk. Hon klagade även på att ägaren lät kunderna parkera sina bilar på ett vis som orsakade trafikstockning.

Restaurangägaren fick nys om bloggposten via en kund, och gjorde genast en anmälan.

Domstolen menar att bloggaren inte kan bedöma om maten på denna restaurang är för salt eller inte, eftersom hon bara var där en gång och endast åt en skål med biffnudlar plus två sidorätter.

Dessutom besökte hälsomyndigheterna restaurangen och kom fram till att den uppfyllde alla hygieniska krav. (Må vara att detta skedde efter att recensionen var skriven och anmälan gjord).

Domaren passade på att uppmana bloggare att vara rättvisa och balanserade då de skriver om mat, samt att posta bilder till sina inlägg för att “backa upp kommentarerna och skydda sig själva”.

För salt recension gav 30 dagars fängelse

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

2 Comments

  1. Aha, jag visste inte att jag, iom att jag bloggade en kort period under maj 2006, också är journalist. Det ska jag lägga till i CVt asap.

    • Journalist är, liksom konstnär, en titel man sätter på sig själv. Det finns journalister som aldrig utbildat sig till journalister. Det finns utbildade journalister som gör något helt annat.

      För att kalla sig journalist bör man livnära sig på journalistik – om detta sker genom en matblogg, ja då är det lika mycket journalism som Josefsson eller Wallraff.

      Visst kan du skriva i ditt CV att du är journalist, men då ska du också kunna backa upp det med väsentliga erfarenheter/arbetsprover.

Kommentera