InBeijing drar till öknen!

Som ni har märkt var inläggen på InBeijing Bulletin färre än vanligt förra veckan, vilket beror på att jag saknade internetuppkoppling de senaste dagarna av min semester i Sverige.

Nu är jag tillbaka i Peking, men detta till trots blir inläggen ännu färre under de kommande två veckorna. På onsdag ger jag mig nämligen av på en 1 830 kilometer lång cykeltur, från den gamla kejsarsätet Xi’an (西安) till ökenstaden Dunhuang (敦煌) i nordväst.

Resan går längs med den gamla sidenvägen och är främst för nöjes skull. Det ska bli spännande att se de outvecklade områdena i nordväst från riktigt nära håll.

De 183 milen utgör en sträcka längre än hela Sveriges 157 mil. Kommer cykla tillsammans med Jian Kiang, som tidigare avverkat två liknande etapper längs med sidenvägen.

Enkel karta med den 183 mil långa sträckan Xi’an-Dunhuang utmärkt

Men då jag i början av augusti kommer tillbaka till Peking blir det andra bullar. Aktiviteten på denna bulletin ska öka, och flera avdelningar läggas till.

Har också hittat två svenska samarbetspartners i form av annonsörer, som gör det ekonomiskt försvarbart att lägga mer tid på sidan, vilken kommer få ytterligare en uppfräschning under hösten.

Än viktigare så är det nu klart att jag ska skriva min första bok om Kina. Den ska enligt planerna ges ut innan sommaren av Laurella & Wallin förlag.

Ni kan kontinuerligt läsa mer om bokens utveckling här på bulletinen eller på twitter. Det går också att få en idé om hur kommer utformas genom att besöka förlagets hemsida och läsa om de tidigare böckerna.

Även om boken och bulletinen kommer ta mycket tid, är ambitionen ändå att fortsätta skriva artiklar för svensk media i samma takt som nu, och dessutom under hösten sätta igång ett filmprojekt med Svenska institutet som arbetsgivare.

Det tillfälliga avbrottet har gjort att jag missat skriva om nyckelhändelser som valet i Thailand och kinesiska kommunistpartiets 90-års-jubileum.

Andra händelser och länkar från föregående vecka man inte bör missa innefattar:

* Polis sköt med tårgas och arresterade omkring 1 500 demonstranter i Malaysia, efter att dessa krävt en mer rättvis valprocess.

* Ytterligare en studie visar att Pekings förorenade luft kan orsaka hjärnskador, alzheimers och depression, samt innebära missbildning av barnet vid födsel.

* Fantastisk serie bilder från The Atlantic i samband med 90-års-jubileumet av Kinas kommunistparti.

* Bråk och tuffa ordval då USA:s högste general besöker Kina i hopp om att förbättra relationen mellan de båda ländernas militär.

* En halv miljard kronor injiceras i kinesisk fotboll i förhoppning om att göra den “mindre usel”.

* Kinesiska biljettkontor verkar ha fuskat för att öka antalet officiella besökare till en propagandalik biofilm om kommunistpartiet.

Jag kommer inte ta med någon dator på cykelturen. Nästa längre post på denna bulletin kommer alltså förmodligen först i början av augusti.

Bilden föreställer Yangguan-passet; Kinesiska murens västra ände som ligger cirka fem mil från det slutmål jag förhoppningsvis når innan augusti.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

1 Comment

Kommentera