Nya tuffa restriktioner av internet i Peking

Denna vecka har flera medier skrivit om hur myndigheterna i Peking nu tvingar restaurang- och kaféägare att installera en mjukvara i sin router som identifierar de som surfar på internet.

Gratis wi-fi erbjuds gratis på nästan alla kaféer i Peking, varifrån det går att använda internet utan att bli identifierad som enskild användare.

Det ska det alltså nu bli ändring på, då ägare ägare till platser som erbjuder wi-fi nu måste köpa ett program av myndigheterna för motsvarande 20 000 kronor.

Alternativet är att böta en nästan lika stor summa och riskera att bli av med serveringstillståndet.

Tilltagets anledning sägs vara att “kriminella använder sig av internet på dessa platser för utpressning, smuggling, spel om pengar samt spridning av felaktig information och datavirus”.

Många misstänker dock givetvis att åtgärden främst syftar till att skärpa censuren på internet, och stänga ännu en dörr för de som via internet avser att anonymt förmedla åsikter som inte faller samman med regeringens.

Sedan länge har de som hyr en stationär dator vid något av Kinas tusentals internetkaféer behövt visa up id-kort för att styrka sin person och föras in i registret.

Det kommer bli allt svårare att surfa anonymt på internet i Kina

Hur det än må vara med anledningen, så har den nya policyn mötts av stor kritik, och kommer slå hårt främst mot ägare till mindre kaféer.

“Från allmänhetens perspektiv är detta orättvist. Det är bara ett vis att stärka kontrollen över informationsflödet”, säger en kaféägare till NY Times.

Av flera tillfrågade ägare säger sig ingen vara beredd att installera den nya mjukvaran.

Många har valt att helt enkelt stänga ner sin router, och inte längre erbjuda internet till kunderna.

En bokhandlare sade att hon “vägrar vara en del av det orwellianska övervakningssystem som tvingar kunderna att avslöja sin identitet för en regering som vill kartlägga hur internet används”.

Intäkterna har i vissa fall snabbt minskat med en tredjedel då internet stängts av.

Andra vägrar stänga av sin fria wi-fi och menar att de endast kan tänka sig att installera mjukvaran om den är gratis.

Peking är stort och nya lagar tar tid att genomföra. Många hoppas att dessa bestämmelser kan komma att revideras, just som var fallet med det nationella datafiltret kallat “Green Dam”, som skulle reglera innehållet på internet i hela Kina, men stoppades efter omfattande protester.

Kina har redan några av världens tuffaste internetrestriktioner, och bara under förra året blockerades över en miljon sidor. Inlägg på bloggar och twitter tas också ofta bort om de innehåller känsliga ord.

OFF TOPIC: InBeijing Bulletin har nu färdigställt avdelningen “Resa till Kina“, som innehåller en hel del nyttiga tips samt en närmare presentation av fem kinesiska städer som resmål.

Du kan även från i dag gilla InBeijing på Facebook genom länken, eller like-knappen som finns längst ner i sidans högra spalt.

Ni som inte redan prenumererar på InBeijing Bulletins inlägg kan också göra så via RSS eller genom att fylla i sin mailadress längst upp i spalten till höger.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

6 Comments

 1. Nu blir det mobilt bredband som gäller i framtiden för oss som gillar att sitta på en restaurang och slösurfa om detta drivs igenom.

  Dock kanske denna lagen får lika “kraftfullt” genomslag som rökförbudet på restaurangerna, och då märker vi ju ingen skillnad. ;-)

  Mvh

  • Myndigheterna skiter väl i om folket röker ihjäl sig. Men surfa på nätet kan vara skadligt.

 2. Gäsp måste jag säga, det är redan så på många (de flesta?) andra ställen i Kina. Tror även det är så i t.ex. Taiwan och Singapore.

  Det har nog mer med intäkterna än med Orwell att göra att man surar i Peking…

  • Nej, så är det inte på något annat ställe i Kina. De börjar med det i Peking nu på test för att eventuellt kunna införa det på fler platser senare: http://bit.ly/nyQr6G

   Och vad jag minns, sist jag var i såväl Taiwan som Singapore, så gick det att surfa trådlöst på exempelvis Starbucks utan att behöva identifiera sig.

 3. hejsan! jag ska studera i peking i några år och jag driver en hemsida/blogg och så även youtube, hur kommer att bli med den biten? kan jag använda mina enheter eller måste jag kassera dem helt och hållet och sluta helt?

  mvh
  Ronja

  • Ingen fara om du skaffar ett bra VPN! Jag rekommenderar StrongVPN – tryck på reklamen längst upp till höger här på InBeijing så kommer du direkt till deras sida!

Kommentera