Video om Kinas sociala medier

Två populära inlägg här på InBj Bulletin den vecka har varit en guide över Kinas sociala medier, och en artikel om huruvida protester som startades av dessa sociala medier låg bakom nedstängningen av en kemikaliefabrik.

Kort sagt verkar även svenskar – i alla fall denna bulletins läsare – ha fått upp intresset för den växande betydelse som internet och sociala medier har i Kina.

Därför är det passande att i dagens inlägg infoga en kort video från Wall Street Journal, som kommenterar kring det faktum att mikrobloggen Sina Weibo nu i veckan nått över 200 miljoner registrerade konton – samma antal som världens (tidigare) största mikroblogg Twitter utger sig för att ha.

Sina Weibo växer mycket snabbare än Twitter och kommer därför mycket snart att gå om och bli nummer ett.

I videon kan ni se klipp från Sina Weibo, och höra Wall Street Journals teknikreporter för Kina tala om hur Sina Weibo används, varför det är så populärt och hur tjänsten är ett orosmoment för de kinesiska myndigheterna.

Funkar inte videon? Använd då denna länk till WSJ.

Uppskattade du denna eller någon av InBeijings över 1 800 andra artiklar? Överväg då att prenumerera på InBeijing Premium, eller att stödja sidan via Patreon eller Swish (073-0705573). Ditt stöd gör att jag kan skriva här oftare och längre.

4 Comments

 1. När jag läste rubriken trodde jag naturligtvis att vi skulle får se någon ny “Final Cut”-produktion av dig, men så roligt blev det ju inte. ;-)

  Intressant påpekande i filmen att 140 kinesiska tecken säger betydligt mer än 140 bokstäver. Jag tycker Twitter är en aning för kortfattat. Själv använder jag inte Weibo, men det är onekligen ett mer informativt format.

  Mvh

 2. Såg nyheten i Twitter-feeden till höger igår. Riktigt härligt att Weibo växer. :D
  Har fått upp ögonen rejält för sajten, och tror att jag ska registrera mig utan att vänta på den engelska versionen. ;)

  Weibo är verkligen något helt annat än en kinesisk Twitter-kopia.

  • Ja Weibo ligger väl lite i gränslandet mellan Twitter och Facebook egentligen. Mer finesser och detaljer ska visst läggas till. Ska bli spännande och se om man kniper några användare från Twitter!

Kommentera