Apple, Steve Jobs och Kina – dags för kritik!

Jag vaknade i morse av ett sms. Det var en kinesisk vän: ”Steve Jobs har dött! Har du hört?!?”

Hon berättade vidare att hela Sina Weibo (Kinas Twitter) var fyllt av hyllningar och sorgliga, sentimentala inlägg om dödsfallet.

Shanghaiist kallade reaktionen där för ”en masskult”: Nyheten nådde Kina ungefär 07.45, och vid inloggning 09.00 fans en stor svart banner överst på sidan som deklarerade Jobs bortgång.

Redan 09.00 hade vissa poster fått över 50 000 kommentarer. Enligt statistik handlade nio av dagens tolv mest vidarebefordrade meddelanden på Sina Weibo om Steve Jobs.

En användare menade att detta var ”första gången han var uppriktigt ledsen över en utlännings död”.

Samtidigt rapporterar WSJ att folk strömmar till Apples butik i Peking, för att sörja och lägga ner blommor.

Intervjuade fans upprepar de uppmaningar som dykt upp bland Kinas internetanvändare; ”Köp en iPhone 4S för att hylla Steve Jobs!

Apples popularitet har nämligen nått sektliknande höjder här i Kina. Under det räkenskapskvartal som slutade 25 juni sålde man i Kina produkter för cirka 20 miljarder kronor – en sexdubbling jämfört med samma period förra året.

Förra månaden öppnade företaget nya butiker i Hongkong och Shanghai, och man planerar att öppna minst ytterligare ett dussin butiker i Kina innan årets slut.

Då iPhone 4 släpptes i vit färg tidigare i år, utbröt slagsmål vid Apple-butiken i Peking, där glasrutor krossades och fyra fick uppsöka sjukhus efter slagsmål med järnrör.

Visst är Apple en fantastisk framgångssaga. Expansionens hastighet har varit otrolig, och man har övertagit titeln från oljeföretagets Exxon som världens största företag, alla kategorier.

Då det för en tid sedan läckte ut bilder på en mager Steve Jobs som förtvivlat kämpar mot sin cancer, är det givetvis naturligt att folk i Kina i dag sörjer den sjuke entreprenörens död.

Men samtidigt skrivs det väldigt lite om företagets moral – särskilt i ett land som Kina.

De billiga och avancerade produkterna från Apple har nämligen kostat flera kinesiska arbetares liv, och resulterat i miljöförstöring som redan nu utgör direkt livsfara för otaliga invånare.

Det är företaget Foxconn som tillverkar Apples produkter här i Kina,och de vidriga arbetsförhållandena fick minst ett dussin arbetare att ta livet av sig under fjolåret.

Det handlar om 15 timmars arbetsdag, och löneavdrag för att tala med sina kollegor vid bandet. Det handlar om att vallas från kasern till fabrik som en skock får, och lämna industriområdet bara ett par gånger om året.

Utslitna unga flickor har lämnat tillverkningen efter något år, handikappade för resten av livet.

Självmorden har fortsatt även i år, och Foxconn har nu satt upp skyddsnät under sina barracker arbetarbostäder för att de anställda inte ska kunna kasta sig ner från taken.

Det har varit en öppen policy från Foxconn att öka vinsten med alla till buds stående medel. Den uppgick till cirka 700 miljarder kronor under 2010.

Då kinesiska arbetare föregående sommar gick i strejk mot arbetsmiljö och låg lön (cirka 2 000 kronor i månaden), svarade Foxconn med att de kommer flytta delar av produktionen till Brasilien, där det var möjligt att behålla tidigare lönenivåer.

Skyddsnät vid en av Foxconns fabriker i Kina, som ska hindra de vanvårdade arbetarna att ta livet av sig

Apple har givetvis hela tiden varit medvetna om Foxconns metoder.

Det torde vara en av anledningarna till att man hemlighåller mer av sin produktionskedja än de flesta konkurrenterna.

Detta sammanfaller också med hemlighetsmakeriet kring Apples regelbundna miljörförstöringar, vilket jag uppmärksammade i en artikel i januari i år:

The Guardian uppmärksammar rapporten som kom ut i går, och säger att Apple ofta utger sig för att vara ett ledande företag då det gäller moraliskt ansvar, men nu kommer på delad sista plats av 29 undersökta större IT-företag gällande insikt i verksamheten.

Rapporten fokuserar på öppenhet och åtgärder vid rapporter om brott mot miljöregler vid produktion.

(…)

Under de senaste åren har över 3 000 barn i Kina blyförgiftats i samband med föroreningar vid smältverk som ofta tillhör utländska IT-företag. Apple kom på sista plats bland de 29 undersökta företagen vad gäller att bistå med data eller svara på frågor angående gällande produktion och leverantörer.

Rapporten säger att Apples leverantörer flera gånger brutit mot miljöregler, bland annat då det gäller avfallsdumpning, och enligt Global Times ignoreras de anställdas hälsa och välmående helt.

(…)

Som ett konkret exempel framhåller rapportförfattarna incidenten vid leverantören Winteks fabrik i maj, då minst 62 arbetare insjuknat sedan alkohol bytts ut mot kemikalier förknippade med nervskador, för att öka effektiviteten i tillverkningsprocessen.

Medan Nokia och Motorola genast svarade på frågor om Wintek, avstod Apple att kommentera trots ”månader av ansträngning” från rapportens författare. ”Vi svarar inte på individuella anklagelser”, sade Apple.

Visst är Apples produkter tjusiga och visst är det synd att Steve Jobs ska behöva avlida i cancer.

Men samtidigt måste man komma ihåg att det handlar om ett av världens mest hänsynslösa företag då det gäller att exploatera arbetare och förstöra miljön, för att sedan slå från sig allt ansvar.

Det är just cancer som minst hundratals – förmodligen tusentals – kineser varje år insjuknar i efter Apples föroreningar.

Med detta som bakgrund blir det särskilt märkligt att det är i Kina sorgen verkar vara som allra störst.